Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Konferanse for et inkluderende arbeidsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringskvartalet, 2. oktober 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Konferanse for et inkluderende arbeidsliv

Regjeringskvartalet, Plenumssalen R4, 2. oktober 2002

Kjære alle sammen,

Vi som er her i dag kan pryde oss av å være en av de største enkeltsamlinger av sentrale personer i norsk arbeidsliv som noensinne har vært samlet her i Regjeringskvartalet.

Velkommen!

Det sier ikke lite om viljen til og behovet for å få et mer inkluderende arbeidsliv.

Siden vi gikk i gang med dette arbeidet for ett år siden har vi fått flere påminnelser om at det vi driver med er viktig.

Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen og andre markante ledere i den omtalte ”Senioraksjonen” har for eksempel gjort det klart at mange i deres aldersgruppe ikke føler seg velkomne i arbeidslivet. De opplever en utstøtelse som begynner allerede i 50-årsalderen. Det er til ettertanke at mennesker i sin beste alder ikke skal være velkomne og oppleves til god nytte som arbeidstakere.

Uansett årsaker så har ikke det norske samfunn råd til slike fenomener. Vi har et stort behov for arbeidskraft. Vi trenger mennesker som holder lenger ut i arbeidslivet. Det er for tidlig at flertallet reelt går av med pensjon når de er rundt 59 år. Når en stadig større andel av befolkningen vår blir eldre, blir byrdene for store for de yngre yrkesaktive.

Det er grunn til å tro at det vil være et vedvarende og underdekket behov for arbeidskraft i norsk økonomi.

*

I morgen legger Regjeringen fram budsjettet. Det har vært en utfordrende prosess. Det er et stramt budsjett. Norsk økonomi er solid, men høy rente og sterk kronekurs setter arbeidsplasser i den konkurranseutsatte industrien i fare. En høy rente gir også tunge belastninger på kommuneøkonomien. Et stramt budsjett vil dempe presset på kronekurs og rente og slik bidra til å trygge arbeidsplasser.

I budsjettet legger vi også til rette for nyskapning og omstilling med tanke på nye arbeidsplasser. Dessuten arbeider vi for å få til et inntektspolitisk samarbeid med partene i arbeidslivet for å legge grunnlaget for et lønnsoppgjør som er mer i samsvar med utviklingen i våre konkurrentland. Det er viktig at vi ikke taper mer konkurranseevne.

Budsjettsituasjonen skyldes også det alvorlige samfunnsproblem det er at stadig flere er ute av arbeidslivet på grunn av helseplager. En stadig større del av offentlige budsjetter brukes til sykdomsrelaterte trygdeytelser. Bare Folketrygdens ytelser vil vokse med nesten ni milliarder neste år, nesten en tredjedel av dette er sykelønn.

Dette er et alvorlig samfunnsproblem også fordi omfattende og langvarig bruk av sykemeldinger innebærer en stor risiko for å falle ut av arbeidslivet for godt. For bedriftene innebærer også økende sykefravær økte utgifter og tapt produksjon.

*

Målene i intensjonsavtalen er at vi innen utgangen av år 2005 skal ha redusert sykefraværet med 20 prosent. Dessverre har tendensen så langt vært motsatt. Men vi er ikke så langt ute i avtaleperioden.

Nå forventer vi resultater. Vi som er her, arbeidstakere, arbeidsgivere, organisasjoner og myndigheter må stå sammen om å få til et mer inkluderende arbeidsliv.

Vi forventer at flere private, statlige og kommunale bedrifter blir såkalte IA-virksomheter og følger opp avtalene.

Regjeringen kan ikke vedta et mer inkluderende arbeidsliv, men vi kan bidra med gode rammebetingelser. Det mener jeg nå ligger i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv.

På nettsidene til Idebanken for sykefraværsarbeidet og Senter for seniorpolitikk kan vi lese om enkeltbedrifter som har lykkes i sitt arbeid. Trygdeetatens arbeidslivssenter og partene i arbeidslivet rapporterer også om virksomheter som får det til.

Fjord Seafood i Nordland er blant de mange eksemplene på inkluderende arbeidslivsbedrifter som har oppnådd gode resultater. I denne fiskeforedlingsbedriften med 12 forskjellige nasjonaliteter har sykefraværet gått ned fra 20 til 8 prosent i løpet av fire måneder.

Coop Norge i Bergen er en annet eksempel på en bedrift som har fått det til. I 1999 sto bedriften overfor omstillinger som ikke var til å unngå. Halvparten av de 72 ansatte hadde passert 50 år. Bedriften tok i bruk motivasjonsprosesser der utgangspunktet var et genuint ønske om å beholde alle ansatte. Et av suksesskriteriene var at alle måtte ta et medansvar for egen endringsprosess. I dag kan bedriften konstatere høyere produktivitet og lavere sykefravær enn noensinne. Coop Norge, Bergen fikk i 2001 Senter for seniorpolitikks pris for årets seniorinitiativ.

*

Jeg håper og tror at intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv vil bli et effektivt virkemiddel for å redusere sykefraværet og uførepensjon, få flere arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne i arbeid og øke den reelle pensjoneringsalderen.

Den første milepælen for intensjonsavtalen er andre kvartal 2003. Da skal avtalen grundig evalueres. Avtalen sier at hvis det åpenbart ikke er mulig å nå de operative mål for avtaleperioden med de avtalte virkemidlene, så vil avtalen opphøre med mindre partene blir enige om noe annet.

Regjeringen setter inn ressurser i form av virkemidler gjennom både Trygdeetaten, Aetat og Arbeidstilsynet. Jeg appellerer også til partene i arbeidslivet, til bedriftene som er her i dag med ledelse og ansatte, til myndighetenes representanter: Vi gjør et felles løft, vi forsterker innsatsen for et inkluderende arbeidsliv – til beste for den enkelte, for bedriftene og for samfunnet.

Vi har bare tiden og veien.

*

Utdeling av utmerkelse til Quality Kristiansand Hotell (straks etter talen)

I dag – nesten på dagen ett år etter at intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv ble undertegnet – passerer vi milepælen om at 325 000 arbeidstakere nå arbeider i en såkalt IA-virksomhet.

Arbeidstaker nr. 325 000 jobber i Quality Kristiansand Hotell.

For å markere dette, vil jeg be Quality Kristiansand Hotell ved direktør Espen Karlsen og hovedtillitsvalgt Inger Waldeland komme opp og motta en liten utmerkelse fra Regjeringen.

I tillegg til denne utmerkelsen som er signert av sosialministeren, arbeids- og administrasjonsministeren og meg selv, skal dere få med denne benken hjem til Kristiansand. Herved døpt ”Dialogbenken”.

Benken symboliserer viktigheten av at arbeidsgivere og arbeidstakere setter seg ned og prater, har en god dialog. Det er viktig for å få et godt arbeidsmiljø.

Gratulerer og lykke til som IA-virksomhet.