Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Dovre nasjonalpark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Grimsdalen, Oppland, 28. august 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Dovre nasjonalpark

Grimsdalen, Oppland, 28. august 2004

Kjære alle sammen!

Det er en stor glede for meg å få delta i åpningen av Dovre nasjonalpark - den 21. i rekken da den ble opprettet i fjor høst.

Etter det har vi etablert nok to nasjonalparker:

Junkerdalen i Nordland og Skarvan og Roltdalen i Trøndelag ble opprettet sist vinter.

Vi har nå til sammen 23 nasjonalparker på fastlandet i Norge.

Vern er ett av flere virkemidler for å sikre naturområder for de som kommer etter oss. Vern bidrar til å ta vare på det biologiske mangfoldet. Vern bidrar til å ta vare på helheten i landskapet.

Ikke noen gang tidligere er det vernet så mye natur på så kort tid i Norge.

Samarbeidsregjeringen har økt vernarealet i Norge med nesten 50 prosent de siste to-tre årene!

Totalt er nå ca 36510 km 2> - eller 11,3 prosent - av våre landarealer på fastlandet vernet etter naturvernloven. Målet vårt er at omlag 14 prosent av Norges areal skal vernes for fremtiden.

Det er perlene i norsk natur vi verner.

Turen her i Grimsdalen har vist oss en av perlene. Det var en fantastisk opplevelse. Fjelltur i så flotte omgivelser med inspirerende og kunnskapsrike guider er ikke hverdagskost.

Naturen som omgir oss viser hvor storslått og mangfoldig skaperverket er.

Vi er omgitt av Dovre nasjonalpark i nord og Rondane nasjonalpark i sør - fjell som er forankret i vår kultur- og naturhistorie. Fjell som mange av oss har et forhold til. Fra folkeeventyrene, fra kunsten eller fra litteraturen.

Vi som bor i Norge er privilegerte. Vi lever i fred i et av verdens rikeste land. I tillegg har vi en natur som gir oss mulighet til naturopplevelse, stillhet og ro.

Som bestefar håper jeg at alle barnebarn får de samme mulighetene til naturopplevelse. At de får mulighet til å se dyr som villrein og fjellrev i sitt naturlige element. Og ikke minst at de får mulighet til å oppleve gleden ved dette urnorske : Å gå på tur.

Hverdagen for mange har et høyt tempo. Stillhet og ro er for mange nødvendig for å lade batteriene. Friluftsliv er derfor en mangfoldig kilde til glede, livskvalitet og god helse.

Planter, dyr, deres leveområder og landskapet er en del av vår natur- og kulturarv. Men vi må ikke glemme at naturen også har en egenverdi. Den er større enn den materielle nytten vi har av naturen.

Det gjelder å ta vare på grunnlaget for livet på jorden. Naturen – de økologiske kretsløpene - er selve grunnlaget for både liv, helse og økonomisk verdiskapning.

Distriktene trenger økonomisk verdiskaping.

Aktiv bruk av utmarksområdene kan bidra til å opprettholde sysselsetting og servicetilbud i utmarkskommunene.

Vi må skape en best mulig balanse mellom utnytting av ressurser for økonomisk vekst, og vern av naturen til beste for trivsel og helse.

Nasjonalparkene er viktige bidrag til å markedsføre landet vårt som et naturopplevelsesland. Det kan bidra til å skape arbeidsplasser. Og selvsagt må ikke en økt turisme ødelegge verneområdene.

Kjære alle sammen,

Jeg er stolt over å ha en miljøvernforvaltning som gjør det mulig for Regjeringen å opprette nasjonalparker og andre verneområder på løpende bånd!

Det er bra at vi har kommuner og lokalsamfunn som ser mulighetene til verdiskaping som nasjonalparker gir!

Vi skal ikke glemme de frivillige organisasjoner som gjennom sitt engasjement har bidratt til at miljøvernet står så sterkt som det gjør i dag.

Og hva hadde vel denne dagen vært uten Turistforeningen? Gjestfriheten vi er møtt med her på Grimsdalshytta har vært enestående!

Takk til alle som bidratt til at vi har fått enda en ny nasjonalpark.

Jeg har med dette gleden av å erklære Dovre nasjonalpark for offisielt åpnet. Det er ærefullt at jeg nå sammen med miljøvernministeren, bokstavelig talt, får skrive meg inn i Dovres historie.

Til lykke med dagen!