Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål fra Steinar Bastesen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 7. november 2001

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål nr. 1. i Stortingets spørretime, 7. november 2001

Fra representanten Steinar Bastesen

"Regjeringa i Irland v/statsminister Bertie Ahern har varslet at Irland 9. november i år vil stevne Storbritannia for tribunalet i Hamburg for brudd på UNCLOS - United Nations Convention on the Law of the Sea (De forente nasjoners havrettskonvensjon) i forbindelse med oppstart av MO x-fabrikken.

Vil statsministeren ta kontakt med sin kollega i Irland og gi en uforbeholden støtte til Irland?"

President,

Arbeidet med miljøbelastningen som er knyttet til Sellafield er en viktig sak for regjeringen. I Sem-erklæringen slås det fast at regjeringen vil forsterke engasjementet mot utslipp fra anlegget.

Når det gjelder Sellafield er det først og fremst technetiumutslippene som berører norske interesser. Nivåene av technetium-99 i norske farvann øker fortsatt.

Snarlige utslippsreduksjoner er meget ønskelig, selv om nivåene som måles langs vår kyst pr. i dag ikke utgjør noen direkte fare for miljø eller helse. Ikke minst har det stor betydning at markedene oppfatter norsk fisk og sjømat som rene produkter.

Den britiske regjeringen skal snart vedta framtidige utslippsgrenser for technesium-99. Som grunnlag for beslutningen ligger et forslag fra det britiske miljødirektoratet som anbefaler at utslippene skal få fortsette helt til 2006. Det er derfor meget viktig å påvirke den nært forestående beslutningen om framtidige utslippsgrenser.

Men vi er også oppmerksomme på at britene allerede har fattet en kontroversiell beslutning som vedrører Sellafield. Vi ser med bekymring på at det er gitt klarsignal til oppstart av en ny fabrikk som skal produsere såkalt MO x-brensel av uran og plutonium fra reprosesseringsanleggene. Den britiske regjering mener å ha både helse- og miljøargumenter på sin side. MO x -anlegget har likevel bidratt til å aktualisere spørsmål om miljø- og sikkerhet ved Sellafield ytterligere. Blant annet har transport av MO x - brensel til Japan gjennom Nordøstpassasjen vært diskutert.

Regjeringen har trappet opp presset på Storbritannia og tatt initiativ til en gjennomgang av vår videre innsats mot Sellafield-utslippene.

  • Jeg har selv tatt opp Sellafield med nordiske statsministerkollegaer og med representanter for de selvstyrte områder (Åland, Færøyene og Grønland).
  • Vi har tatt initiativ til en vurdering av hvilket grunnlag Norge har i internasjonale konvensjoner for å reise sak mot britene.
  • Vi har tatt kontakt med Irland som allerede har stevnet britene under OSPAR-konvensjonen for tilbakeholdelse av informasjon vedrørende Sellafield. Irene har også varslet at de vil ta i bruk FNs havrettskonvensjon for å anlegge sak mot britene. Vi støtter Irland politisk og moralsk.
  • Miljøvernministeren har i nordisk krets hatt møter med sine britiske motparter, og de nordiske miljøvernministrene gikk nettopp sammen om en felleserklæring mot Sellafield.
  • Det vil fra norsk side legges et fortsatt politisk press på britiske myndigheter i tiden som kommer. Miljøvernministeren møter sin irske kollega under klimamøtet i Marrakech denne uken. Miljøvernministeren har også bedt om et møte i London i løpet av november.
  • Jeg kan forsikre at arbeidet mot Sellafield-utslippene også vil ha min fulle oppmerksomhet i tiden som kommer.