Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Arbeid, velferd og fornyelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i LO-aktuelt 27. oktober 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Arbeid, velferd og fornyelse

Artikkel i LO-aktuelt 27. oktober 2003

Samarbeidsregjeringen konsentrerer nå vår hovedsatsing om tre områder: arbeidsplasser, velferd og fornyelse. I fjor var hovedutfordringen å få ned kronekursen og det høye rentenivået for å styrke konkurransekraft og arbeidsplasser. Det har virket og optimismen i næringslivet er på vei tilbake.

I valgkampen vi har lagt bak oss, var det gjerne feil og mangler ved vårt velferdssamfunn som ble trukket fram. Ja – det er fortsatt mange uløste oppgaver. Disse skal vi kjempe for å løse. Velferdssamfunnet vårt måles på hvordan vi tar vare på de som trenger det mest. Derfor er eldreomsorgen og en godt utbygd helsetjeneste, med særlig satsing på psykiatri, blant våre prioriteringer i det fremlagte budsjettet.

Å sikre en bærekraftig velferd er en av de store utfordringer landet vårt står overfor. Pensjonsforpliktelsene er store og generasjonsregnskapet er skjevt. Sentrale utfordringer framover blir oppfølging av pensjonskommisjonen som kommer i desember. Her er det et særlig behov for brede, tverrpolitiske løsninger.

Det å ha et arbeid er en grunnleggende verdi. Derfor er ett menneske som mister arbeidsplassen sin en for mye. Derfor er også arbeidsledighet ødeleggende for manges selvrespekt, og det er en sløsing med samfunnets ressurser. I en situasjon med rundt 100.000 arbeidsledige, må mange og ulike virkemidler vurderes.

LO og regjeringen er enige om å ville sikre rettferdighet og gode vilkår for alle arbeidstakere. Kampen mot arbeidsledighet er overordnet. Selv om vi er enige i mange av målene, har Regjeringen og LO tidvis ulikt syn på hvilke virkemidler som er de beste. Et eksempel på dette er uenigheten om adgang til midlertidige ansettelser. Jeg har respekt for LOs syn, selv om jeg ikke deler det.

Regjeringens forslag innebærer at reglene for midlertidige ansettelser for bedriftene blir tilnærmet de samme som innen offentlig sektor. Den mer fleksible ordningen vi foreslår, og som ble varslet da Regjeringen ble dannet i 2001, betyr at Norge kommer mer på linje med våre naboland – også sosialdemokratisk styrte.

Det viktigste er at vi med dette senker terskelen for at arbeidsledige kan få komme seg i arbeid. FAFO dokumenterte i fjor at i løpet av en to-årsperiode hadde nær to tredeler fått fast ansettelse.

LO har kritisert at Regjeringen ikke valgte å vente på det såkalte arbeidslivslovutvalget før forslaget ble fremmet. Det er greit. Vi var villig til å komme LO i møte på dette punkt, men det var tydeligvis ikke nok for LO. Det tar jeg til etterretning.

Uenighet om slike enkeltspørsmål bør ikke hindre samarbeid om spørsmål hvor det er felles interesser. At vi til våren får et inntektsoppgjør som bidrar til fortsatt lav rente og kronekurs, og dermed til å sikre og skape arbeidsplasser, er viktig for alle parter. Erfaringene fra årets oppgjør bekrefter dette, og jeg har tillit til at alle arbeidslivets parter vil vite å ta med seg disse erfaringene.

Arbeidsmarkedstiltak vil fortsatt være viktig for at arbeidsledige som trenger det kan aktiviseres og kvalifiseres for nye jobber. Med økningene det legges opp til i Statsbudsjettet, blir det nå et samlet tiltaksnivå på 35000 plasser i 2004. Samtidig styrker vi Aetat med flere ansatte.

Gårsdagens løsninger passer ikke alltid på morgendagens utfordringer. Derfor trenger vi fornyelse. Nye arbeidsplasser må til for å erstatte gamle som går tapt. Fornyelsen skal skje blant annet gjennom kvalitetshevning i utdanningen og økt forskningsinnsats. Dette vil styrke verdiskapningen og velferdsgrunnlaget i framtiden. Torsdag la vi også fram en plan for en helhetlig innovasjonspolitikk. På viktige områder skal Norge ligge i tet når det gjelder kunnskap, teknologi og verdiskapning.

Ledige hender trenger konkrete tiltak. Derfor satser vi også på en omfattende byggeaktivitet, og dermed arbeidsplasser i mange næringer. Vi øker innsatsen innenfor velferds- Norge på en måte som virker positivt for sysselsettingen. Ni store nybygg innen universitets – og høyskolesektoren skal påbegynnes over hele landet. Store veiprosjekter skal igangsettes. Lånerammen til bygg av nye skoler økes med 2 milliarder til totalt 7 milliarder. Tre store sykehusprosjekter får investeringstilskudd. Sammen med flere andre store prosjekter, vil dette være et konkret håndslag til de arbeidsledige.

Konkrete tiltak gir konkrete resultater. Det er hva de arbeidsledige trenger.