Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Eiker Bedriftshelsetjenestes HMS-dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Fredfoss Kulturpark, Vestfossen, Buskerud, 21. september 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Eiker Bedriftshelsetjenestes HMS-dag

Fredfoss Kulturpark, Vestfossen, Buskerud, 21. september 2004


Kjære alle sammen,

Det er ikke alltid like mye blest omkring Bedriftshelsetjenestens arbeid. Men det er like fullt viktig. Jeg er glad for at nettopp dere også retter søkelyset på mobbing i arbeidslivet og ønsker å ta det på alvor.

Bedriftshelsetjenesten har et sjeldent godt utsyn over tilstanden på arbeidsplassen og dere har et spesielt ansvar for å rapportere om forekomsten av mobbing. Dere har fagkunnskapen om helse- og arbeidsmiljø. Dere har med andre ord en viktig posisjon.

Selv om mobbing er vanskelig å måle, kan man se resultatene av den. Mennesker går under av å bli behandlet dårlig over tid. Vi ser de samme symptomene hos mobbeofre som hos mennesker som har vært utsatt for krig og katastrofer. Dette fenomenet kan vi ikke tillate.

Vi må gjøre på arbeidsplassene som vi de to siste årene har gjort i hundrevis av norske skoler; vise nulltoleranse overfor mobbing. Antallet mobbeofre har stupt i skolene, det viser at det nytter å sette foten ned når det gjelder mobbing. Jeg er stolt av dette arbeidet. Tenk hvis vi kan få til det samme i arbeidslivet!

Nyere forskning viser at omlag fem prosent av norske arbeidstakere nesten daglig sliter med opplevelsen av å bli trakassert av kolleger eller arbeidsgivere. Helt nøyaktige tall er det vanskelig å legge på bordet, men det er heller ikke nødvendig for å ta problemet på alvor.

Å arbeide mot mobbing handler først og fremst om å ta vare på de menneskene som er rundt oss hver dag. Det handler om toleranse, respekt og omtanke. Vi trenger hverandres anerkjennelse for å fungere godt i hverdagen. Når noen opptrer slik at andre mistrives og gruer seg til å gå på jobb, er det svært ødeleggende for individet, arbeidsplassen, og for samfunnet. Hvis vi stilletiende aksepterer mobbing, så godtar vi en brutalisering av hele samfunnet.

Jeg har mottatt mange henvendelser etter at jeg tok opp dette temaet i min siste nyttårstale. Brev både fra personer som opplever mobbing på arbeidsplassen i dag og fra dem som sliter med alvorlige ettervirkninger av mobbing. Noen av dem er ute av arbeidslivet for godt på grunn av de helseproblemene de har fått av trakasseringen. De er glad for at dette temaet er kommet opp i dagen, og det inspirerer meg til videre innsats. Dypest sett er dette et arbeid for menneskeverdet.

Regjeringen kan ikke endre folks holdninger ved lov. Men vi legger til rette for at arbeidslivet skal bli mer bevisst på hva mobbing er, hvordan det oppstår, hvordan det kan forebygges og hvordan det kan stanses. Dette er informasjon som bør ut til arbeidstakere, arbeidsgivere, tillitsvalgte, vernetjenesten og bedriftshelsepersonell.

Mange arbeidsgivere bruker kanskje ikke bedriftshelsetjenesten godt nok. Myten om bedriftslegen som måler blodtrykk en gang i året er dessverre levende i mange virksomheter. Men bedriftshelsetjenesten har, og bør ha, en helt sentral rolle i arbeidet for et bedre arbeidsmiljø generelt og mot mobbing spesielt.

Det er avgjørende at de som opplever mobbing må få hjelp. Mobbing er et følsomt og vanskelig tema for alle involverte, og det er av stor betydning at den enkelte blir tatt på alvor. Og det er arbeidsgivers ansvar. Når man får rapporter fra ansatte om svært dårlig arbeidsmiljø og helseproblemer knyttet til dette, skapes det naturligvis en forventning om oppfølging. Det krever menneskekunnskap og fagkunnskap, og et nært og godt samarbeid med bedriftsledelsen, samt tillit hos de ansatte.

Bedriftshelsetjenesten har mulighet til å bidra svært positivt ved å informere om hvilke tjenester de kan tilby, og stille seg til rådighet for både arbeidsgivere og arbeidstakere.

Regjeringen har, som dere er kjent med, gående en kampanje mot mobbing i arbeidslivet sammen med partene i arbeidslivet. Ett av tiltakene er opplæring av ansatte i bedriftshelsetjenesten. Det er ikke til å legge skjul på at enkelte arbeidstakere mener seg mobbet av sin egen arbeidsgiver. Følelsen av å ikke ha noen å vende seg til kan føre arbeidstakere raskere ut i sykemelding. Vi vet at sjansen for å komme tilbake fra sykefravær synker med lengden på fraværet. Det norske arbeidsliv må gjøre alt som står i dets makt for å hindre at folk faller ut av arbeidslivet på denne måten.

Målet må være at arbeidstakere ikke skal bli påført psykiske lidelser på arbeidsplassen. For å oppnå dette må alle ha kunnskap og verktøy for å forebygge og håndtere mobbing og konflikter. Dette er målet for kampanjen mot mobbing i arbeidslivet.

Åpenhet og dialog er nøkkelen til positive resultater. Det er også viktig å ha klart for seg at det er en myte at mobbeofferet alltid er en usosial person som er vanskelig å ha med å gjøre.

Alle kan bli utsatt for mobbing.

Det finnes heller ingen garantier for at noen virksomheter unnslipper mobbing.

Alle arbeidsplasser må derfor arbeide for å etablere en god bedriftskultur. I mange tilfeller finner man sammenhenger mellom forekomst av mobbing og et generelt dårlig psykososialt arbeidsmiljø.

Dessverre behandles arbeidet med det psykososiale arbeidsmiljøet stemoderlig på mange arbeidsplasser. Å øke oppmerksomheten rundt den psykososiale delen av arbeidsmiljøet er ingen trylleformel for bekjempelse av mobbing. Jeg har likevel stor tro på et aktivt og systematisk HMS-arbeid med fokus på det psykososiale. Det kan gi et godt fundament for trivsel og trygghet på arbeidsplassen.

Trygdeetaten er allerede aktivt inne gjennom etableringen av Arbeidslivssentrene rundt omkring i landet. Her finnes det stor kunnskap om arbeidslivet. De ansatte ved Arbeidsmiljøsentrene er IA-avtalens feltarbeidere. De vil bli aktivt inkludert i satsingen mot mobbing, for å nå ut til de enkelte virksomhetene med råd og informasjon, samt være til rådighet når problemer og spørsmål oppstår.

Arbeidstilsynet er en annen aktuell instans i dette arbeidet. Det vil fokusere enda sterkere på psykososialt arbeidsmiljø både under sine tilsynsbesøk og i sitt generelle opplysnings- og veiledningsarbeid. Trygdeetaten og Arbeidstilsynet vil også gå inn i et tettere samarbeid for å styrke innsatsen mot mobbing.

Alt er ikke svart når det gjelder mobbing i arbeidslivet.

De aller fleste har det bra og trives på jobben.

Men vi kan ikke ha et mål om å tolerere fem prosent mobbing på arbeidsplassene. Så lenge det finnes noen som trakasseres og fryses ut kan vi ikke hvile.

Takk for den innsatsen dere gjør for å få slutt på mobbing i arbeidslivet.

Lykke til videre!