Historisk arkiv

Omsorg ved livets slutt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Optimal lindrende behandling og pleie og omsorg ved livets slutt som retter seg mot pasientens fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle behov er viktig. Derfor foreslår regjeringen å styrke satsingen på hospiceplasser i 2002 med 20 mill. kroner. - Dette er en viktig oppfølging av livshjelputvalgets arbeid, sier helseminister Dagfinn Høybråten. (9.11.01)

Pressemelding

Nr.: 93
Dato: 09.11.01

Omsorg ved livets slutt

Optimal lindrende behandling og pleie og omsorg ved livets slutt som retter seg mot pasientens fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle behov er viktig. Derfor foreslår regjeringen å styrke satsingen på hospiceplasser i 2002 med 20 mill. kroner. - Dette er en viktig oppfølging av livshjelputvalgets arbeid, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

På Hospice har de fleste pasientene en kreftdiagnose, og medikamentell smerte- og symptomlindring er en viktig del av behandlingen. Innenfor rammen av kreftplanen og egne bevilgninger er det i dag etablert drift av hospice i tilknytning til sykehus ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo og Diakonissehjemmets sykehus Haraldsplass i Bergen. I tillegg er det bygget opp særskilte omsorgsavdelinger for kreftpasienter ved Bærum sykehus og Regionsykehuset i Sør-Trøndelag. Tilbudet om omsorg og behandling ved livets slutt skal nå styrkes og utvides.

I nasjonal kreftplan er det vedtatt å etablere kompetansesentra for lindrende behandling ved alle landets regionsykehus. Samlet er det under kreftplanen for perioden 1999-2003 forutsatt avsatt 50 mill. kroner til regionsykehusene for å bygge opp kompetansesenter for lindrende behandling. Inklusive forslaget i St.prp. nr. 1 (2001-2002) fra Stoltenberg regjeringen vil beløpet komme opp i 41 mill. kroner i 2002. Samarbeidsregjeringens forslag kommer i tillegg til dette.

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Heidi Langaas, tlf. 22 24 87 06