Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Norges honorære konsulat i Astana

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Astana, Kasakhstan 25. mai 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Norges honorære konsulat i Astana

Astana, Kasakhstan 25. mai 2004

Deres eksellense,

mine damer og herrer,

Forbindelsene mellom Norge og Kasakhstan er inne i en positiv utvikling. Det faktum at så mange norske og kasakhstanske bedrifter og institusjoner er representert her i dag, taler sitt tydelige språk om dette. Mange av de norske tilstedeværende har vært her en rekke ganger og knyttet nære forretningsmessige og personlige forbindelser med kasakhstanske partnere og venner. For min egen del er dette mitt første besøk til Kasakhstan og landets nye hovedstad. Jeg er glad for å være her, ikke minst fordi vi ser at det er så stor interesse i begge land for å utvikle samarbeidet ytterligere.

Det er ikke tilfeldig at våre forbindelser er i rask utvikling. Kasakhstan har den raskest voksende økonomien i området. Landet er et av verdens største land i flatemål, og har et marked og et ressursgrunnlag som er svært interessant for norsk næringsliv. Jeg vil i morgen ha gleden av å åpne et norsk-kasakhstansk næringslivsseminar. Petroleumssektoren, telekommunikasjoner, gruvedrift og små- og mellomstore bedrifter vil bli viet oppmerksomhet. Dette viser det store potensialet og bredden i våre økonomiske forbindelser.

Jeg vil imidlertid spesielt fremheve energisektoren, hvor Statoil er aktivt engasjert. Statsminister Akhmetov og jeg skal senere i dag undertegne en felleserklæring om dialog og samarbeid på petroleumsområdet. Denne dialogen mellom myndighetene er viktig for å sikre gode og stabile rammevilkår for norske oljeselskaper og leverandørindustri som ønsker å etablere seg i Kasakhstan.

Med sin kompetanse og erfaring fra norsk offshorevirksomhet, står Statoil godt rustet for å delta i utbyggingen av de kasakhstanske oljefeltene i Kaspihavet. Statoils etablering av en representasjon i Astana er et uttrykk for hvor stor vekt selskapet legger på å kunne utvide sin internasjonale aktivitet på dette området. Det er derfor en stor glede for meg i dag å overvære den offisielle åpningen av Statoils kontor i Astana.

Mine damer og herrer,

Norge og Kasakhstan har en rekke områder hvor vi nærer et felles ønske om å styrke samarbeidet. President Nasarbajev og jeg skal i dag undertegne en felleserklæring om den videre utvikling av de vennskapelige forbindelser og samarbeidet mellom våre to land. Dette gjelder blant annet samarbeid på miljøområdet, innen bærekraftig vannforvaltning, helse og sosiale spørsmål, forskning og utdanning, kultur, turisme og sport. Vår utfordring er både å kunne bidra til å støtte norske næringslivsinteresser i Kasakhstan, og å bringe samarbeidet framover på andre områder.

Vi har derfor funnet tiden inne til å styrke Norges representasjon i Kasakhstan gjennom å etablere et honorært konsulat i Astana. Jeg er sikker på at konsulatet vil utgjøre et viktig supplement til det gode arbeid som utføres av ambassaden i Moskva. En permanent offisiell tilstedeværelse i Astana vil utvilsomt bidra til å styrke de løpende kontaktene mellom våre land, og å øke våre muligheter til å fremme samarbeidet både på det økonomiske og på andre områder.

Jeg vil benytte denne anledning til å rette en takk til kasakhstanske myndigheter for den verdifulle støtte de har vist ambassaden og konsul Per Einar Rettedal under etableringen av det honorære konsulatet. Rettedal er samtidig Statoils stedlige representant. Jeg vil også takke hans arbeidsgiver for at Rettedal i tillegg til sin viktige og krevende jobb for Statoil også har fått anledning til å påta seg vervet som honorær konsul for Norge. Jeg merker meg med tilfredshet at Rettedal kan utføre sine oppgaver som norsk representant fra slike fine og representative lokaler.

Det norske honorære konsulat i Astana er den første norske konsulære etablering i Sentral-Asia. Slik sett er denne åpningen historisk. Vi har forventninger til de fremtidige forbindelser mellom Norge og Kasakhstan. I utviklingen av disse har konsulatet en viktig rolle å spille.

Det er derfor med stor glede jeg erklærer Norges honorære konsulat i Astana for offisielt åpnet.