Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Konsekvent norsk Irak-politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel av statssekretær Odd Jostein Sæter, Dagbladet 18. september 2004

Statssekretær Odd Jostein Sæter (KrF)

Konsekvent norsk Irak-politikk

Artikkel i Dagbladet 18. september 2004

Når Reiulf Steen i Dagbladet 16. september anklager regjeringen for politisk spagat, er det han selv som har ”forskrevet seg” – i dobbel forstand. Det er ikke Steen verdig når han misbruker et løsrevet bibelord i et forsøk på å ramme statsministeren personlig.

For det andre er grunnlaget for Steens utfall en feilaktig påstand, jamfør hovedoppslaget: ”Ved stort sett å holde kjeft forsøker regjeringen å unngå kritikk både fra Washington og fra de mange i Norge som er motstandere av krigen i Irak.”

Regjeringens syn på Irak-krigen har tvert imot vært tydelig og konsekvent. Det har blitt formidlet ofte både til amerikanske myndigheter, i Stortinget, i møter og media. Om dette er filtrert bort i Steens hukommelse, så la meg friske den opp:

Før Irak-krigen: Statsminister Bondevik forteller president Bush i direkte telefonsamtale at en krig mot Irak ikke har Norges støtte.

På Irak-krigens andre dag: Statsminister Bondevik redegjør i Stortinget 21. mars 2003 for regjeringens syn:

”Norges holdning er klar. Vi kan ikke støtte denne krigen. Norge har konsekvent fastholdt at militære aksjoner må ha en klar folkerettslig forankring gjennom et nytt vedtak i FNs sikkerhetsråd. Et slikt vedtak er ikke fattet.”

”Vi har ønsket å løse Irak-konflikten på fredelig vis. Når blir den gjort opp med militære midler. Å vinne krigen, er en ting. Noe helt annet er å vinne freden etterpå.”

Gjentatt til stadighet: Norges syn er senere gjort klart i møter med både Bush og Blair, i utallige samtaler med statsministerkolleger, media og andre politikere – senest sist mandag da Bondevik møtte USAs viseutenriksminister Armitage.

Steens debattinnlegg er som SVs kampanje ”tellhim.no”. Det bygger på en myte. Hva med å skifte kampanjenavn til ”Bondevik-has-told-him.no”?