Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved åpningen av Bjørnson-huset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Molde, 11. oktober 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved åpningen av Bjørnson-huset

Molde, 11. oktober 2002

Kjære alle sammen,

Dette er en stor dag for Molde by og for Møre og Romsdal.

Gratulerer med nytt kulturhus og nytt hotell.

Byen og landsdelen vil nyte godt av disse prosjektene hvor kultur og næring går hånd i hånd.

*

Bjørnstjerne Bjørnson hadde noen år av sitt liv ” på skole” i byen her og det er helt på sin plass at byens kulturhus nå skal bære hans navn. Det forplikter eiere, drivere og brukere til å ta vare på vår kulturarv. Bjørnstjerne Bjørnson satte ytringsfrihet og menneskeverd høyt. Det bør reflekteres når den bjørnsonske impuls skal føres videre i dette huset.

*

Det nye hotellet har form og navn etter seilet. Det er også helt på sin plass, fordi seilet gjennom lange tider var nødvendig i kampen for det daglige brød for mange her langs kysten. Men først og fremst står seilet for framdrift. Framdriften til de store oppdagelsene og de lange reisene som bidro til vår egen utvikling og nasjonalfølelse. Reisene bidro samtidig til økt kontakt og forståelse over havene, mellom nasjonene og kulturene.

Det byggverk som tas i bruk i dag, forener dermed ånd og arbeid og knytter det sammen med folket det skal tjene og landskapet det hører til i. Prosjektet er dels basert på etablering av næringsvirksomhet og dels på behovet for en god arena for kunst og kultur. Naturen utgjør en flott ramme rundt prosjektet. Bjørnson formulerte også tanker omkring det å ønske seg langt ut over ”de høye fjelle.” Disse fjellene kan vi i dag se speile seg i det nye hotellets glassfasader.

Samtidig representerer prosjektet, og ideene bak det, en åpen favn for dem som vil komme hit for å oppleve det som skjer her, og for delta og gi nye impulser til utvikling og fantasi.

Bjørnson hadde et ambivalent forhold til Molde, noe som blant annet gikk fram av hans innlegg i Romsdals Budstikke. Han refset, men han hyllet også byen som i diktet ”Til Molde”.

Molde, Molde, tro som en sang, vuggende rytmer, hvis tanke kjær er,
følger i farver ditt billed og bærer
skjønnhet over min gang,
Intet så mørkt som din fjord når den fyker
havsalt forbi deg og innover stryker,
intet så mildt som din strand, dine øer,
ja dine øer!
Intet så sterkt som din syns-ring av fjell,
intet så fint i en sommerlys kveld.
Molde, Molde,
tro som en sang,
nynner du på min gang.

*

Her skrev han blant annet: Prosjektet Bjørnsonhuset og Seilet Hotel har på mange måter i seg essensen av regjeringens politikk for næring og kultur. Folk skal ha noe å leve av og folk skal ha noe å leve for. Næring og kultur i et nøtteskall.

Det å knytte private interesser inn i enkelte kulturinvesteringer og etableringer, slik som her, vil dessuten gi synergi både økonomisk og praktisk. Dermed styrkes vår evne til å etablere nye virksomheter og flere arbeidsplasser.

Bjørnsonhuset og Rica Seilet Hotell er i sum et lovende prosjekt, kommet til gjennom nasjonal og lokal privat kapital og noe lokal offentlig kapital. Det er grunn til å gi honnør til flere her i dag for idé og entusiasme. Først og fremst Erik Berg , Stig Jacobsen og Bjørn Rune Gjelsten, som har satt prosjektet ut i livet. Molde kommune skal ha honnør for å se muligheten og bidra med sin andel, og Jan Rivelsrud og Rica- kjeden for å gi vind til Seilet, og dermed styrket sitt nærvær i Molde.

Molde har fra før et spennende og mangfoldig kulturliv og næringsliv. Dette prosjektet gir løfte om enda større spenning og mangfold. Jeg ønsker alle sammen lykke til !

Måtte Bjørnsonhuset og Rica Seilet Hotell bli til glede og nytte for mange.

Med dette erklærer jeg Bjørnsonhuset og Rica Seilet hotell for åpnet.

Gratulerer med dagen !

*