Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Arbeid, velferd og fornyelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel til Dagsavisen 11. oktober 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Arbeid, velferd og fornyelse

Artikkel til Dagsavisen 11. oktober 2003


I forslaget til statsbudsjett for 2004 har Samarbeidsregjeringen konsentrert hovedsatsingen om tre områder: Arbeidsplasser, velferd og fornyelse.

I fjor var hovedutfordringen å få ned kronekursen og det høye rentenivået for å styrke norsk konkurransekraft og arbeidsplassene. Det har vi oppnådd. Dette skal vi nå ta vare på.

Nå øker vi innsatsen for velferden på en måte som virker positivt for sysselsettingen. Utbygging av flere barnehageplasser og investeringer i en rekke bygg- og anleggsprosjekter vil sammen med økt innsats gjennom arbeidsformidlingen bidra til sysselsettingen.

Fornyelse - blant annet gjennom kvalitetshevning i utdanningen og økt forskningsinnsats – vil styrke verdiskapningen og velferdsgrunnlaget i framtiden.

Et velferdssamfunn måles på hvordan vi tar vare på de svakeste. Derfor er god fordeling, eldreomsorg og en godt utbygd helsetjeneste med satsing på psykiatri blant våre satsinger i det nylig fremlagte budsjettet.

Et hovedmål for regjeringen er å sikre og skape arbeidsplasser. Ett menneske som mister arbeidsplassen sin, er en for mye. Det å ha et arbeid er en grunnleggende verdi. Derfor er også arbeidsledighet ødeleggende for manges selvrespekt, og det er en sløsing med samfunnets ressurser.

En fortsatt lav rente og kronekurs er det beste bidrag til å trygge arbeidsplassene. Derfor legger vi nå stor vekt på å skape best mulige rammebetingelser for bedrifter, industri og næringsliv. Heldigvis ser vi nå positive signaler. Optimismen øker igjen. Neste år forventer vi at veksttrenden i arbeidsledigheten brytes, og at ledighetstallene igjen begynner å synke.

Regjeringen tar ansvar i en presset økonomisk situasjon Vi kjenner ansvaret for arbeidsplassene og for folks økonomi. Denne ansvarligheten vil vi ikke forhandle bort.

Arbeidsmarkedstiltak vil fortsatt være viktig for at arbeidsledige som trenger det kan aktiviseres og kvalifiseres for nye jobber. Med økningene det legges opp til i Statsbudsjettet, blir det nå et gjennomsnittlig tiltaksnivå på 35000 i 2004. Samtidig styrker vi Aetat med flere ansatte.

Nye arbeidsplasser må til for å erstatte gamle som går tapt. Samfunnet endrer seg og gårsdagens løsninger passer ikke alltid for morgendagens utfordringer. Derfor tenker vi nå nytt. Regjeringen vil om kort tid presentere en helhetlig plan for økt innovasjon og nyskaping og samtidig fortsette opptrappingen av forskningen.

Ledige hender trenger konkrete tiltak. Derfor satser vi også på ny byggeaktivitet, og dermed arbeidsplasser, i mange næringer. Ni store nybygg innen universitets – og høyskolesektoren skal påbegynnes over hele landet. Veiprosjekter og rassikring skal igangsettes. Lånerammen til bygg av nye skoler økes med 2 milliarder til 7 milliarder. Tre store sykehusprosjekter får investeringstilskudd. Sammen med flere andre store prosjekter, vil dette være et konkret håndslag til de arbeidsledige. Konkrete tiltak gir konkrete resultater. Det er hva de arbeidsledige trenger.

I valgkampen vi har lagt bak oss, var det gjerne feil og mangler ved vårt velferdssamfunn som ble trukket fram. Ja – det er fortsatt mange uløste oppgaver. Kampen for et bedre og mer rettferdig velferdssamfunn vil derfor fortsette. Målet om full barnehagedekning og lavere foreldrebetaling følges opp med nødvendig finansiering. Også kvalitetsreformene innenfor utdanning og eldreomsorg følges opp. Ingen regjering har bevilget så mye til psykiatri og sykehusene har aldri hatt større aktivitet. I fjor var vi den første regjering som la fram en handlingsplan mot fattigdom i Norge. Den følger vi nå opp og satser til sammen 948 millioner kroner på målrettede fattigdomstiltak. Dette er helt sentrale og viktige satsinger som er nødvendige i vårt velferdssamfunn.

Samtidig må vi ikke glemme perspektivene. Norge er på nytt kåret til verdens beste land å bo i. Dette forplikter oss. Som nasjon har vi derfor et klart ansvar overfor verdens fattige og forfulgte. Derfor har Regjeringen fortsatt opptrappingen av bistandsbudsjettet mot målet på 1% av BNI. 633 nye millioner plusses på bistandsbudsjettet som nå blir på 15 milliarder kroner, tilsvarende 0,94 % av BNI. Det betyr større satsing innen blant annet utdanning og helse for verdens fattigste. Jeg er stolt av å lede en regjering som kjemper for de som lider mest, for de fattige og de forfulgte. Denne satsingen skal vi fortsette.

Vårt budsjettforslag ligger nå på Stortingets bordet. Det hviler et stort ansvar både på opposisjonspartiene og regjeringspartiene om å finne sammen om gode løsninger for arbeidsplasser, velferd og fornyelse.