Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Mer demokrati og større ansvar til kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen 16. februar 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Mer demokrati og større ansvar til kommunene

Artikkel i Dagsavisen 16. februar 2002

Regjeringen vil opprettholde og styrke fylkeskommunen som regional utviklingsaktør. Vi vil styrke demokratiet og satse på desentralisering av makt. Derfor foreslår vi at kommunene overta flere oppgaver innen miljø og landbruksforvaltningen. Dette vil bidra til økt innflytelse fra folkevalgte på viktige beslutninger.

I fjor vår ble det vedtatt i Stortinget at ansvaret for regional miljø- og landbruksoppgaver, med unntak av klagebehandling og lovlighetskontroll, flyttes fra fylkesmannen til fylkeskommunen.

Samarbeidsregjeringen ønsket å vurdere fylkeskommunens oppgaver på nytt. Det har Regjeringen nå gjort. Vi anbefaler at flere oppgaver på lokalt nivå knyttet til miljø, landbruk, planlegging og arealforvaltning gjøres på en langt mer hensiktsmessig måte.

Regjeringen har i konklusjonen lagt særlige vekt på at kommunene bør overta ansvaret for de miljø- og landbruksoppgaver som krever lokalpolitisk skjønn. Staten bør fortsatt ha ansvaret for standardiserte og regelorienterte oppgaver samt kontrolloppgaver innen miljø- og landbruk. Videre er det viktig at endringene i oppgavefordelingen bidrar til redusert byråkrati. Fylkeskommunen må heller ikke utvikles til en overkommune.

Noen har hevdet at dette er udemokratisk. Slike påstander faller på sin egen urimelighet. Våre forslag betyr mer demokrati. Kommunene er de nærmeste til å håndtere saker som krever lokalpolitisk skjønn. Denne tanken er i overenstemmelse prinsippet om at avgjørelser skal tas nærmest mulig dem det gjelder. Dette er helt i overenstemmelse med alle regjeringspartienes politikk. Derfor blir det helt galt når blant annet Arbeiderpartiet og Senterpartiet hevder at KrF er overkjørt av Høyre i denne saken. Tvert om har vi kommet fram til en felles forståelse av at fylkeskommunen skal bestå, at flere beslutninger vil bli tatt av demokratisk valgte organer og at fylkeskommunen senere skal evalueres.

Med dette gir vi mer makt og mer innflytelse til lokalpolitikere. Det blir mer spennende og utfordrende å være kommunepolitiker samtidig som nye utfordringer tillegges fylkespolitikerne.

Regjeringen foreslår også at de bedriftsrettede bygdeutviklingsmidlene som i dag forvaltes av SND desentraliseres til kommunene. I tillegg ønsker Regjeringen å desentralisere de miljørettede virkemidlene og skogsmidlene under Landbrukets utviklingsfond hos fylkesmannen til kommunene.

Regjeringen har blant annet lagt vekt på at endringene i oppgavefordelingen må bidra til redusert byråkrati. Vedtaket Stortinget gjorde i fjor vår ville lett føre til mer byråkrati, et dobbeltbyråkrati, siden saker blir behandlet på flere nivåer enn strengt tatt nødvendig. Det ville vært nødvendig å bygge opp en viss dobbeltkompetanse på regionalt nivå. En slik ordning kunne legge grunnlag for konflikter mellom folkevalgte organer i kommuner og fylker.

Vårt mål er å gjøre fylkeskommunen til en viktig partner i den regionale utviklingen. I samarbeid med kommuner og næringsliv kan den ny fylkeskommunen bidra til å skape en god regional utvikling.

Fylkeskommunene er allerede en viktig aktør for utviklingsarbeid på tvers av sektorene i kraft av oppgaver knyttet til videregående skoler, kultur, samferdsel og regionalplanlegging. Vi vil nå styrke utviklingsrollen ved å gi fylkeskommunene et større ansvar for å forvalte distrikts- og regionalpolitiske virkemidler som fra neste år vil utgjøre minst 800 millioner kroner. Vi vil også se på ytterligere grep som kan gi fylkeskommunene det handlingsrom som er nødvendig for å være en regional utviklingsaktør.

Regional utvikling handler om samspill. Det handler om hvordan storbykommuner, bykommuner og distriktskommuner kan jobbe sammen for å skape en positiv utvikling. Målet er å flytte fokus fra planer, styring og kontroll til partnerskap og samarbeid.

Dette vil totalt sett bety mer for å styrke fylkeskommunen som utviklingsaktør enn å overføre ansvaret for miljø- og landbruksoppgaver.