Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved  regjeringen Bondeviks ettårsjubileum 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 19. oktober 2002

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Regjeringens ettårsjubileum

SAS Raddisson, Oslo, 19. oktober 2002


Kjære alle sammen.

Gratulerer med ettårsdagen!

Velgerne ba om en politisk fornyelse i fjor. Vi har startet på en ny kurs for å gjøre et godt samfunn enda bedre. Vi har utfordret sterke krefter, skal vi tro støynivået disse dager. Men jeg tar det som et godt tegn, det er bare død fisk som flyter med strømmen.

Og når det stormer som verst, kan det være klokt å huske min kollega Tony Blairs uttalelse til sitt landsmøte høsten 1997 – etter at partiet hadde inntatt regjeringskontorene etter 18 års fravær:

”There will be attacks to the left of you, attacks to the right of you, attacks from behind and in front. Welcome to government.”

*

Jeg ser flere mangler ved vårt samfunn. Men det er også mye det er overflod av. Det gjelder blant annet meningsmålinger.

Nå er det seks målinger i måneden. De er sannelig ikke slik de burde være i disse dager! Men det er en ting som stadig forbløffer meg, nemlig at vi politikere og andre leser dem like ivrig som barna våre leser tegneserier. Akkurat nå er det ingen tvil om hva som er morsomst.

Til tider blir meningsmålingene slått opp i mediene som om det skulle vært avholdt stortingsvalg. Men det valget er det som kjent nesten tre år til. Før stortingsvalget vil vi ha fått presentert over 200 nye partigalluper. Gled dere!

Ja, gled dere, for med dagens utgangspunkt vil vi sikkert oppleve vekst på meningsmålingene.

Og tilbakegang.

Og vekst.

Velgernes sympati sitter stadig løsere. Det er en langsiktig trend, og ikke noe nytt av året.

Men, kjære venner, dette betyr også at mulighetene blir større. Derfor skal vi lytte til hva folk har på hjertet, og særlig til konstruktiv kritikk og gode forslag. Alltid jobbe hardt for å gjøre ting enda bedre. Aldri la prestisje hindre fruktbare kompromisser. Alltid ha klart for oss de langsiktige og gode mål vi har satt for vårt samarbeidsprosjekt. Og vise nødvendig fasthet for å nå dem.

Vårt lederskap sikter ikke etter de seks politiske meningsmålingene som blir offentliggjort hver måned her i landet. Vi skal være et tjenende lederskap. Vi skal lytte til folket, så det er oss ikke likegyldig hva som skjer. Men vi flakker ikke med blikket på målinger som går opp og ned.

Rom ble ikke bygd på en dag.

Sem-erklæringen blir ikke oppfylt på ett år. Den er et program for hele stortingsperioden – for fire år.

Men vi er godt i gang. Mye er utrettet disse første månedene. Vi presenterer i dag regjeringens statusrapport etter ett år. Det er et solid dokument. Vi har god grunn til å være stolte!

*

Kjære venner,

Vi har allerede reist en betydelig del av det byggverk som skal stå der når fireårsperioden er omme. Men vi fortsetter arbeidet. Et arbeid preget av ansvar, valgfrihet og kvalitet. Politikk handler om samfunnsmessig ansvar. Men la meg starte fra et annet utgangspunkt:

Samarbeidsregjeringen vil oppmuntre til personlig ansvar.

Et velferdssamfunn måles ut fra hvordan vi tar vare på de svakeste. Derfor er god fordeling, eldreomsorg, helsetjeneste og trygdeordninger så viktig.

Men velferdssamfunnet er ikke bare velferdsstaten.

Vi trenger en holdningsendring. Det er grenser for hva politikere skal befatte seg med. Det er en grense for hvor mye kommune, fylkeskommune og stat kan ta på seg av ansvar.

Myndighetene kan legge forholdene til rette for et godt samfunn. Men den enkelte må selv fylle livet sitt med innhold.

Hver og en må spørre seg om man i det daglige vil påta seg litt større ansvar. For sine barn, for sine foreldre, for sine ensomme bekjente.

Denne regjering vil gjøre vilkårene for frivillighet bedre, bla gjennom skattefritak på gaver og forenkling av regelverk. Vi trenger ildsjelene. Vi vil oppmuntre alle som bryr seg. Jeg skulle ønske at det å bry seg ble en motebølge.

Vi vil ha voksne som griper inn når de ser barn blir mobbet. Etter at vi tok et klart standpunkt mot mobbing har jeg fått mange positive tilbakemeldinger. I vårt samfunn har mange opplevd å få sin skolegang ødelagt fordi ingen viste ansvar.

En kvinne skrev brev til meg og fortalte hvordan hele grunnskolen var et mareritt. Hun var livredd hele tiden, redd for å rekke opp hånda, redd for å ta bussen, redd for friminuttene.

