Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av nytt bygg ved Høgskolen i Agder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Kristiansand, 24. oktober 2001

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Høgskolen i Agder

Gimlemoen – Kristiansand, 24. oktober 2001

Kjære forsamling!

Det er en stor glede for meg - som en av mine første oppgaver som statsminister - å være med på å innvie dette nye bygget til Høgskolen i Agder.

Det er fint i starten å være sammen med en glad og fornøyd forsamling. Det vil sikkert komme tider hvor slike minner er godt å ha med seg.

Som tidligere utdanningsminister står denne sektoren meg nær.

Utdanning har spilt en helt avgjørende rolle i byggingen av det moderne Norge og vil fortsatt komme til gjøre det.

Kunnskap, kompetanse og kreativitet gir trygghet og evne til å mestre utfordringer og omstillinger i et samfunn som forandres raskere og raskere. Et høyt utdannings- og kompetansenivå er viktig for å opprettholde og øke verdiskapningen.

Det er Regjeringens mål at Norge skal bli en nasjon som ligger i teten internasjonalt når det gjelder ny teknologi, kompetanse og kunnskap.

Norge er rikt på naturressurser. Likevel består de største ressursene av folks verdier og holdninger, deres kunnskap og kompetanse Regjeringen vil derfor øke satsingen på utdanning og kompetanse.

La meg først si et par ord om reformen i høyere utdanning – Kvalitetsreformen. Regjeringen vil sikre at reformen innen høyere utdanning blir en reell kvalitetsreform.

Det var bred politisk enighet om behovet for en omlegging. Det gjelder innføring av ny gradsstruktur. Prinsipper for nytt finansieringssystem av universiteter og høgskoler. Større krav til studieintensitet. Innføring av nye og mer varierte evalueringsformer. En bedre oppfølging av studentene, økt faglig frihet for institusjonene og behovet for økt internasjonalisering, for å nevne noen av elementene i reformen.

La meg også understreke at behovet for styrket ledelse og mer strategisk arbeid ved institusjonene fortsatt er et sentralt element i reformen.

For det andre er det viktig å understreke at også fremdriftsplanen ligger fast. Samarbeids-regjeringen legger opp til at elementer i reformen skal kunne implementeres fra og med høsten 2002 og hele reformen skal være satt ut i live ved alle institusjoner fra og med semesterstart høsten 2003.

Dette betyr at endringer i lov om universiteter og høgskoler bør gjøres gjeldene fra og med høsten 2002. Endringene i loven er nå ute på høring med høringsfrist 10. desember. Regjeringen vil raskt vurdere om det skal sendes ut et endringsforslag til universitet- og høgskoleloven hvor vi også vil be om innspill til andre alternativer enn det som nå ligger på bordet. I så tilfelle må også høringsfristen forlenges noe.

Regjeringen vil også i det videre arbeidet med reformen legge vekt på en åpen prosess. Dette er viktig for å sikre en smidig innføring.

I tillegg til satsingen på høyere utdanning har Regjeringen som mål å trappe opp forskningsinnsatsen til minst gjennomsnittlig OECD nivå innen 2005. Disse satsingene skal gå parallelt. Vi skal ha to tanker i hodet samtidig, og den ene satsingen skal ikke gå ut over den andre.

Så derfor – la det allerede nå slås fast: Kvalitetsreformen skal iverksettes med den tidsplan som allerede er lagt. Regjeringsskiftet vil altså ikke medføre en utsettelse av Kvalitetsreformen, og institusjonenes arbeid med reformen må derfor videreføres og om mulig intensiveres.

Høgskolen i Agder sier selv at den vil være en sentral institusjon innen høyere utdanning i Norge, med sterk regional forankring og en aktiv internasjonal profil.

Som landets nest største høgskole har dere stor betydning, både lokalt og nasjonalt. Utdanningene spenner over et vidt spekter av områder og fag og omfatter alt fra ^2-årige videreutdanninger til yrkesutdanninger som sykepleier-, ingeniør- og lærerutdanninger, mastergrader, sivilutdanninger, hovedfag og nå også doktorgrad.

Med de mange utdanningsmulighetene som finnes ved høgskolen kunne dere lent dere tilbake og sagt: ”Dette er nok for våre studenter.” Men jeg vet at høgskolen også er opptatt av internasjonal kontakt. Dere har inngått mange avtaler med utenlandske læresteder om student- og lærerutveksling. Dermed ligger forholdene til rette for at høgskolen kan gjøre det alle partier på Stortinget har stilt seg bak: Tilby alle studenter som ønsker det et studieopphold i utlandet.

Internasjonalisering er et område hvor Høgskolen i Agder kan fungere som et lokomotiv for andre læresteder. Og selv om det - etter at dere nå har fått nytt bygg - kanskje er større grunn til å bli i Kristiansand enn noen gang vil jeg si: Fortsett å dra ut, finn dere venner, og ta dem så med dere hjem igjen. Her har dere på alle måte noe å vise fram.

Høgskolen har nær kontakt med samfunns- og næringsliv i Agderfylkene. Dere har sterke lokale og regionale krefter i ryggen, som støtter dere på ulike vis til gjensidig nytte for både høyskole og region. Slik har det vært lenge, og slik bør det fortsatt være.

Det anlegget vi er samlet for å ta i bruk her i dag viser oss at alt henger sammen. Hadde det ikke vært for at verdenssituasjonen endret seg så grunnleggende med Berlinmurens fall i 1989 ville vi kanskje ikke hatt nytt hus for Høyskolen i Agder – i alle fall ikke her. Murens fall førte til omstrukturering i Forsvaret, og indirekte til at militærleiren på Gimlemoen ble nedlagt. Siden det hadde vært ungdom her før tenkte mange det kunne passe godt med ungdom her i framtida også.

Bygningene og anlegget dere nå har fått er flott. Felles funksjoner plassert i enden av en plen og de ulike fagene på siden av den, gir området et nytt og pent utrykk.

Men uansett: hva husene blir fylt med, er tross alt det viktigste. Det er ikke rett at husene bare er et slags skall om en pedagogisk virksomhet. Hele miljøet påvirker oss hele tida. Betydningen av det fysiske læringsmiljøet er nok undervurdert. Dessuten er det ikke slik at en bare lærer et fag ved en høyskole. Her lærer man også å lære. Og dersom det er et sted der en også lærer å leve har vi virkelig gjort jobben vår: nemlig lagt til rette for at landet fortsatt skal bli et godt sted å være for oss som lever nå, og for generasjonene som kommer etter oss.

Høgskolen i Agder er en god skole. Med nytt bygg forventer vi oss at den skal bli enda bedre. Om eller når den blir universitet vi kommet tilbake til.

Vi vet at studentene gjerne vil være på de lærestedene som har gode lokaler. Nå har dere fått det her. Det gir dere og Sørlandet en god posisjon til å møte utfordringene i det nye århundret.

Jeg vil derfor benytte anledningen til å gratulerer med dagen. Og erklærer med nybygget ved Høyskolen i Agder for åpnet.