Historisk arkiv

Ny strategiplan for forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Helseministeren legger frem ny strategiplan for forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer i forbindelse med Verdens aidsdag 1. desember (30.11.01)

Pressemelding

Nr.: 99
Dato: 30.11.01

Ny strategiplan for forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer

Helseministeren legger frem ny strategiplan for forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer i forbindelse med Verdens aidsdag 1. desember

- Jeg har kalt strategiplanen "Ansvar og omtanke" for å vektlegge det personlige ansvaret for egen atferd og livsstil, og for å mane til omtanke for medmennesker for å hindre videre smitte. Samtidig er det viktig at samfunnet viser omtanke og omsorg overfor de som allerede er smittet, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Altfor mange i Norge føler nå at hiv ikke angår dem; enten ved at de selv ikke anser seg som utsatt, eller ved at de tenker at det i Norge ikke finnes personer med hiv og aids som trenger omsorg og solidaritet.

Vi vet at mange føler at andre seksuelt overførbare sykdommer angår dem mer enn hiv og aids. Derfor ønsker vi i denne strategiplanen å knytte forebygging av hiv tettere sammen med forebygging av seksuelt overførbare sykdommer generelt. Dette er fordi de henger nøye sammen, og at de krever de samme forebyggingsstrategier.

Hivepidemien har til nå hatt et lite omfang i Norge når vi sammenlikner oss med de fleste andre land, og situasjonen anses å være relativt stabil. Per 26.11.2001 er det siden 1984 diagnostisert 2301 personer med hivsmitte i Norge fordelt på 1645 menn og 656 kvinner. Det har de siste årene vært en viss økning i antall diagnostiserte hivpositive per år. Dette skyldes i hovedsak en økning i antall innvandrere som er hivpositive når de kommer til Norge. Rundt 75 prosent av personene diagnostisert i Norge i 2000 var smittet i utlandet. Om lag 60 prosent av de diagnostiserte var personer av utenlandsk opprinnelse, som var smittet før de kom til Norge. Statens institutt for folkehelse antar at omlag 1700-1800 personer lever i Norge med hivinfeksjon i dag. Vi regner med at antallet vil øke noe i årene fremover.

Over 14 000 personer fikk i fjor diagnosen chlamydia, som er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Det reelle antallet smittede er trolig høyere. De fleste av disse er under 25 år. Dette forteller oss noe om omfanget av usikker seksuell omgang.

Situasjonen er bekymringsfull når vi ser på forholdet mellom tilfeldig seksuell omgang og bruk av kondom. Norge er det landet i Skandinavia hvor det selges færrest kondomer. Den siste seksualvaneundersøkelsen fra 1997 viste at over 85 prosent av heteroseksuelle ikke bruker kondom ved såkalt tilfeldig seksuell omgang. Nordmenn reiser stadig mer til land med høy forekomst av hiv og seksuelt overførbare sykdommer. Det at flere smittes på disse reisene vekker bekymring.

Det er derfor viktig å trappe opp og forbedre vår innsats på dette feltet med tanke på et stadig økende antall personer som er smittet av hiv og seksuelt overførbare sykdommer, sier helseministeren.

- Mye av innsatsen som er gjort de siste årene, særlig i forhold til personer med hiv og aids, menn som har seksuell omgang med menn og injiserende stoffmisbrukere, har vist resultater og bidratt til at hivepidemien har fått et mindre omfang enn man først fryktet på 1980-tallet. Dette arbeidet skal videreutvikles og videreføres, bekrefter helseministeren.

Selv om mye av arbeidet er på rett spor ser vi nye utfordringer, blant annet i forhold til en styrket forebyggingsinnsats blant personer med innvandrerbakgrunn, ivaretakelse av levekårene til personer med hiv/aids, ikke minst kvinner og barn med hiv, og en ytterligere bevisstgjøring av befolkningen generelt i forhold til hiv og seksuelt overførbare sykdommer. Det er i denne sammenheng viktig å fokusere på den enkeltes ansvar for egen livsstil og omtanke for andre mennesker, fastholder Høybråten.

Hovedmålene i denne strategiplanen er at antall nysmittede av hiv og seksuelt overførbare sykdommer skal reduseres, og at alle som er smittet skal sikres god oppfølging uansett alder, kjønn, seksuell legning, bosted, etnisk bakgrunn og egen økonomi. Viktige satsninger fremover er:

  • Kunnskaps- og informasjonsnivået i befolkningen skal bedres
  • Kjønnsrelaterte problemstillinger skal vurderes i planer, prioriteringer og tiltak
  • Veiledning og rådgivning overfor ungdom om seksuelt overførbare sykdommer skal styrkes bl.a. ved at helsetjenesten lokalt samarbeider med grunnskole og videregående skole om kompetanseheving på feltet
  • Kondombruken skal økes gjennom bedre tilgjengelighet og atferdsendring
  • Den forebyggende innsatsen overfor asylsøkere, flyktninger og andre med innvandrerbakgrunn skal styrkes
  • Nysmitte av hiv og seksuelt overførbare sykdommer blant menn som har seksuell omgang med menn skal reduseres. Det samme gjelder utenlandsreisende, injiserende stoffmisbrukere og personer som kjøper og selger seksuelle tjenester både i Norge og i utlandet
  • Personer som er smittet med hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer og deres partnere, skal gis god smittevernveiledning og oppfølging, og spesielt sårbare eller utsatte personer med hiv og aids skal tilbys tilpasset oppfølging
  • Kunnskapsgrunnlaget om levekårene til personer med hiv og aids skal styrkes
  • Stigmatisering og diskriminering av personer med hiv og aids skal bekjempes

Verdens aidsdag er på lørdag 1. desember. Det vil være flere arrangementer over hele landet i den forbindelse.

Helseminister Høybråten deltar lørdag 1.desember i solidaritetsgudstjeneste i Domkirken, med påfølgende fakkeltog. Helseministeren skal lese fra teksten under gudstjenesten.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Lisbeth Hårstad, 22 24 87 10 eller førstekonsulent Stein Inge Nesvåg, 22 24 02 61