Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Innledning på halvårlig pressekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Grand Hotell, Oslo, 20. desember 2001

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Halvårlig pressekonferanse

Grand Hotel, Oslo, 20. desember 2001


Dette har vært en krevende politisk høst. Heller ikke dette Stortingsvalget ga mulighet for en flertallsregjering. Velgerne ga imidlertid uttrykk for at de ønsket et regjeringsskifte.

Det er første gang Norge har en Regjering bestående av bare Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Vi fikk en trang fødsel, men turbulensen har skapt samhold. Det er virkelig en Samarbeidsregjering som nå kan se tilbake på sine 2 første måneder. Vi samarbeider godt, fellesskapsfølelsen er der, og vi har en veldig god tone innad i Regjeringen. Den internasjonale situasjonen med kamp mot terror, aksjonen i Afghanistan og kriser i Midt-Østen er krevende også for den norske regjering.

Statsbudsjettet ble etter et historisk kabinettspørsmål vedtatt i Stortinget med små forflytninger av penger. Regjeringen ble påført noen nederlag under komitébehandlingen, men disse var ikke større enn at vi lever godt med dem.

Noen påstår at budsjettet var ensidig Høyre-preget. Det er feil. Arbeiderpartiregjeringen la fram et budsjett som prioriterte mange saker som er viktig for Kristelig Folkeparti som bistand, barnehager og helse. Samtidig lot de være å kutte en del viktige områder for Kristelig Folkeparti, som de ofte har kuttet på, så som blant annet abortforebyggende tiltak, frivillig innsats, private skoler og kontantstøtte. Dette gjorde at budsjettet allerede hadde et visst KrF-preg. Det var derfor viktig at Høyre skulle få gjennomslag for noen av sine saker i Samarbeidsregjeringens reviderte budsjett. Primært skjedde det gjennom skattelette. For Venstre har bl.a. styrking av miljø-innsatsen og bedrede vilkår for næringslivet vært viktig.

Budsjettet var stramt. Vi stod fast på at handlingsregelen for bruken av petroleumsfondet måtte følges. Nå ser vi resultatet. Norges Bank har satt ned renta med 0,5%. Det er den første rentenedsettelsen siden sentrumsregjeringens tid. Redusert rente betyr mye økonomisk både for kommuner, bedrifter og hver enkelt som har gjeld.

Regjeringen har i Sem-dokumentet lagt planer for den nye politikken som nå skal gjennomføres. Arbeidet er i full gang i det enkelte fagdepartement.

Arbeidet de to månedene i høst har selvsagt i stor grad vært preget av statsbudsjettet. Men vi er også godt i gang med arbeidet med mange andre saker.

