Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Ettårsmarkering for manifest mot mobbing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Uranienborg skole, Oslo, 25. september 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Ettårsmarkering for manifest mot mobbing

Uranienborg skole, Oslo, 25. september 2003


Kjære alle sammen,

I fjor undertegnet vi et manifest mot mobbing, et papir. Bak dette papiret fantes vibrerende barneskjebner. Flere titusener levende små fullverdige mennesker som ikke ble gitt anledning til å våkne opp til skoledagen med lyst og glede. De våknet med ubehag og kanskje redsel, de gruet seg til skoleveien, utstøtelsen, plutselige overfall.

På vegne av disse barna – flere titusener - forpliktet vi oss, Regjeringen, Barneombudet, foreldre, lærere, skoleeierne. Ett manifest, ett felles mål, et løfte fra ansvarlige voksne om å bidra til at mobbingen blir historie.

Det har gått ett år, og vi kan vise til omfattende resultater.

Vi har foretatt en nasjonal u-sving i arbeidet mot mobbing.

1904 grunnskoler rapporterer at de samarbeider regelmessig med de foresatte og 1626 grunnskoler samarbeider med elevene for å motvirke mobbing. Mange hundre skoler har satt i gang med Olweus-programmet eller programmet Zero.

Jeg har mottatt en foreløpig rapport om resultater fra arbeidet med Olweus-programmet fra 39 grunnskoler. Og rapporten forteller om en klar nedgang det siste året både når det gjelder forekomsten av elever som blir mobbet og elever som mobber andre.

Det nytter å bekjempe mobbing!

Resultatene viser også positive funn ved at

  • Det er klart færre elever som dette året kunne tenke seg å være med på å mobbe en elev de ikke liker og
  • Det er klart flere elever som svarte at de prøver å hjelpe den som blir mobbet

Arbeidet mot mobbing er for meg et verdispørsmål. Det dreier seg om menneskeverd og likeverd.

Samarbeidsregjeringen ønsker våre felles verdier inn i skolen, verdier som toleranse, nestekjærlighet og demokrati.

Derfor har vi ikke bare satset på tiltak rettet direkte mot bekjempelse av mobbing, men også på et bredere arbeid med verdispørsmål. Prosjektet ”Verdier i skolehverdagen” er blitt svært godt mottatt i skolen, det er stor interesse. Alle fylkene er involvert i dette arbeidet, det myldrer av samlinger og konferanser, og i vår tildelte Læringssenteret midler til mer enn 50 verdiprosjekter over hele landet. Noen av prosjektene omfatter hele kommuner, noen omfatter flere skoler.

Vi trenger en slik grunnleggende mobilisering av verdier.

Vi må bygge opp holdninger til hva som er rett og hva som er galt. Vi må kunne si tydelig fra til andre mennesker, stanse plageånder og grenseoverskridere. Vergeløse barn skal få den beskyttelse de trenger fra voksne i skolen.

Den sittende regjeringen vil fortsette å gjøre alt som står i vår makt til å legge til rette for at mobbing ikke skal forekomme.

Ved siden av det omfattende informasjons- og motivasjonsarbeidet har vi dramatisk styrket barns rettigheter i skolen. Opplæringsloven er endret for å bedre elevenes arbeidsmiljø og for å tydeliggjøre voksnes plikt til å gripe inn mot mobbing. Elever og foreldre har derved fått økt innflytelse på skolens læringsmiljø.

Kjære alle sammen,

Norges innsats i arbeidet mot mobbing har vakt betydelig interesse internasjonalt. Som et eksempel kan jeg nevne at OECD har invitert Norge til å være med i et prosjekt om mobbing og vold. Vi har blitt spurt om å arrangere en internasjonal konferanse om mobbing og vold neste vår.

Det er ikke bare hos oss mobbing er et alvorlig samfunnsproblem.

Vi hviler ikke på våre laurbær. Vi skal utrettelig fortsette arbeidet. I året som er gått har vi samordnet de nasjonale tiltakene. Nå skal vi rette oppmerksomheten mot den lokale innsatsen – i barnehagen, i skolen, hjemme og i barnas fritidsmiljø.

Dette gjør vi i trygg forvissning om at det nytter å bekjempe mobbing. Vi gleder oss over hvert enkelt barn som får en tryggere og bedre hverdag gjennom denne mobiliseringen.