Historisk arkiv

- Hundre millioner til nytt katastrofefond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Regjeringen legger vekt på å styrke FNs evne til å reagere raskt i krigs- og katastrofesituasjoner. Jeg kan i dag varsle at Regjeringen vil stille 100 millioner kroner til disposisjon for et fond som FN kan trekke på de avgjørende første dagene i en krise. Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse på Sem i Asker i dag. (22.06.05)

Pressemelding

Nr.: 124/2005
Dato: 22. juni 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik:


- Hundre millioner til nytt katastrofefond


- Regjeringen legger vekt på å styrke FNs evne til å reagere raskt i krigs- og katastrofesituasjoner. Jeg kan i dag varsle at Regjeringen vil stille 100 millioner kroner til disposisjon for et fond som FN kan trekke på de avgjørende første dagene i en krise. Vi vil arbeide for å mobilisere andre givere til på samme måte å forplikte seg til å yte solide bidrag.

Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse på Sem i Asker onsdag.

- Det er nødvendig å styrke FN når det gjelder både konfliktforebygging, fredsmeglingsinnsats og nødhjelpsinnsats. Generalsekretær Kofi Annan har i sin rapport om FN-reform påpekt dette behovet. Vi har blant annet i Darfur sett at det ble reagert for langsomt. Regjeringen mener at FN også må kunne intervenere raskt uten å måtte gå veien om giverlandene i hvert enkelt tilfelle, sa statsministeren.

- Norge skal ikke bare være et land som ligger på toppen i levestandard og livskvalitet. Vi skal også ligge i teten av internasjonal innsats for fred og mot fattigdom, sa Bondevik.

Dagen etter valget i høst reiser statsministeren til New York for å delta på FNs hovedforsamling.
-Med de tunge reformspørsmålene som står på dagsordenen, er dette et skjebneår for FN. Regjeringen spiller en aktiv rolle bl.a. i arbeidet med å få gjennomslag for en fredsbyggingskommisjon og et nytt råd som vil styrke menneskerettighetenes plass i FNs arbeid, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.