Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Utdeling av bymiljøpris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Drammen, 3. september 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Utdeling av bymiljøpris

Drammen, 3. september 2003

Kjære alle sammen!

I en by med et pulserende torg, sjarmerende gater og bygninger med sjel – der trives man! Folk i alle aldre kan møtes og hygger seg, enten de sitter på benken, rusler i gatene, leker eller handler. Kan du i tillegg fiske fra bryggekanten eller ta deg en dukkert, ja da har man det bra.

Nettopp dette er det bymiljøprisen handler om, - å legge forholdene til rette for trivsel i byene. Å gi muligheter for ulike aktiviteter, sørge for gode oppvekstvilkår, gang- og sykkelveier, grønne lunger - tiltak som skaper livsglede og bidrar til et godt miljø.

Samarbeidsregjeringen er opptatt av miljø og bypolitikk. Vi jobber for å gjøre byene til enda bedre å vokse opp i, bo, og arbeide i. Vi har satset spesielt på storbyene gjennom styrkingen av kollektivtransport og ikke minst på miljø. Drammen har fått støtte til pilotprosjekter og stedsutvikling.

Bymiljøprisen er en oppfølging av Regjeringens satsinger og tildeles en by som har utmerket seg.

Drammen har en lang og stolt tradisjon. Byen har vært et viktig knutepunkt for sjøfart og handel med trelast.

Tidligere fikk Drammen mye negativ omtale. Det både håper og tror jeg det nå er slutt på. Drammen utvikler seg til en levende by i et vakkert landskap. En by med fornyet identitet.

Den snuoperasjonen som vi ser resultatet av hadde ikke vært mulig uten en bevisst og langsiktig planlegging og satsing på byutvikling. Drammen kommune har klart å utvikle en langsiktig strategi for hvordan byen skal utvikles. På årlige konferanser har byutvikling vært på dagsorden siden 1995. Det arbeidet kan dere nå høste fruktene av.

Sentrumskjernen bør være det naturlige møtestedet i en by. I sentrum ønsker vi at folk skal møtes, snakke sammen, handle og oppleve kultur. Sentrum skal være møteplassen for gammel og ung. Et sted for trivsel og opplevelser.

Dette torget (Bragernes torg) er et eksempel på en virkelig flott møteplass. Her kombineres handel og kultur. Her blir det skøytebane om vinteren og konserter om sommeren, og kirken har en sentral plass. Torget fremstår som byens navle og viser hvor vakkert det kan være i Drammen.

Trafikken gjennom sentrum har på mange måter vært byens traume. Tidligere hovedtrafikkårer gjennom byen tilbakeføres nå til fine bygater.

Et godt kollektivtilbud, gode knutepunkt og ikke minst gangavstand til viktige funksjoner er avgjørende for god byutvikling. Drammen har gjort en flott innsats med å legge til rette for syklende og gående.

Drammen har også tatt konsekvensene av internasjonale forpliktelser når det gjelder forurensning og bedre byluft. Rensingen av Drammenselva og tilretteleggingen for rekreasjon langs elva har gitt Drammen en ansiktsløftning. Spaserturen langs elveparken var en sann fornøyelse. Muligheter for turgåing, bading og fiske gjør Drammen til en attraktiv by. At slike aktiviteter er mulig i gangavstand fra sentrum er av stor verdi.

Kunst og kultur skal virke som motorer i byutviklingen. Det er satt i verk en rekke tiltak for å stimulere det lokale kulturlivet og Drammen har fått sitt flotte teater tilbake.

Drammen liker å kalle seg byen som tar sentrum tilbake. Det synes jeg Drammen kan gjøre med stolthet. Et trafikk- og miljøbelastet sentrum er omdannet til en bykjerne med flere gode møteplasser. Elven er igjen blitt sentral i byens liv. Forholdene er lagt til rette for at folk igjen skal trives og handelen blomstre i Drammen.

Det er en glede å tildele bymiljøprisen 2003 til Drammen kommune her i dag. Jeg håper den kan inspirere til videre satsing på utvikling av et godt bymiljø.

Gratulerer!