Statsminister Kjell Magne Bondevik
Tale på Bogafjell skole
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Statsministerens kontor
Sandnes, Rogaland, 2. september 2003
Tale/innlegg | Dato: 02.09.2003
Statsminister Kjell Magne Bondevik
Tale ved besøk ved Bogafjell skole
Sandnes, Rogaland, 2. september 2003
Kjære alle sammen!
Det er spennende å være her. Jeg synes dere har en flott skole her på Bogafjell.
Det er dere på Bogafjell som best vet hva som er bra for deres skole. Derfor er regjeringen nettopp opptatt av å flytte makten fra departementet i Oslo til Bogafjell, Røst eller andre steder. Over 1000 forsøksprosjekter er nå i gang i den norske skolen. La kreativiteten blomstre!
Det er svært gledelig at alle nå synes å være opptatt av å styrke kvaliteten i skolen. Det er på tide. Vi er nå i ferd med å ruste opp mange skolebygg, men vi må ikke glemme det som skjer innenfor skolens vegger.
Et offentlig oppnevnt utvalg, Kvalitetsutvalget, har fremmet nesten 120 forslag til endringer i grunnskolen og videregående opplæring. Her finnes mange spennende forslag. Regjeringen vil legge fram en melding om saken med mål om gjennomføring fra 2004 og 2005.
Norske elever, særlig på småskoletrinnet, har få undervisningstimer og færre timer enn elever i andre land. Små barn er ofte motivert for en lengre skoledag enn de har i dag. Vi bør derfor utvide skoledagen på barnetrinnet, og få flere timer i norsk, matematikk og engelsk. Vi må også legge opp til mer fysisk aktivitet i skolen.
Vi trenger også større muligheter for arbeidspraksis for ”teoritrøtt” ungdom. Mange unge synes skolen, særlig på ungdomstrinnet, blir for teoritung. De trenger avveksling og mer praktisk erfaring, bl.a. for å holde motivasjonen for videre skolegang oppe. Både i den ordinære skolen – og i samarbeid med såkalte alternative skoler – bør det legges til rette for at flere kan få muligheter til arbeidspraksis. Regjeringen har allerede gjort det mulig å gå rett ut i lære etter grunnskolen, dersom man er mest motivert for det.
Kjære foreldre,
Dere har god grunn til å være stolte av barna deres. Dere er helt avgjørende for at barna deres skal trives og lære på skolen.
Aktive og engasjerte foreldre er barnas viktigste støttespillere. At dere tar dere tid til å snakke med barna - om skolen, om innholdet der og om hvordan de trives, er kanskje mer viktig enn hva vi klarer å forstå.
Samarbeidet hjem – skole har også blitt mer omfattende enn noensinne. Derfor blir det også viktig å vite hva skolen forventer av dere og hva dere kan forvente av skolen.
For få uke siden kunne jeg presentere en helt ny brosjyre til foreldrene på Møllergata skole i Oslo. Den heter ”Rettigheter og plikter i grunnskolen”
I denne brosjyren er det for første gang laget en helhetlig oversikt over hvilke rettigheter og plikter dere har i forhold til skolen og hvilke krav skolen kan sette i forhold til dere. Jeg håper og tror at dette kan bidra til å klargjøre litt av spillereglene - og kanskje unngå konflikter som senere kan komme.
På skolen skal barna få faglige ferdigheter som de får stor bruk for senere. De vil tilegne seg en viktig kunnskap som vil ha avgjørende betydning for mange av deres valg senere i livet. Kanskje like viktig er det å bli del av et godt sosialt miljø. Jeg håper og tror at sterke, gode verdier -som fellesskap, samhold, likeverd og likestilling - skal prege hverdagen.
Jeg håper også barna får brukt sin kreativitet, sin nyskjerrighet og kanskje noe av sin galskap på denne flotte skolen.
De fleste som starter på skolen har minst 12 års skolegang foran seg. På slike dager slår det meg hvor stort ansvar vi alle sammen har for disse barna.
Da forstår vi at skolen ikke bare skal være et godt sted å lære.
Det skal også være et godt sted å være.
Derfor er kamp mot mobbing intensivert
Derfor satser vi på verdiprosjekter
Derfor er holdningsskapende arbeid så viktig.
Vi har ikke råd til å gå på kompromiss med barna våre.
Dere har mange spennende år foran dere.
Jeg vil ønsker dere alle sammen lykke til.
Gled dere!