Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale på Skjervøy videregående skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Skjervøy i Troms, 30. mai 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Skjervøy videregående skole

Skjervøy videregënde skole, Troms, 30. mai 2002


Samarbeidsregjeringen ønsker levende lokalsamfunn over hele landet.

Her langs kysten treffer jeg mange som har tro på en positiv utvikling enten det gjelder fiskeri, olje eller andre kunnskapsintensive bransjer hvor Norge har et fortrinn.

Regjeringen vil bygge opp under denne optimismen.

Fiskerinæringen er spådd en lysende framtid i Norge. I dag ligger verdiskapningen på drøyt 30 milliarder kroner. Forskningsmiljøene mener at med en riktig satsing vil næringen kunne mangedoble sin verdiskaping i løpet av 20-30 år.

Norsk sjømatnæring har naturgitte fortrinn som gjør den til en av landets mest lovende næringer.

Vi trekker på generasjoners erfaringer.

Vi har næringsdrivende med særlig gode forutsetninger for tradisjonelt fiske, havbruk, nye arter, bioteknologi, fôr, utstyr og kompetanse.

En framtidsrettet forvaltning av ressursene i havet, tilsier at vi ikke kan øke uttaket av villfisk fra havet framover.

Veksten ligger snarere i de ressurser vi kan dyrke fram av stadig nye arter av fisk og skalldyr. Ny teknologi kan dessuten åpne høyt betalende markeder for stoffer basert på marine biprodukter.

En moderne, kunnskapsbasert og effektiv fiskeri- og havbruksnæring skal være en økonomisk pilar for norsk økonomi i framtida.

Den skal forsyne internasjonale markeder med god, sunn og trygg mat.

Næringen er og skal fortsatt være en betydelig bidragsyter til våre eksportinntekter og til næringsliv og sysselsetting langs kysten.

Regjeringen ønsker å skape gode rammebetingelser for næringen. Før jul etablerte vi et eget Regjeringsutvalg for marin verdiskaping under ledelse av Fiskeriministeren, der alle berørte regjeringskolleger deltar.

Hensikten er å legge til rette for langsiktig bærekraftig vekst.

***

For å sikre rekruttering av personer med nødvendig kompetanse innenfor alle relevante fagfelt på alle nivå er det grunnleggende med en god utdanning.

Skjervøy har et godt utgangspunkt i så måte med en videregående skole som tilbyr grunnkurs i Fiske og fangst og Akvakultur .

Vi har et godt utdanningssystem innen fiskeri- og havbruk og et godt utbygd tilbud langs kysten på alle nivå.

Det er en generell tendens mot at flere velger allmennfag på videregående skole samtidig som at ungdomskullene er mindre. Til tross for dette, har fiskerifagene hatt økning i elevtallet de siste årene – sett under ett.

For næringen er det viktig å få utdannet personer med fagbrev, og gjerne personer med høyere utdanning som har et fagbrev i bunnen.

***

Fiskeridepartementet har i sitt arbeid med økt verdiskapning i næringen samarbeidet med de sentrale organisasjonene innen fiskeri- og havbruksnæringen i forhold til satsing på rekruttering, kompetansehevende og kvinnerettede tiltak.

Utfordringene er å opprettholde og styrke kompetanse og utdanningstilbudet i startfasen av det marine eventyret. I så måte er det behov for tålmodig kapital fra myndighetenes side, men også aktiv holdning fra det private næringslivet.

Det trengs langsiktig innsats og oppbygging fordi det på sikt vil være behov for mange flere ressurspersoner i næringen. Innsatsen må rettes bredt. Men også spissing ved satsing på utdanningstilbud som er spesialiserte og i tråd med næringens fremtidige behov, vitenskapelig så vel som næringsrettet kompetanse innen: ledelse; entreprenørskap; biologisk forståelse; kunnskap om kvalitet; formelle sertifikatkrav til operatører; næringsmiddelhåndtering; IT; økonomisk forståelse; matvaresikkerhet/ dokumentasjon; markedsføringskunnskap, osv.

Nye fiskeri- og havbruksjobber vil bli svært varierte. Dette vil kreve tverrfaglig bakgrunn.

Dette betyr at utdanningstilbudene må endres og tilpasses de nye behovene.

Det beste utgangspunktet for å tilpasse seg framtidens behov er kunnskap. Den lærdommen dere får fra de årene dere går her på Skjervøy videregående skole er derfor gull verdt for den framtidige verdiskapningen innen fiskerinæringen.