Historisk arkiv

Statsministeren undertegner avtale med Clinton

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere president Bill Clinton undertegnet i Chappaqua i USA mandag en avtale om samarbeid mellom Norge og Clinton-stiftelsen, i kampen mot HIV/AIDS i Mosambik og Tanzania. (15.11.04)

Pressemelding

Nr.: 196/2004
Dato: 15. november 2004

Statsministeren undertegner
avtale med Clinton


Statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere president Bill Clinton undertegnet i Chappaqua i USA mandag en avtale om samarbeid mellom Norge og Clinton-stiftelsen, i kampen mot HIV/AIDS i Mosambik og Tanzania.

- Jeg er imponert over president Clintons innsats i kampen mot HIV/AIDS. Millioner av liv kan bli reddet og store lidelser kan bli spart ved å sikre rimelige medisiner for de fattige. Jeg setter stor pris på samarbeidet mellom Norge og Clinton-stiftelsen. Sammen kan vi gjøre mer, og jeg oppfordrer andre land til å samarbeide med stiftelsen, sier statsministeren.

Avtalen innebærer at Norge de neste fem årene er villig til å betale 20-25 millioner dollar til HIV/AIDS-prosjekter som myndighetene i de to landene driver i samarbeid med Clinton-stiftelsen. Støtten vil bli utbetalt direkte som del av utviklingssamarbeidet som Norge har med Mosambik og Tanzania.

Det var under Bill Clintons besøk i Oslo i november 2003, at Clinton ba om norsk støtte til sitt arbeid mot HIV/AIDS. Gjennom avtaler med store legemiddelselskaper har Clinton-stiftelsen lykkes i å redusere prisen på HIV/AIDS-medisiner fra 8.000 til 140 dollar pr. person i året.

Norge har allerede gitt et første bidrag til arbeidet i Tanzania, på 15 millioner kroner.

Etter Clintons besøk i Oslo i fjor har Norge startet samarbeid med Clinton-stiftelsen om innsats mot HIV/AIDS også i Russland. 22.-24. november vil Norge være vertskap for et fagseminar i Oslo, for å kartlegge behovet for opplæring innen HIV/AIDS-medisin i Nordvest-Russland.