Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved IA-satsning mot mobbing i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringskvartalet, 1. juni 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

IA-satsningen mot mobbing i arbeidslivet

Plenumsalen, Regjeringskvartalet, 1. juni 2004

Utdrag fra statsministerens åpningstale

Det gleder meg at partene i arbeidslivet, gjennom det allerede etablerte IA-samarbeidet, har bestemt seg for å satse særskilt mot mobbing i arbeidslivet. Gjennom arbeid blant barn i skolen, vet vi at det hjelper å ta et krafttak mot at mennesker blir utstøtt og trakassert. I løpet av ett år har mange skoler halvert forekomsten av mobbing ved systematisk arbeid blant sine elever. Det gir grunn til håp også blant voksne i arbeidslivet.

Rundt to prosent av alle arbeidstakere oppgir at de blir plaget av sine arbeidskamerater minst en gang i måneden (i følge Levekårsundersøkelsen). Mobbing er et svært alvorlig problem for de som utsettes for det, og kan får alvorlige helsemessige konsekvenser.

Sykefravær- og uførestatistikken viser at psykiske problemer er en økende årsak til fravær i arbeidslivet. Vi må ta dette på alvor og finne ut hvordan vi best kan redusere forekomsten av mobbing.

Mobbing er det motsatte av inkludering. Mobbing skaper et ekskluderende arbeidsliv. Arbeidslivet har ikke råd til å sløse med ressurser, verken økonomiske eller menneskelige. Deltakerne og premissgiverne i arbeidslivet må alle ta et krafttak for å hindre utstøting av arbeidstakere.

Vi ønsker oss et arbeidsmiljø i norske virksomheter der det er greit å si fra når noe er som det ikke skal være. Som arbeidstaker skal man mottas med respekt og seriøsitet, både når man varsler om mobbing og når man selv er den som blir utsatt for det.

Det er ikke til å legge skjul på at arbeid med det psykososiale arbeidsmiljøet behandles stemoderlig på mange arbeidsplasser – både i det offentlige og i det private. Det finnes ikke noen trylleformel for bekjempelse av mobbing, men jeg tror at et aktivt og systematisk HMS-arbeid vil skape et godt fundament for et arbeidsliv preget av trivsel og trygghet.

Mobbing er et problem som til syvende og sist dreier seg om toleranse og respekt for medmennesker. Det handler altså om hvordan vi behandler hverandre i det daglige. Det handler dypest sett om menneskeverdet. Vi som myndigheter eller fagorganisasjoner vil derfor aldri ha makt til å påse at all mobbing i arbeidslivet opphører. Den enkelte må, når alt kommer til alt, ta ansvar for seg selv. Myndighetene og partene kan ikke skape et arbeidsliv med nullforekomst av mobbing. Men vi kan spre en holdning om nulltoleranse. Vi kan bidra med å sette temaet på dagsorden og skape større åpenhet. Vi kan spre den kunnskapen virksomhetene trenger, og gi dem redskaper til å forebygge mobbing og håndtere mobbing på arbeidsplassen. Et anti-mobbearbeid må først og fremst forankres i den enkelte virksomhet, gjennom forståelse for hva mobbing er og gjennom motivasjon til å arbeide aktivt for å hindre at det skjer.

Mobbing i arbeidslivet er et kompleks tema. Dersom vi skal få til en snuoperasjon hvor økt bevisstgjøring og aktivt arbeid mot mobbing i den enkelte virksomhet er målet, er det ikke gjort over natten. Det er viktig at dette ikke blir en liten bølge, men begynnelsen på en satsning med et langsiktig perspektiv. Vi må skape grobunn for at den enkelte virksomhet får systemer som forebygger mobbing og fanger opp tilløp til mobbing før det går ut over trivsel og helse for den enkelte. Ledelse, fagforeningene og bedriftshelsetjenesten må være sentrale i dette arbeidet.

Målet er å gjøre satsningen fra myndigheter og parter overflødig. Den enkelte arbeidsplass må etter hvert overta arbeidet og gjennom sine interne systemer sørge for at det ikke finnes grobunn for mobbing på egen arbeidsplass.

Ikke alt er svart. Det er mye bra arbeidsmiljøarbeid ute i virksomhetene og de aller fleste rapporterer at de har det bra og trives på jobben. Men så lenge det finnes arbeidstakere som opplever en arbeidshverdag preget av trakassering, utfrysing og mistrivsel, kan vi ikke hvile. Det er vårt felles ansvar å ta vare på hverandre – i arbeidslivet som ellers.

Regjeringen vil i samarbeid med IA-partene arbeide aktivt og målbevisst i tiden som kommer, for å gjøre det lettere for den enkelte virksomhet å bekjempe mobbing. Jeg vet at det er mye god vilje i forhold til denne satsingen. Og jeg håper at alle etter dette avsparket går hjem med en ny giv til å arbeide aktivt med mobbing.