  • Fra 1. januar overtar staten ansvaret for sykehusene, og vårt mål er at reformen skal gi mer pasientbehandling for hver krone. det er en reform som skal tjene pasientene. Samtidig skal vi gjennomføre psykiatriplanen og kreftplanen. Eldrehandlingsplanen går inn i sluttfasen og skal avsluttes på en tilfredsstillende måte.
  • Å sikre tilstrekkelig tilgang på arbeidskraft i årene som kommer er avgjørende for at vi skal klare alle de oppgaver vi står foran. Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble inngått mellom staten og partene i arbeidslivet i høst. Et viktig ledd i denne avtalen var opprettelsen av egne samarbeidsavtaler mellom den enkelte bedrift og trygdeetaten som skulle bidra til lavere sykefravær og et mer inkluderende arbeidsliv. Disse avtalene er nå ferdig utarbeidet mellom partene og vi regner med at de første samarbeidsavtalene på bedriftsnivå kan undertegnes rundt 20. januar. Dette er det viktigste tiltaket for redusert sykefravær og utstøtingen fra arbeidslivet vi har fått til på mange år.
  • Arbeidet med en tiltaksplan for å hjelpe de fattigste er i full gang. Ulike forskningsmiljøer og organisasjoner er bedt om å komme med innspill. Allerede i høst har vi satset på økt barnetillegg for trygdede, økt barnesats i sosialhjelpsatsene, økte veiledende sosialhjelpsatser generelt og bedret bostøtte.
  • Regjeringen har bedret rammeverket for næringslivet (lavere skatter/avgifter, skatteintensiver FOU) og arbeider nå med forenkling av regelverket, gjennomgår virkemiddelapparatet og en helhetlig IKT-politikk.
  • Regjeringen har satt miljø i fokus. Det blir forsterket forskning på CO2-frie gasskraftverk, og et samarbeidsprogram med sikte på etablering av CO2-frie gasskraftverk. Miljøvernministeren bidro til at det ble en endelig forhandlingsløsning under Kyoto-protokollen i Marrakech. Norge har lagt økt press på Storbritannia når det gjelder Sellafield.
  • Regjeringen er opptatt av arbeidsvilkårene for frivillige organisasjoner. Vi vil gi organisasjonene full kompensasjon for momsreformen. Derfor doblet vi de pengene Stoltenberg-regjringen har satt av til dette. Hvis ikke alt går med til kompensasjons-ordningen, vil resten av bevilgningene brukes til å styrke organisasjonene generelt.
  • Regjeringen vil virkeliggjøre arbeidet med verdier skolen gjennom et kontinuerlig holdningsskapende arbeid og ved å skape et trygt lærings- og oppvekstmiljø. Timetallet i skolen økes fra neste skoleår. Utvalg er oppnevnt for å se på kvaliteten i hele grunnutdanningen.
  • Flere private skoler får godkjenning. Korte ned saksbehandlingstiden.
  • Det er opprettet et råd som skal vurdere om investeringer av petroleumsfondet i gitte selskaper kan innebære brudd på Norges folkerettslige forpliktelser.
  • Helsetilbudet til rusmisbrukere bedres. Flere kommuner skal få støtte til lavterskel-helsetilbud for narkomane.
  • Kollektivtilbudene styrkes. Billigere tilbud for studenter. Økte bevilgninger til storbyene.
  • Regjeringen har styrket arbeidet med varig tilrettelagte arbeidsplasser. Nye forskrifter for tilskudd til ASVO-bedrifter vil sikre flere arbeidsplasser for funksjonshemmede.
  • Det er satt forsterket fokus på arbeidet med samfunnssikkerhet og sårbarhet.

La meg også nevne noen av de sakene Regjeringen vil arbeide aktivt med i tiden framover:

  • Delta i den videre kamp mot terrorisme
  • Bidra til en bedre koordinering internasjonalt for en plan for fattigdomsbekjempelse
  • Som leder i Afghan Support Group bidra til koordinering av humanitær bistand og gjenoppbygging i Afghanistan
  • Delta aktivt i forberedelsene til det store verdenstoppmøte om bærekraftig utvikling (Rio + 10)
  • Legge fram Stortingsmelding om dåpsopplæring
  • Legge fram Stortingsmelding om barnevern
  • Legge fram Stortingsmelding om oppvekst og levekår for barn og ungdom
  • Jobben med å få arbeidet i Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemda bedre på skinner er i full gang. Saksbehandlingstidene skal reduseres. det arbeides både med regelverksforenklinger og organisatoriske og administrative forenklinger.
  • Regjeringen arbeider med omlegging slik at det blir likebehandling av private og offentlige barnehager.
  • Regjeringen vil i vår legge fram forslag til hvordan vi skal finansiere den vedtatte forsvarsstrukturen slik at vi får et moderne, mobilt og robust forsvar.
  • Regjeringen vil forenkle byggesaksreglene og sender lovforslag på høring på nyåret. Lovutvalg vil bli oppnevnt som skal gjennomgå hele bygningslovgivningen.
  • Det arbeides nå med skattemodell for landbruket
  • Stortingsmelding om dyrevern vil bli lagt fram
  • Til våren vil det bli lagt fram en Stortingsmelding om evaluering av bioteknologi og en lovproposisjon om biobanker.
  • Det vil bli slutt på ordningen at pasienter må ha henvisning hver gang de skal til legespesialist. Nå skal det bli nok med en henvisning for samme lidelse.

Det er en glede å lede Regjeringens møter og Regjeringens arbeid. Vi ser alle fram til å ta fatt på et nytt og spennende politisk år, hvor vi skal tjene folket, dra ut og møte folk i deres hverdag, lytte til det de har å si og skape en ny politikk til beste for alle som bor i landet vårt.