Menneskeliv kan bli ødelagt dersom ikke hver enkelt av oss tar ansvar for våre omgivelser.

Vi ønsker en befolkning som også føler et felles ansvar for å ta vare på naturen, på omgivelsene våre.

Vi ønsker bilister som sakker på farten når de kjører forbi barn.

Å ta et litt større ansvar koster ikke så mye for den enkelte, men for samfunnet betyr det store besparelser! Vi skal heller ikke kimse av gleden ved å gjøre andre glad, den gleden er dyp.

*

Vi maner til personlig ansvar.

Men vi maner også til vår nasjons ansvar.

Dette gjelder ansvaret overfor verdens fattige og forfulgte. Derfor har Samarbeidsregjeringen innenfor trange rammer foreslått en kraftig økning av bistanden med nesten 900 millioner kroner til 14,4 milliarder.

Jeg er stolt av å lede en regjering som kjemper for de som lider mest, for de fattige og forfulgte! Dette er en kampsak for regjeringen, og for meg en livslang forpliktelse.

Staten har et ubetinget ansvar for rikets sikkerhet og for å verne den grunnleggende tryggheten i samfunnet. Derfor er kampen mot terror så viktig. Den er ikke over. Ett år etter at vi alle var preget av forskrekkelse og sorg over terrorhandlingene i New York, er vi igjen rystet. Terrorangrepene på Bali kostet minst to hundre mennesker livet.

Mye er gjort. Vi kan konstatere at terroristenes treningsleirer i Afghanistan langt på vei er ødelagt. Det undertrykkende Taliban-regimet er kastet. Norge bidrar i operasjon ”Varig frihet” – både for å bekjempe terrorismen internasjonalt og for styrke den nasjonale sikkerheten i Afghanistan.

Vi har truffet nasjonale tiltak for å styrke beredskapen.

For å møte de nye sikkerhetsutfordringene har vi sikret flertall for en ny forsvarsstruktur – basert på tidens bevilgningsnivå.

I tiden vi har vært i regjering har vi ført en mer offensiv miljøpolitikk enn mange hadde ventet. På toppmøtet for bærekraftig utvikling i Johannesburg klarte Norge på viktige områder å endre utfallet i positivt retning. Vi utgjorde en forskjell! Regjeringen fører en miljøvennlig energipolitikk. Det gjorde prosessen enklere i Johannesburg. Og det åpner for en balanse mellom energiproduksjon og miljø i vårt eget land.

Vi har en regjering for en offensiv utenrikspolitikk, en oppdatert sikkerhetspolitikk og en moderne utviklings-, miljø- og energipolitikk.

*

Kjære alle sammen,

Jeg er glad for å lede en regjering som tar ansvar i en presset økonomisk situasjon. Landet er ikke akkurat på vei inn i armod og nød. Neste års statsbudsjett er på 565 milliarder kroner, det største noensinne.

Ja, det største noensinne. Det høres ikke slik ut nå om dagen.....

Ethvert statsbudsjett møtes de første dagene med et skred av klager og protester. Om noe skal kalles en naturlov i politikken, så gjelder det på dette punkt. Det var vi forberedt på.

Norsk økonomi er solid. Men på grunn av høy rente og sterk kronekurs er arbeidsplasser i den konkurranseutsatte industrien i fare. Den høye renta gir også tunge belastninger på kommuneøkonomien og for unge i etableringsfasen. En renteøkning på ett prosentpoeng vil gi kommunene en ekstra belastning på ca. 800 mill. kr. En familie i etableringsfasen med lån på 1,5 mill kr. vil få en årlig smell på rundt 11 000 kroner. Det er en netto utgiftsøkning i måneden på nær ett tusen kroner.

Vårt beste bidrag til å trygge arbeidsplasser er å dempe presset på rente og kronekurs. Regjeringen legger vekt på å få i stand et inntektspolitisk samarbeid med samme siktemål.

Svært mange, både blant arbeidstakere og arbeidsgivere, i det økonomiske og politiske miljø, ba om et stramt budsjett. Det har vi levert. Det er det største budsjett noen sinne. Men det er også holdt i fornuftige rammer. Vi kjenner ansvaret for arbeidsplassene og for folks økonomi. Vi vil ikke forhandle bort ansvarligheten. Flere av innstramningsforslagene er vanskelige. Men vi må stramme inn for å holde orden på økonomien.

Stramhet i budsjettet betyr ikke at vi ikke bruker mer penger. Vi bruker mer penger enn før på det meste. Vårt land har for eksempel på 12 år tredoblet utgiftene til medisiner i statsbudsjettet, målt i løpende kroner. Vi har i denne perioden tredoblet utgiftene til attføring. Bevilgningen til sykehusene er doblet og vel så det. Utgiftene til sykepenger er godt over doblet siden 1990. Kraftige innsatsøkninger for økt velferd.

