Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Er Høyre overkjørt?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagbladet 14. februar 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Er Høyre overkjørt?

Artikkel i Dagbladet 14. februar 2002

Opposisjonen har åpenbart startet en kampanje under mottoet: ”Høyre overkjører Kristelig Folkeparti”. Dagbladet følger villig opp under under vignetten ”Bondeviks vei mot høyre”.

Historien gjentar seg. Slik tidligere Senterparti-leder Johan J. Jacobsen påviser i sin memoarbok, prøvde opposisjonen seg på noe av det samme i forhold til Sentrumspartienes deltagelse i Willoch-regjeringen. At opposisjonen igjen – denne gang inkludert Senterpartiet – prøver seg, er ikke overraskende. Tvert om er det svært forutsigbart. At Dagbladet så lett følger opp er dog mer overraskende.

Påstanden om at Kristelig Folkeparti lar seg overkjøre av Høyre, blir jo ikke sannere dess flere ganger den blir gjentatt.

Vi som har vært i politikken, vet at samarbeidets kunst innebærer både ”å gi og ta”. Hvor de tre samarbeidspartiene har gitt og fått, fremgår av Sem-erklæringen. Den følger vi nå. Siden opposisjonen tydeligvis mener at Kristelig Folkeparti’s kompromisser i noen saker, betyr at vi er ”overkjørt av Høyre”, vil vel følgende saker da bety at ”Høyre er overkjørt av Kristelig Folkeparti”?:

- Det er vedtatt et rekordhøyt bistandsbudsjett

- Regjeringen har styrket miljøinnsatsen på flere områder

- Forurensende gasskraftverk er skutt ut i det blå, forurensningsfrie er rykket nærmere

- Økt satsing på kollektivtransporten

- En landbrukspolitikk for å ”legge til rette for at aktive utøvere skal få en inntektsutvikling på linje med andre grupper i samfunnet”.

- Økt innsats for å bekjempe fattigdom i Norge

Dette er eksempel på saker hvor sentrumspartiene og Høyre hadde ulike standpunkter eller profiler før vi gikk inn i Samarbeidsregjeringen, men hvor Høyre nå helt klart har nærmet seg Kristelig Folkeparti og Venstre.

Det er slik et samarbeid fungerer. Men det har selvsagt ingenting med ”å bli overkjørt” å gjøre. Opposisjonens og Dagbladets kampanje mot Kristelig Folkeparti er selvsagt politisk motivert, og ikke saklig begrunnet, på tilsvarende måte som Senterpartiet ble utsatt for i tidligere regjeringer hvor de har deltatt.

Arbeiderpartiets påstander om det største parti i en regjering ”overkjører” de mindre, er avslørende for den mangel på erfaring med regjeringssamarbeid partiet preges av. Ethvert parti som måtte våge seg inn i regjering med Arbeiderpartiet vil vel da bli ”overkjørt” ...........?