Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Familien og omsorg viktigst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen 13. september 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Familien og omsorg viktigst

Artikkel i Dagsavisen 13. september 2003


Vi står foran et viktig lokalvalg. De politikere som skal velges til kommunestyrene og fylkesting har et stort ansvar på områder som angår vårt daglige liv, for eksempel barnehager og nærmiljø, eldreomsorg, samt skole og oppvekstmiljø.

Vi lever i et samfunn som er godt for de fleste, men dessverre faller noen utenfor. Vi ser også utviklingstrekk som gjør at samfunnet oppleves som hardt for mange og ensomheten øker. Samtidig ser vi også behovet for sterkere og mer stabile familiebånd. Derfor går KrF til valg med familie og omsorg som hovedsaker.

Kampen for en bedre eldreomsorg var det første jeg tok fatt i da jeg kom tilbake etter sommerferien. Derfor er jeg glad for debatten som har vært om eldreomsorgen. Satsingen de siste årene som har ført til over 11.000 omsorgsboliger og over 4.000 nye sykehjemsplasser var helt nødvendig. Eneromsdekningen er snart på 90 % og i følge en undersøkelse er den aller best i KrF - styrte kommuner.

Men vi er ikke i mål, for i gode boliger trenger vi også ha god omsorg. Derfor er jeg glad for avtalen med Kommunenes Sentralforbund om å bedre kvaliteten. Gjennom å utvikle konkrete kvalitetsmål, skal innholdet i tjenesten lettere måles. Vi vil også gjøre det lettere for brukerne og deres pårørende å klage hvis målene ikke innfris.

Familiene må selv få organisere hverdagen sin og selv bestemme omsorgsformen for egne barn. KrF kjemper for valgfrihet, med tilbud både om kontantstøtte og barnehageplasser til en akseptabel pris. Det bygges nå stadig flere barnehager, og prisene er de fleste steder på vei nedover. Samtidig er kontantstøtten kommet for å bli. KrF vil prioritere en videre positiv utvikling på dette området.

Kommersialisering og globalisering skaper et jag der vi skal bli ”nye”, vi skal stadig endre og forbedre vår image og vår karriere. Som enkeltmennesker trenger vi derfor mer enn noen gang en base for trygghet og langsiktighet. Jeg tror vi kan finne den basen i familiene, i sine ulike former.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå kan opp mot 50 prosent av ekteskapene ende i skilsmisse. Et av virkemidlene for å snu denne utvikling er å tilby kvinner og menn samlivskurs. De er til for å gi par et verktøy til å forbedre kommunikasjonen i forholdet, og å sette søkelyset på hva som kan styrke forholdet. Like erfaringer hos menn og kvinner skaper bedre forståelse og økt likestilling dem i mellom. I Statsbudsjettet for neste år satser vi nå 5 millioner ekstra på dette tiltaket.

Frem til nå har megling mellom foreldre kun vært obligatorisk når ekteskap oppløses. KrF ønsker at dette skal være en rettighet for barna, og vi ønsker derfor også obligatorisk megling for samboere.

I artikkelen i Tidsskrift for sjelesorg skriver leder Berger Hareide ved Modum samlivssenter at kjærlighetslivet har blitt konsumorientert: " Vi ser hvordan denne tenkningen er blitt så enerådende at markedet også har ekspandert inn i livssfærer som familie- og samliv. I dag tenker mange at et par skal holde sammen så lenge limet, følelsene, ikke størkner. Det er altså din evne til å elske, ikke det mennesket du elsker, som betyr noe i forbrukersamfunnet."

Kristelig Folkeparti vektlegger forpliktelse og langvarighet i vårt forhold til andre. Dette gjelder både i våre vennskap, familier og ekteskap. Vi trenger forankring og trygghet i en omskriftelig og uforutsigbar virkelighet. Vårt fokus er derfor på å styrke disse relasjonene i et postmoderne samfunn.

Vi politikere kan ikke vedta gode menneskelige relasjoner, et godt nærmiljø og trygge familier. Men vi kan gjøre vedtak som legger til rette for at familiene og nærmiljøene kan fungere bedre. Dette setter Kristelig Folkeparti høyest på arbeidsprogrammet for lokalpolitikken de kommende årene.