Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Dyrkorn-tunnelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Stordal, Møre og Romsdal, 27. juni 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Dyrkorn-tunnelen

Stordal, Møre og Romsdal,  27. juni 2003

Kjære alle sammen,

Rassikring hindrer ikke bare ulykker, det gir også økt trygghet og dermed økt livskvalitet for svært mange mennesker.

Sikre veier er også av stor betydning for at vi kan ha et blomstrende næringsliv i distriktene. Bedriftene i Stordal og andre steder må kunne vite at varer kommer inn og ut til bedriften hele året – uten å sette liv og verdier på spill. Det sikrer arbeidsplasser – og legger til rette for å skape nye.

Et klart tegn på hvor viktig dette er for folk og næringsliv i Stordal, er at kommunen har forskuttert 20 millioner kroner av den samlede kostnaden på drøyt 96 millioner kroner. Jeg er sikker på at det er vel anvendte ressurser – både for staten og for Stordal kommune.

I min forrige periode som statsminister, høsten 1999, la Regjeringen fram en handlingsplan for å styrke satsingen på rassikring av veiene. Som stortingsrepresentant for Møre og Romsdal jobbet jeg også i flere år for egne og høyere rassikringsbevilgninger.

Bakgrunnen for mitt sterke engasjement i denne saken, da som nå, er rett og slett at vi ikke vil at folk skal leve med den utryggheten rasutsatte veier gir. Det gjelder her i vårt fylke og i landet forøvrig.

Jeg er glad for å kunne fortelle at Samferdselsdepartementet denne uken fordelte en tilleggsbevilgning til rassikring på 50 millioner kroner over statsbudsjettet for 2003.

I Møre og Romsdal er det E39 Spjelkavik – Kjelbotn (Ørskogfjellet) og riksvei 70 Gyl – Øydegard som er tilgodesett med 6 millioner kroner av de 50 som Stortinget la inn i Revidert nasjonalbudsjett – utover det regjeringen hadde foreslått, men som også regjeringspartiene stemte for.

Med denne tilleggsbevilgningen vil til sammen 600 millioner kroner i år bli brukt til prosjekter og tiltak som er med på å sikre mot ras på riksveinettet.

Selv om vi her har mye å ta igjen fra tidligere, er det grunn til å glede seg over at innsatsen mot rassikring nå er større enn noen gang før.

Alle vi som har ferdes i akkurat dette området, vet hvor rasutsatt nettopp Riksvei 650 mellom Dyrkorn og Visettunnelen har vært. En viktig første etappe av rassikringen, Stordalstunnelen, ble åpnet for trafikk i 1998. Prosjektet vi i dag åpner, består av 2,5 kilometer ny eller forbedret vei, der 1,5 kilometer er lagt i tunnel. Med dette vil pendlerne til Stordal fra Ørskog og andre nabokommuner få både bedre fremkommelighet og en mer rassikker veistrekning.

Til alle som har deltatt i planlegging og utbygging av dette flotte veiprosjektet - Takk for velgjort arbeid! Takk også til Stordal kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, og til alle enkeltpersoner og organisasjoner som har engasjert seg for at dette prosjektet skulle bli gjennomført. Det er helt uvurderlig at folk bryr seg og engasjerer seg i saker som påvirker hverdagen så mye som det rassikre veier gjør her i vår del av landet.

Jeg har herved gleden av å erklære Dyrkorn-tunnelen for åpnet.