Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Regjeringens Innovasjonsforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 11. juni 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Regjeringens Innovasjonsforum

Oslo, 11. juni 2004

Kjære alle sammen,

Globaliseringen fører med seg nye muligheter og nye utfordringer for Norge. Jeg kan nevne det høye presset på norsk næringsliv og norsk økonomi fra utenlandsk konkurranse og utvidelsen av EU. Vi vet at vi får økte offentlige utgifter i fremtiden, sammen med lavere oljeinntekter. Samtidig er evnen til innovasjon i norske bedrifter lav sammenlignet med våre viktigste handelspartnere.

De ulike aktørene i innovasjonssystemet må samlet møte disse utfordringene. Det betyr at alle vi som er samlet her har et spesielt ansvar for å bidra til verdiskapning i landet. Vi representerer ulike grupper av aktører i innovasjonssystemet. Ved å belyse vårt ansvar og våre behov, skal forumet bidra til at vi som utformer politikken får et bredere grunnlag til å utføre denne viktige oppgaven.

Det er viktig ikke å henfalle til pessimisme. Norge er mulighetenes land, og på flere områder er vi i en unik situasjon. Vi har

  • Høyt utdanningsnivå
  • Rike naturressurser
  • Solid og stabil økonomi
  • God utbredelse av IKT
  • Arbeidsliv med sterke tradisjoner basert på tillit og gode samarbeidsforhold
  • - og sterke kunnskaps- og næringsmiljøer på en rekke felter

Dette er viktige forutsetninger for å skape verdier!

Regjeringen har et stort ansvar som aktør i innovasjonssystemet. Vi skal sørge for at vi holder fokuset på innovasjon i våre ansvarsområder. Vi har etablert en tydelig og ambisiøs visjon for innovasjonspolitikken. Vårt mål er at:

”Norge skal være et av verdens mest nyskapende land der bedrifter og mennesker med pågangsmot og skaperevne har gode muligheter til å utvikle lønnsom virksomhet. På viktige områder skal Norge ligge i tet internasjonalt når det gjelder kunnskap, teknologi og verdiskaping.”

For å få dette til må vi jobbe bredt. Vi trenger en bedre samordning mellom de ulike politikksektorene. Vi trenger et godt samarbeid mellom aktørene og ikke minst engasjement lokalt, regionalt og nasjonalt fra enkeltpersoner og institusjonelle innovasjonsaktører.

Vi politikere har et ansvar for å legge til rette for innovasjon. Men innovasjon er ikke noe som kan vedtas; innovasjon må skapes. Det er bedriften, eller til syvende og sist enkeltmennesket, som kan være nyskapende.

La meg til slutt få fremheve tre hovedpunkter i regjeringens politikk så langt:

Regjeringens plan for en helhetlig innovasjonspolitikk ble lagt frem i oktober i fjor. Her pekes det ut fem fokusområder som går på tvers av de tradisjonelle politikkområdene:

  • Rammebetingelser for næringslivet
  • Kunnskap og kompetanse
  • Forskning, utvikling og kommersialisering
  • Entreprenørskap – oppstart av ny virksomhet, og
  • Elektronisk og fysisk infrastruktur

I planen har vi funnet tiltak og flaskehalser i innovasjonsarbeidet. Nå må vi se fremover og overføre teori til praksis. Vi kan ikke forvente forandringer over natten, for vi er i startgropen av en omstillingsprosess som vil pågå i lang tid. Offentlige virkemidler i form av støtte eller lover og regelverk er bare en liten del av dette arbeidet.

Jeg tror at hovedutfordringen ligger i å skape entusiasme først og fremst der hvor nyskapningen skjer. Samtidig må vi motivere og bevisstgjøre morgendagens innovasjonsaktører. Lanseringen av Regjeringens nye strategi for entreprenørskap i utdanningen nå i mai var et viktig bidrag som vi har store forventninger til.

Vi har allerede satt i verk en rekke tiltak som oppfølging av planen, under overskriften Innovasjon 2010. Startskuddet for disse tiltakene gikk 10. februar, og Nærings- og handelsministeren vil komme nærmere inn på oppfølgingen av planen og Innovasjon 2010.

I tillegg vil jeg nevne at vi er i gang med en ny forskningsmelding. Et viktig del av meldingen vil være forskningens rolle i innovasjon og verdiskapning. Dessuten vil det bli foretatt en gjennomgang av forskningsinstituttenes rolle. Meldingen skal etter planen legges frem neste vår.

Kjære alle sammen,

Mye av arbeidet som Regjeringen har satt i gang er i en tidlig fase. I dette ligger det store muligheter for dere til å komme med innspill til vårt arbeid for å øke evnen til nyskapning i norsk næringsliv. Det er derfor vi er samlet her i dag.

La oss da benytte denne anledningen til å komme med forslag og utveksle erfaringer som vi kan ta med oss videre i arbeidet for en helhetlig innovasjonspolitikk.