Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Middagstale til Nordisk Råds 55. sesjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus slott, Oslo, 28. oktober 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Regjeringens buffetmiddag under Nordisk Råds 55. sesjon

Akershus slott, Oslo, 28. oktober 2003

Med forbehold om endringer

President,
Kjære nordiske venner,

Velkommen til Akershus slott, Norges storstue og riksklenodium!

Akershus borg kjenner vi til så tidlig som år 1300. Det var føydaltiden i Europa, før renessansen spredte sitt lys over kontinentet. Før de verdier som våre nordiske samfunn av i dag er tuftet på gikk sin seiersgang over Europa.

Dette var en kongeborg. Befestet etter datidens moderne europeiske prinsipper. En nyskapning i middelalderarkitektur. Sete for sentral-administrasjonen. Strategisk plassert i forhold til en angripende fiende, bysamfunnet og kirkemakten. I sannhet maktens høyborg!

Tidene har vært urolige på Akershus, også på grunn av strid mellom nordiske naboer. Borgen ble etter hvert bygget ut til et mektig forsvarsanlegg. Den er angrepet 9 ganger - første gang i 1308 og siste gang i 1716 ved Carl XII - men aldri erobret ved direkte angrep. Så det er en bragd når borgen i dag er inntatt av hele den nordiske samarbeidsfylking! Heldigvis på fredelig vis, i god nordisk ånd.

Det store spennet i borgens krigshistorie sier en hel del om hvor turbulent nordisk og europeisk historie har vært. For oss her i dag kan slike tider fortone seg som en fjern virkelighet. Makten og maktens høyborger i Norden ser jo også ganske annerledes ut i dag. Akershus er da også blitt et slott vi gjerne bruker for å markere livets lyse sider.

Men også her er det viktig at vi minner hverandre om at store deler av verden fortsatt er fanget av eller trues av menneskesinnets mørkeste sider. Tyranniet, terrorismen og krigen har fulgt menneskene så langt tilbake vi har kunnskap om, og lever videre på sitt ødeleggende vis.

Våre gode samfunn i Norden forplikter. Vi har en jobb å gjøre, både i våre egne land, i Norden og i det internasjonale samfunn.

Norden maktet forbrødringens kunst. Her har Akershus slott spilt sin rolle. De nordiske folkenes språk har utvilsomt klinget mellom veggene her fra første dag. Samtalene var nok både personlige og politiske. Slik er det fortsatt når Norden møtes.

Her sitter vår felles historie i veggene, og når vi samles her igjen i dag er det uttrykk for den helt spesielle kontinuitet som det nordiske samarbeidet representerer.

Så her har det vært nordisk fest og sikkert også nordisk tragedie. La ingen være i tvil: I dag er det fest! Velkommen til Akershus slott!