Historisk arkiv

Regjeringen gir 5 millioner til Kaupang-undersøkelsene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringen gir 5 millioner kroner til fullføringen av undersøkelsene av det forskerne nå regner som det første kjente bysamfunnet i Norge, Kaupang ved Larvik. Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik i sin 1.-maitale på Gjennestad i Stokke torsdag. (01.05.03)

Pressemelding

Nr.: 60/2003
Dato: 1. mai 2003

Regjeringen gir 5 millioner
til Kaupang-undersøkelsene


Regjeringen gir 5 millioner kroner til fullføringen av undersøkelsene av det forskerne nå regner som det første kjente bysamfunnet i Norge, Kaupang ved Larvik. Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik i sin 1.-maitale på Gjennestad i Stokke torsdag.

– Vi ønsker å gi dette prosjektet det helt nødvendige løftet slik at historien om dette gamle handelsstedet kan formidles til oss alle, i Norge og i utlandet, sa statsministeren.

Etter tre års utgravninger er Kaupang-undersøkelsene nå inne i en fase der resultatene skal analyseres og publiseres i årene fram mot 2006. Etter selv å ha dekket inn det meste av de budsjetterte utgiftene, henvendte Kaupang-undersøkelsenes råd seg tidligere i vår til regjeringen om de manglende midlene. I rådet sitter også representanter for vikingebyene Birka i Sverige, York i England og Dublin i Irland. Regjeringen vil bevilge de 5 millioner kroner over tre år.

Med henvisning til at det tidligere har vært hevdet at Norges eldste by er Tønsberg, og ikke Kaupang, sa Bondevik at vestfoldingene kan trøste seg med at det blir innen fylket. – Vestfoldingene har likevel mye å være stolte av, sa han.

- Jeg har selv vært så heldig å få besøke de arkeologiske utgravningene og se det gamle handelsstedet bli avdekket. Personlig er jeg svært opptatt av den lærdommen som utgravningene på Kaupang gir oss mennesker i dag: om sameksistens, kunnskap, håndverk, handel, yrkesskikkelighet, utferdstrang og fremtidstro, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.