Historisk arkiv

Statsministeren åpner havforskningsstasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

1. juni åpner statsminister Kjell Magne Bondevik verdens nordligste stasjon for arktisk havforskning - Det arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. (25.04.2005)

Pressemelding

Nr.: 89/2005
Dato: 25. april 2005

Statsministeren åpner verdens nordligste havforskningsstasjon

1. juni åpner statsminister Kjell Magne Bondevik verdens nordligste stasjon for arktisk havforskning - Det arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. Ved åpningen og på et klimaseminar neste dag, deltar også blant andre justisminister Odd Einar Dørum, miljøvernminister Knut Arild Hareide, statssekretær Bjørn Haugstad fra Utdannings- og forskningsdepartementet og lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri.

Det arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund er et resultat av at Norge de siste 10-12 årene har investert nærmere 200 millioner kroner i tilrettelegging av infrastrukturen i det tidligere gruvesamfunnet Ny-Ålesund. Det arktiske marinlaboratoriet er reist og vil bli drevet av det statseide selskapet Kings Bay AS.

Ny-Ålesund ligger på 79 grader nord, lenger nord enn praktisk noe annet sted det kan drives forskning fra. Forskningen omfatter både klima-, atmosfære- forurensnings-, plante-, dyre- og havforskning. Hvert år kommer et stort antall forskere fra mange land til Ny-Ålesund. Åtte land har fast forskningsstasjon der: Tyskland, Frankrike, England, Italia, Japan, Sør-Korea, Kina og Norge.

Det som har manglet i forskningsmiljøet i Ny-Ålesund, er anlegg og utstyr for havforskning. Siden atlantiske og arktiske havstrømmer møtes utenfor Svalbard, er Ny-Ålesund spesielt godt egnet for studier av marine mikroorganismer, livet i havet og mulige klimaendringer som er i ferd med å skje.

Det arktiske marinlaboratoriet vil koste 33 millioner kroner, med staten som største bidragsyter.


Til red.:
Pressefolk er velkomne til å dekke åpningen av Det arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund 1.-2. juni. Påmelding innen 10. mai til rådgiver Aina Holst i Kings Bay AS: radgiver@kingsbay.no – telefon 79 02 72 85, med kopi til oivind.ostang@smk.dep.no.

Interesserte pressefolk må selv snarest mulig bestille fly til/fra Longyearbyen. Kings Bay AS har ansvar for fly- og båttransport mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund, og losji i Ny-Ålesund. Totalpris for dette vil være 4.000 kroner. Båt vil forlate Longyearbyen om kvelden 31. mai, med retur dit om morgenen 3. juni. Fly og helikoptre vil gå fra Longyearbyen om ettermiddagen 1. juni, med retur dit om ettermiddagen 2. juni.

Om kvelden 31. mai vil blant andre statsrådene Odd Einar Dørum og Knut Arild Hareide og statssekretær Bjørn Haugstad i Utdannings- og forskningsdepartementet, besøke Universitetssenteret på Svalbard (UNSIS), i Longyearbyen. Umiddelbart etter besøket der, blir det omvisning på Nordlysstasjonen. Om formiddagen 1. juni vil de tre besøke Polarinstituttets og Forsvarets forskningstokt ”Fram 2005”, i Framstredet mellom Svalbard og Grønland.

For detaljer om arrangementene i Longyearbyen og på ”Fram 2005”, viser vi til Justisdepartementet: kathrine.kjelland@jd.dep.no, Miljøverndepartementet: karin.westrheim@md.dep.no og Utdannings- og forskningsdepartementet: karin.steenstrup@ufd.dep.no.

Programmet ser pr. i dag slik ut:
Tirsdag 31. mai:
Om kvelden besøker statsrådene Dørum og Hareide og statssekretær Haugstad Universitetssenteret på Svalbard, i Longyearbyen. Deretter besøker de Nordlysstasjonen utenfor byen.
Om kvelden avreise fra Longyearbyen for deltagere og påmeldte pressefolk som følger båttransport til Ny-Ålesund.

Onsdag 1. juni:
Om morgenen ankomst Ny-Ålesund for deltagere og påmeldte pressefolk som følger båttransport fra Longyearbyen.
Om morgenen avreise med helikopter fra Longyearbyen for statsrådene, statssekretæren, deltagere og påmeldte pressefolk som skal besøke ”Fram 2005” i Framstredet. Ankomst Ny-Ålesund ca. kl. 13.00.
Kl. 14.45 avreise med fly og helikoptre fra Longyearbyen til Ny-Ålesund for statsministeren, deltagere og påmeldte pressefolk.
Kl. 17.00 åpner statsministeren Det arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund. Deretter omvisning i laboratoriet.
Kl. 18.30 middag.
Kl. 19.30 båttur på Kongsfjorden for begrenset antall deltagere og pressefolk. Omvisning i Ny-Ålesund for øvrige deltagere og pressefolk.

Torsdag 2. juni:
Kl. 08.30 åpner statsministeren et klimaseminar på Det arktiske marinlaboratoriet i Ny-Ålesund. Blant deltagerne er lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri og professor Chris Rapley fra British Antarctic Survey. Seminaret ledes av direktør Olav Orheim ved Norsk Polarinstitutt.
Kl. 13.00 flytransport fra Ny-Ålesund til Longyearbyen for statsministeren, statsrådene, statssekretæren, deltagere og pressefolk som har retur til fastlandet denne dagen.
Programmet i Ny-Ålesund fortsetter utover ettermiddagen.
Kl. 18.00 fly- og båttransport fra Ny-Ålesund til Longyearbyen for deltagere og pressefolk; båt fremme i Longyearbyen om morgenen 3. juni.

Fredag 3. juni:
Kl. 12.00 siste flytransport fra Ny-Ålesund til Longyearbyen, for deltagere og pressefolk.