Historisk arkiv

Om konkurransen i meierisektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

-Regjeringen har besluttet at dagens system med etterkontroll og etterregning i meierisektoren skal videreføres ut 2005. Fra 1. januar 2006 skal Konkurransetilsynet overvåke meierisektoren utfra konkurranselovens bestemmelser, om nødvendig med etterkontroll, sa statsminister Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse i Oslo onsdag. (02.03.05)

Pressemelding

Nr.: 55/2005
Dato: 2. mars 2005

Om konkurransen
i meierisektoren


-Regjeringen har besluttet at dagens system med etterkontroll og etterregning i meierisektoren skal videreføres ut 2005. Fra 1. januar 2006 skal Konkurransetilsynet overvåke meierisektoren utfra konkurranselovens bestemmelser, om nødvendig med etterkontroll.

Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse i Oslo i dag.

Statsministeren sa at det fra 1. januar 2006 blir innført et normert egenkapital-avkastningskrav i Tines videreforedling. Kravet vil bli fastsatt på alle produktkategorier, i egen forskrift av landbruksmyndighetene.

-I løpet av 2006 skal Konkurransetilsynet evaluere om de endringene i forsyningsplikten som er gjennomført, har gitt en positiv konkurransemessig effekt, sa statsministeren. -Dersom evalueringen viser at forsyningsplikt-bestemmelsene begrenser muligheten for økt konkurranse, skal det vurderes å endre bestemmelsene i retning av en ytterligere utvidet forsyningsplikt, sa han.

Landbruks- og matdepartementet og Moderniseringsdepartementet skal sammen oppnevne et utvalg som i løpet av første halvår 2006 skal evaluere hvordan det etablerte skillet (organisasjonsmessig og regnskapsmessig) mellom råvaredelen og industridelen av Tine fungerer.

- Regjeringen har altså ikke vedtatt noe selskapsmessig eller eiermessig skille, sa statsministeren.

Rapporten fra en arbeidsgruppe mellom konkurranse- og landbruksmyndighetene, som ble opprettet på bakgrunn av jordbruksoppgjøret 2004, vil nå bli offentlig tilgjengelig.