Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Ikke krig mot Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Adresseavisen 5. oktober 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Ikke krig mot Afghanistan

Artikkel i Adresseavisen, 5. oktober 2002

Mandag 30. september har presten i Inderøy, Hans Kristian Solbu, et innlegg her i avisen hvor han vil ha seg frabedt å være en del av støtten til de norske soldatene som de neste 6 månedene skal bidra til å bekjempe terror gjennom operasjonen Enduring Freedom. I innlegget settes det ut en del påstander som vitner om at Solbu har misforstått oppdraget til de norske styrkene.

En fundamental misforståelse er påstanden om at Norge er i krig med Afghanistan og det afghanske folk. Det er feil. Norge er ikke i krig med Afghanistan. Norge er i krig mot internasjonal terror. Vi deltar i allierte militære aksjoner i Afghanistan på anmodning fra og i nært samarbeid med de afghanske myndigheter.

I den grad det vil være nødvendig å bombe militære mål i Afghanistan – aktive al-Qaida og Taliban grupperinger, og deres gjenværende baser, anlegg og utstyr - vil grundige prosedyrer i henhold til nasjonale norske retningslinjer gjennomføres før et klarsignal til bombing gis. Men dette er faktisk den minst aktuelle rollen til de norske F-16 flyene - langt viktigere er følgende tre hovedoppgaver:

For det første, forebygging og avskrekking. I lys av at gjenværende Taliban-soldater og al-Qaida terroristgrupper gjennom ulike attentat og terroraksjoner arbeider aktivt for å drepe president Karzai og medlemmer av hans valgte regjering, og samtidig gjør sitt ytterste for å vanskeliggjøre det humanitære hjelpearbeidet og gjenoppbyggingen av landet, vil uten tvil de 18 danske, nederlandske og norske F-16 - flyene kunne spille en viktig forebyggende rolle. Gjennom kontroll av luftrommet over landet og løpende patruljering vil disse flyene trolig i vesentlig grad bidra til å begrense nye, omfattende militære aksjoner fra de reorganiserte Taliban- og terroristgruppenes side.

For det andre vil flyene kunne ha en viktig rolle i å bistå og beskytte afghanske og allierte soldater på bakken – på tilsvarende måte som våre egne spesialstyrker som tidligere var utplassert i Afghanistan, dro nytte av beskyttelsen fra andre lands flystyrker.

For det tredje vil F-16 flyene kunne forsvare den flernasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) i og rundt Kabul, i den grad disse FN-soldatene blir utsatt for angrep fra terroristgrupper og Taliban.

I møte med blindt hat, aggressiv ekstremisme og religiøs fanatisme, slik vi har sett fra al-Qaida og det tidligere Taliban-regimet i Afghanistan har det vist seg at tradisjonelle konfliktløsningsmekanismer ikke er et reelt alternativ.

Som Solbu og hele det norske folk ønsker jeg ikke krig og krigshandlinger. Bruk av militær makt er for meg aller siste utvei etter at alle andre er prøvd. Men det er dessverre slik at i enkelte situasjoner har vi intet annet valg. Det dreier seg om forsvar av våre samfunn og de verdier vi setter høyest.