Ut fra debatten kan det også virke som vi ikke bruker oljepenger. Uten oljeinntektene ville Norge gått med 30 milliarder i budsjettunderskudd. Vi bruker avkastningen av vår oljeformue. Vi angriper ikke selve formuen for ikke å ødelegge framtidige generasjoners velferdsgrunnlag. Slik viser vi solidaritet med våre etterkommere. Slik unngår vi en økonomi som vil gjøre alt dyrere for folk flest.

Vi er avhengig av omstilling og fornyelse i nærings- og arbeidsliv. Derfor satser vi nå mer enn før på forsknings- og utviklingsarbeid, og op et bedre og mindre statlig eierskap. Vi styrker næringslivets konkurranseevne gjennom reduserte skatter og avgifter. Regjeringen vil sikre landet en solid økonomi og grunnlag for nødvendig vekst og fornyelse.

*

Kjære venner.

Vår politiske fornyelse går på valgfrihet. Valgfriheten gjelder også småbarnsfamiliene. Vi gir småbarnsfamiliene flere og billigere barnehager og høyere kontantstøtte.

Denne regjeringen gjennomfører den største satsingen på barnehager noensinne! Kombinert med tilbud om kontantstøtte skal foreldre selv få velge rammene for barnas oppvekst. Vi vil styrke foreldreretten ved at foreldre selv kan velge å la barna skal gå på frittstående skoler.

Valgfriheten går også på inntekt. Samarbeidsregjeringen vil at folk skal kunne klare seg på egen inntekt. Vi bidrar til det gjennom reduserte skatter og avgifter.

Vi har en regjering som vil gi folk økt valgfrihet.

Vi satser på kvalitet. Kvalitet i de grunnleggende velferdstjenestene – i eldreomsorgen, i helsevesenet og i utdanningstilbudet.

Vårt land lever ikke av olje alene. Vi må skape vekst utenom oljeproduksjonen. Andelen eldre i befolkningen øker i stor fart, en stadig mindre del av befolkningen er yrkesaktive og betaler for pensjonene, for alle velferdsgodene. Men la meg si det tydelig: Eldre mennesker er ikke en byrde for vårt samfunn. De har gjennom et langt aktivt liv skapt de verdier som vi alle lever av. Derfor fortjener de en god og verdig alderdom. Vi bygger ut eldreomsorgen, og fullfører planen for ekstra statlig medvirkning. Eldre skal ha rett til enerom ved langtids institusjonsopphold.

Det har aldri noensinne vært brukt så mange penger til sykehus og helsevesen i Norge. Vi vil styrke tilbudet til de grupper som har vært lavt prioritert over lang tid. Det gjelder psykiatrien, kreftomsorgen og tilbudet til rusmisbrukere. På sykehusene viderefører vi et høyt aktivitetsnivå. Ventelistene krymper: Ved utgangen av august var det sju prosent færre pasienter på venteliste enn året før.

Vi er på rett vei!

Regjeringen styrker innsatsen for de fattige her i landet. Vi har lagt fram en tiltaksplan mot fattigdom. Vårt samfunns elendigste, som tunge narkomane, skal også fanges opp av sikkerhetsnettet. Også på området rusmisbruk har vi lagt fram en handlingsplan. Det har vært snakket lenge, nå må det leveres. Og det gjør vi!

Norge bruker mange penger på undervisning. Faktisk er den norske grunnskolen en av verdens dyreste. Men resultatene er ikke gode nok. Vi vil ha økt kvalitet i skolen. Vi vil ha bedre ferdigheter i de grunnleggende fag som norsk og matematikk. Vi vil ha en skole gjennomsyret av et godt verdigrunnlag. Vi har flere verdiprosjekter på gang i skolen.

Vi belønner systematisk utviklingsarbeid og kvalitetsøkning, vi har økt timetallet i norsk.

Vi er i full sving! Vi vil skape en skole i verdensklasse!

Kjære alle sammen,

Vi vil ha et mer demokratisk samfunn. Vi ønsker ikke et ekspertstyre i lukkede rom, men et åpenhet, innsyn og innflytelse for folk flest. Kvalitet betyr forenkling. Vi reduserer og forenkler regelverk overfor enkeltmennesker, kommuner, bedrifter og frivillig sektor. På en rekke områder har arbeidet allerede gitt konkrete resultater.

Regjeringen vil ha livskraftige samfunn i alle deler av landet.

Vi ønsker at storbyene skal ha godt miljø og rike kulturtilbud.

Regjeringen fører en aktiv distriktspolitikk. Vi trenger kvalitet i virkemidlene. Vår klare ambisjon er å demme opp for en utvikling der Osloregionen fungerer som en magnet og vokser på bekostning av – og langt raskere enn – resten av landet, og slik skaper uballanse.

