Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av gang- og sykkelanlegg langs Ring 2

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 19. august 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av gang- og sykkelanlegg langs Ring 2

Oslo, 19. august 2004

Dagens samfunn har blitt et mer stillesittende samfunn. Dette har gitt oss en rekke nye typer livstidssykdommer. Men – mange av disse problemene kan forebygges gjennom økt fysisk aktivitet. Økt ferdsel med sykkel og til fots er godt for helsa, og sykling bør være en viktig del av transporten i et moderne samfunn.

Økt bruk av sykkel framfor personbil i storbyene vil gjøre miljøet bedre, og vi vil få mindre press på verdifulle bolig- og friluftsområder. Dessuten: Økt bruk av sykkel betyr helsegevinst for den enkelte – og for samfunnet.

Er det realistisk å øke sykkelbruken ”så det monner”? Mitt svar er ja, fordi:

· Halvparten av alle bilreiser er kortere enn 5 kilometer.

· Til og med av de turene vi tar som er på under én kilometer, foregår halvparten med bil!

Dette viser at det er store muligheter for å overføre korte reiser fra bil til sykkel - for eksempel når vi skal ta korte turer i butikken og ikke minst til og fra jobb. Det å doble sykkelandelen av antall reiser - betyr faktisk ikke annet enn at omtrent en sjettedel av de korteste bilturene byttes ut med sykkel!

Utbygging av gang- og sykkelveger gjør også at syklister og myke trafikanter kan kjenne seg trygge når de ferdes langs vegen. Særlig er dette viktig langs skoleveger og andre strekninger der mange barn og unge ferdes.

Klarer vi å få flere til å sykle, vil det være med på å gi bedre folkehelse , samtidig som vi bidrar til bedre miljø og framkommelighet i byene. Her har vi alle et ansvar!