Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Appell ved KrFs valgkampåpning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Sarpsborg, 16. august 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Appell ved KrFs valgkampåpning
Sarpsborg, 16. august 2003

 

I dag går startskuddet for Kristelig Folkepartis valgkamp. 15. september er det fylkes- og kommunevalg.

Kommunene er selve krumtappen i vårt velferdssamfunn. De har ansvaret for noen av de viktigste oppgavene i vårt samfunn. Barnehager, skole og eldreomsorg.

Vår oppgave som politikere er ikke å forsvare systemet når det ikke fungerer godt nok. Vår oppgave er å sørge for bedre og flere tjenester. Kvaliteten på et samfunn kan måles etter hvor godt vi tar vare på barna, de syke og de eldre. Derfor satser KrF på familie og omsorg!

Alle fortjener en verdig og trygg alderdom. Gjennom eldreplanen har vi bruk 32 mrd. kroner på å gi de eldre bedre boforhold. For oss er det en hjertesak. Det er i de KrF-styrte kommunene vi har den høyeste andelen eneromsplasser. Dette er bra, men ikke nok. Vi vil mer!

Vi trenger ikke bare gode boliger. Vi trenger også god omsorg. Derfor satser vi nå på nye kvalitetssystemer som skal gi et løft i omsorgen. Vi er allerede i gang.

Pleien skal tilpasses den enkeltes behov. Alle som ønsker det skal kunne bo hjemme så lenge som mulig og motta nødvendige tjenester der.

De som har langtidsopphold i institusjon må få enerom dersom de selv ønsker det. De eldre fortjener god omsorg og en verdig alderdom!

Barna er vår framtid. De er nasjonens arvesølv. Deres oppvekstvilkår er vårt ansvar.

Vi lovet flere barnehageplasser. Det året vi tok over regjeringsmakten, kom det 3000 nye barnehageplasser. Neste året doblet vi antallet. I år håper vi å kunne tre-doble økningen, til rundt 9000 nye plasser. Dette er resultater som teller for barnefamiliene!

Etter år med stigende barnehagepriser har vi nå brutt trenden. Hver dag tikker det inn meldinger om kommuner som setter ned barnehageprisene. Før gikk barnehageprisene opp. Nå går barnehageprisene ned. Vi leverer resultater for småbarnsfamiliene.

Før stortingsvalget lovet vi økt kontantstøtte. Også det løftet har vi innfridd.

Flere og billigere barnehageplasser. Fortsatt kontantstøtte. Det gir reell valgfrihet for småbarnsforeldre. Det er familie- og omsorgspolitikk i praksis.

Den høye renta var tyngende – både for bedriftene, for kommunene og for barnefamiliene. Under Arbeiderpartiregjeringen økte renta. Både LO og NHO ba i fjor om et statsbudsjett som kunne legge grunnlaget for lavere rente. Vi leverte.

Med Kristelig Folkeparti i regjering har renta blitt mer enn halvert. Mange kommuner har store lån. For kommunesektoren betyr rentefallet på sikt over tre milliarder kroner spart – hvert år. For kommuner med trang økonomi betyr det mer penger til å bygge sykehjem, og ikke minst: til å bemanne dem.

For barnefamilier med boliglån på halvannen million betyr 4 prosent lavere rente over 40 000 kroner spart hvert år – netto.

Rent kutt og lavere kronekurs er gull verdt for våre konkurranseutsatte bedrifter. Det betyr bedre mulighet til å sikre og skape arbeidsplasser. Nå meldes det om økende optimisme i næringslivet. Kampen for arbeid for alle har fått ny styrke.