Statsminister Kjell Magne Bondevik
En politikk som virker
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Statsministerens kontor
Artikkel i Dagsavisen 21. juni 2003
Tale/innlegg | Dato: 21.06.2003
Statsminister Kjell Magne Bondevik
En politikk som virker
Artikkel i Dagsavisen 21. juni 2003
Aktiv innsats og en klar linje i politikken er avgjørende i kampen mot økende arbeidsledighet. Vår rikdom er først og fremst basert på vår evne til å skape verdier gjennom arbeid. Det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe ledigheten er å fjerne årsakene til den. Dette har vært Regjeringens klare prioritering. Lavere rente og dempet press på kronekursen var min viktigste prioritering i budsjettet for i år.
Vi måtte si nei til mange populære bevilgningsøkninger for å holde fast ved dette hovedmålet, og vi måtte ta mye kritikk fordi vi gjorde det. Men denne belastningen tok vi fordi det er viktig for landet å sikre og skape arbeidsplasser i konkurranseutsatt næringsliv.
Fagbevegelsen og Gerd Liv Valla var blant de som krevde at vi vår måtte legge fram et revidert budsjett som var så stramt at renten og kronekursen kunne gå ytterligere ned. Dette kravet fra LO ble fulgt opp. Vi holdt fast ved stramhetenogså ved revideringen av budsjettet.
Resultatene viser at vi har lykkes. Siden budsjettet ble lagt fram har renten gått ned fire ganger med til sammen to prosent og kronen har svekket seg markant. Vi har fått klare signaler om at renta vil gå ytterligere ned.
Hva betyr så dette for folk flest? For de unge som er i etableringsfasen, for småbarnsfamilier og andre med lån på 1,5 million kroner betyr to prosent rentefall en årlig netto gevinst på over 20 000 kroner, nær to tusen kroner i måneden. Det er beløp som monner mye mer i husholdningsbudsjettet enn de fleste gode forslag til økte statlige overføringer.
For gjeldstyngede kommuner vil det - etter hvert som rentene nedjusteres - også bety store lettelser. En prosent rentefall betyr over tid 800 millioner kroner spart. To prosent rentefall er vel halvannen milliard spart for kommunene. Det betyr mer til skole, eldreomsorg og andre viktige velferdstilbud.
For bedriftene – og for arbeidet for å sikre og skape ny arbeidsplasser – er fallet i kronekursen viktigst. Industriens effektive valutakurs er svekket med hele 10 prosent siden nyttår. Bedriftenes konkurransekraft er tilsvarende styrket. Eksporttallene for mai viser for prosessindustrien de beste månedsstallene siden juni 2001. Kronen er nå mer enn ti prosent svakere mot euro enn den var høsten 2002. Det kan redde tusenvis av utflyttingstruede arbeidsplasser . Det viser at regjeringspolitikk virker.
Kostnadsnivået er bedriftenes hovedproblem i konkurranse med utenlandske bedrifter. Dette skyldes blant annet at lønnsveksten gjennom en årrekke har vært høyere i Norge enn land vi konkurrerer med. Norske lønnsmottakere hadde den høyeste lønnsveksten i hele Vest-Europa i fjor. Reallønnsøkningen var seks ganger høyere enn gjennomsnittet i EU-landene. Derfor tok Regjeringen initiativ til et inntektspolitisk samarbeid for å få lønnsutviklingen under kontroll. Lønnsoppgjørene i vår viser at dette var en riktig og god strategi. Vi har lykkes i å dempe lønns- og kostnadsveksten. Det er med på å sikre og skape arbeidsplasser.
Regjeringen er opptatt av å hjelpe de om blir arbeidsledige til raskt å komme seg tilbake i arbeid. Aetat er allerede styrket med om lag 420 stillinger i 2003 nettopp for å bidra til dette. Regjeringen har lagt til rette for en opptrapping av tiltaksinnsatsen med i alt 3500 plasser. Dermed er vi oppe i over 12.000 tiltaksplasser i året.
Vi har også prioritert målrettede tiltak mot arbeidsledigheten innenfor ansvarlige rammer. Den gunstige låneordningen for skolebygg i kommunene er styrket med en milliard. Det vil stimulere byggeaktiviteten og gi ledige et arbeid. Det blir opprettet fire nye regionale Såkornfond, administrert av SND. Dette vil stimulere bedriftsetableringer og nye arbeidsplasser. Vi har også støttet økt kapital til forskningsfondet, økte bevilgninger til kommersialisering av forskningsresultater, markedsføringstiltak for reiselivet, og tiltak for rassikring.
I samarbeid med partiene i Stortinget vil vi fortsette kampen mot arbeidsledigheten og styrke kampen mot fattigdommen både hjemme og blant de aller fattigste. Nå har også alle partiene på Stortinget blitt enige om barnehagepolitikken. Et bredt forlik mellom opposisjonen og regjeringen sikrer full utbygging og først og en fleksibel makspris. Foreldres valgfrihet beholdes gjennom fortsatt kontantstøtte.
Samarbeidsregjeringen har fulgt en fast linje i over 1 ^2 år. Vi har nå fått vedtatt to budsjetter og er i ferd med å utarbeide et tredje. Vår politikk har fått flertall ved vekslende samarbeid i Stortinget. Resultatene er mange og tydelige. Vi har en offensiv strategi for å ta de utfordringene landet står overfor på alvor og gjøre Norge til et varmere samfunn for alle.