Vi sørger for sikre rammevilkår som kan gi ny optimisme i landbruket. Vi forhandlet fram en god jordbruksavtale.

En moderne samferdselspolitikk skal gjøre det enklere å bo i distriktene og bedre å bo i byene. Fiskeriene og de marine næringer representerer vekstnæringer med et stort framtidspotensiale.

Vi satser på entreprenørskap, desentralisering og utlokalisering av statlige oppgaver. Vi vil sette ned en distriktskommisjon for å få en fornyelse og bred forankring av virkemidlene.

Vi har en regjering med en politikk for hele landet.

Vi lever i en verden og i en tid som på mange måter er urolig. Vi kjenner på behovet for trygghet, ro, røtter og identitet. Den enkelte må finne sitt ankerfeste. Mange finner det i tro og verdier som springer ut av vår kristne kulturarv. Derfor vil gi gi gode arbeidsvilkår for Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.

Kulturlivet skal fremme mangfold og kvalitet, gi opplevelse, identitet og dermed trygghet. En indre trygghet.

Tryggheten er også truet av ytre krefter, av mobbing, vold og kriminalitet. Vi fører en kriminalpolitikk som er ”tøff mot de tøffe”! Som spesielt er rettet mot organisert kriminalitet, som sikter på bedre vern av kvinner og barn – som ofte er utsatt for overgrep og vold i hjemmet.

Regjeringen vil føre en politikk for økt trygghet.

*

Kjære venner,

Jeg er glad for å lede en regjering som tar ansvar i en krevende parlamentarisk situasjon.

Velgerne satte i fjor høst sammen et Storting der ingen partier fikk mer enn 25 prosent av stemmene. Der ikke noe topartisystem danner flertall. Tre partier eller mer må samarbeide for å skape flertall.

Samarbeidsregjeringen har utviklet et godt internt samarbeid. Vi har fått gjennomslag for de fleste av våre forslag i Stortinget. Vi er en styringsdyktig Regjering! Ap virker ikke interessert i, og heller ikke beredt til å ta regjeringsansvar nå. Et alternativ sammen med SV og Sp etterlater en rekke uklarheter. Et Fr.p.-alternativ vil ikke ha noe fotfeste i Stortinget.

Debatten om flertallsregjeringer kommer og går. Fra tid til annen kan det virke forlokkende. Men ikke for enhver pris. Det gir lett store avstander og motsetninger internt i Regjeringen og kan skape handlingslammelse. Flertallsregjeringer kan fremstå som mer attraktive enn de egentlig er.

Med dagens sammensetning av Stortinget har Samarbeidsregjeringen det beste utgangspunktet for å styre. Vi har en klar retning på politikken. Vi følger opp med tydelige prioriteringer i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Vi er godt i gang med å gjennomføre Sem-erklæringen!

*

Kjære alle sammen,

Noen og enhver kjenner på at det vi trodde tilhørte de faste grunnbetingelsene for verdier og samfunnsmoral er i ferd med å endres. Angsten for moralisme har blitt angst for moral. Tankegangen ser ofte ut til å være: ”Jeg gjør som jeg vil, andre får gjøre som de vil. Jeg bryr meg ikke.”

Mange mister fotfestet.

Alt kan ikke styres gjennom bevilgninger, lover og regler. Det dreier seg om holdninger og moral. Vi vil videreføre et aktivt verdiarbeid.

I skolen ønsker vi å styrke verdibevisstheten, øke respekten for andre mennesker, hindre mobbing og problematferd. Flere prosjekter er godt i gang.

Verdidebatten forsterkes nå også inn i en av landets største folkebevegelser: Norges Idrettsforbund. De har et eget verdiprosjekt som bygger på deres fire grunnverdier: Helse, Glede, Fellesskap og Ærlighet. På denne basis tar de blant annet opp kampen mot doping.

Jeg ser det som et løfterikt tegn når enkeltmennesker og organisasjoner på denne måten tar ansvar – og gjør sitt for at et godt samfunn skal bli bedre.

Dette skal vi hegne om.

Det er grunn til optimisme.

Piet Hein sier det slik:


Pessimisterne

er dog

de reneste tåber –

de tror

på det modsatte af,

hva de håber.

Nei, de optimister

som livet

beror på,

er dem,

som tør håbe

på noget, de tror på.

Vi har satt oss høye mål.

I dag feirer vi ettårsdagen for et politisk prosjekt vi har tro på. Fordi det vil gjøre Norge bedre og enkeltmenneskers liv rikere.

Vi gjør det ved å satse på ansvar – personlig ansvar og politisk ansvar.

Vi gjør det ved å satse på valgfrihet.

Vi gjør det ved å satse på kvalitet.

Det er et prosjekt som gir grunn til framtidsoptimisme.