Historisk arkiv

- Dette er en alvorlig og trist dag,sier statsministeren etter angrepet på Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 38/2003
Dato: 20. mars 2003

- Dette er en alvorlig og trist dag,
sier statsministeren etter angrepet på Irak

- Krig har brutt ut i Irak, men Norge er ikke i krig. Dette er en alvorlig og trist dag – først og fremst for den irakiske befolkningen. Den har lidd lenge under Saddam Husseins despotiske regime – med kriger og undertrykkelse.

Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse sammen med utenriksminister Jan Petersen, i Oslo torsdag morgen.

- Det er nå innledet militære operasjoner mot Irak. Det er ikke noe klart folkerettslig grunnlag for denne krigen. Norge har konsekvent fastholdt at militære aksjoner forutsetter et nytt vedtak i FNs sikkerhetsråd, sa Bondevik.

-Vi hadde helt til det siste håpet at Saddam Hussein ville etterkomme FNs sikkerhetsråds krav. Dette har dessverre ikke skjedd, sa han.

Statsministeren sa at det i denne situasjonen er viktig at sivilbefolkningen skånes mest mulig og at deres lidelser lindres gjennom effektive humanitære bidrag.

- Vi håper at de militære operasjoner raskt kan avsluttes. I et lengre perspektiv må Irak – og Midtøsten-regionen forøvrig – sikres en stabil framtid med fred, frihet og demokrati, sa Bondevik.

Statsministeren sa at regjeringen er innstilt på å gjøre sitt ytterste for å avhjelpe den humanitære situasjonen, som kan bli svært vanskelig. - Norge har allerede avsatt 160 millioner kroner til humanitære hjelpetiltak, hvorav 130 millioner kroner allerede er utbetalt. Norske frivillige organisasjoner har hittil fått utbetalt 75 millioner kroner, sa han.

Regjeringen er i tiden framover innstilt på å øke den humanitære innsatsen og å delta i oppbyggingen i Irak.

- Mulighetene for terrorhandlinger i Norge vurderes generelt sett som små. Det er likevel fortsatt et høyt sikkerhetsnivå i tilknytning til enkelte lands representasjoner i Norge. Regjeringen har organisert et arbeid med løpende beredskapsvurderinger, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.