Historisk arkiv

KKD skal samordne statens politikk overfor frivillig sektor fra 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringen har besluttet at Kultur- og kirkedepartementet (KKD) fra 1. januar 2005 skal samordne statens politikk overfor frivillig sektor. Formålet er å legge forholdene bedre til rette for frivillig virksomhet i samfunnet. Statlige tilskudd til frivillige organisasjoner skal likevel fortsatt være et ansvar for det enkelte departement. (30.04.04)

Pressemelding

Nr.: 76/2004
Dato: 30. april 2004

KKD skal samordne statens politikk
overfor frivillig sektor fra 2005


Regjeringen har besluttet at Kultur- og kirkedepartementet (KKD) fra 1. januar 2005 skal samordne statens politikk overfor frivillig sektor. Formålet er å legge forholdene bedre til rette for frivillig virksomhet i samfunnet. Statlige tilskudd til frivillige organisasjoner skal likevel fortsatt være et ansvar for det enkelte departement.

- Dette er et signal om ytterligere oppvurdering av frivillige organisasjoners arbeid, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. - Regjeringen ønsker med dette å slippe de frivillige organisasjonene mer fri. Staten skal i mindre grad styre organisasjonenes virksomhet. Skjemaveldet skal reduseres. Vi vil legge til rette for at ildsjelene skal blomstre, sier Bondevik.

- I en sosialdemokratisk sammenheng er frivillige organisasjoner gjerne brukt til å oppfylle statlige mål. Vi ønsker å vri støtten bort fra prosjektstøtte og mer over til generell driftsstøtte til organisasjonene. Kort og godt er vårt ønske at den frivillige virksomhet skal blomstre. Uten deres arbeid ville vårt samfunn vært et kaldere samfunn, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

KKDs samordningsoppgaver skal også omfatte å ta initiativ til forsknings- og utviklingsarbeid om frivillighet generelt og om forholdet mellom staten og frivillige organisasjoner spesielt. Som ”frivillighetsdepartement” skal KKD også tilrettelegge for tverrdepartementale arenaer for økt bevisstgjøring, erfaringsutveksling og kontakt med frivillige organisasjoner, samt ivareta enkelte informasjonsoppgaver.