Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Lunsjtale til Italias president Carlo Azeglio Ciampi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus slott, Oslo, 22. september 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Regjeringens lunsj for Italias president

Akershus slott, Oslo, 22. september 2004

President Ciampi, fru Ciampi, Deres Majesteter, mine damer og herrer

Det er en glede for meg å kunne ønske Dem, hr. President og fru Ciampi velkommen til lunsj her på Akershus Slott.

Under lunsjen serveres dere norsk mat. For mange nordmenn er spaghetti og pizza typisk norsk mat. Jeg er til og med blitt fortalt at nordmenn visstnok spiser mest ferdigpizza pr innbygger i verden. Nå må jeg vel bare innrømme at den norske pizzaen ikke helt kommer opp på samme nivå som den man kan få servert på en restaurant eller i et hjem i Roma. Men at disse to typiske italienske matrettene er blitt adoptert av oss nordmenn viser omfanget av den italienske innflytelsen selv her i det høye nord.

Hr. President,

En tidligere italiensk utenriksminister sa en gang: ”Kultur er Italias olje, og den må utnyttes.” Selv om jeg er statsminister i et oljeeksporterende land, vil jeg be Italia om å eksportere mer av sin verdifulle olje. Norsk oljeeksport er viktig for verdens økonomi. Italiensk kultureksport er viktig for verdens mennesker.

Hva ville verden ha vært uten den skjønnhet som Italia har gitt oss gjennom sine store renessansekunstnere som Rafael, Michelangelo og Cellini. Jeg besøkte Roma i fjor, og selv om det ikke var første gang ble jeg nok en gang overveldet.

Også Italia av i dag inspirerer en hel verden. Hva ville moderne mote og industridesign vært uten Italias bidrag?

Italiensk åndsliv er viktig for oss utover kunsten. Jeg tenker på romerretten og på den generelle betydningen renessansen har hatt og fortsatt har for Europa og Verden.

Få har betydd mer enn den norske filosof og dramatiker Ludvig Holberg for spredningen av opplysningstidens ideer i Norden. Han studerte i Roma på slutten av 1600-tallet. Mindre kjent er det kanskje at hans far som ung hadde reist til Italia, hvor han tjenestegjorde som underoffiser i veneziansk tjeneste.

Hr. President,

Tidligere i dag diskuterte vi utviklingen i Midtøsten og på Balkan, interreligiøs dialog og utviklingen vestlig og europeisk samarbeid. Jeg så tydelig deres engasjement for europeisk samarbeid. Også visjonen om europeisk samarbeid og samling har røtter i Italia. Den italienske filosofen og politikeren Guiseppe Mazzini skrev i 1852 en bok om nasjonalitetsproblemet i datidens Europa. Han mente at løsning på kravene om demokrati og selvbestemmelsesrett som på denne tiden ble reist måtte finnes på europeisk nivå, gjennom en allianse mellom de europeiske folk.

Det måtte to verdenskriger til før denne visjonen ble gjennomført. Og en av de som sto i spissen for dette, var den store italienske statsmann Alcide de Gasperi. Han bidro til opprettelsen av både Europarådet, OECD og til sist Den Europeiske kull-og stålunionen. I 1957 ble traktaten som opprettet Det europeiske økonomiske fellesskap undertegnet i nettopp Roma, Italias hovedstad.

Norge sluttet seg ikke til denne traktaten, og vi er ikke med i EU. Men vi støtter aktivt opp om europeisk samarbeid og arbeidet for fred og stabilitet i verdensdelen. Gjennom de nylig etablerte EØS-finansieringsordningene vil Norge i de nærmeste år gi betydelige bidrag til økonomisk og sosial utvikling i de nye EU-landene. Dette gjør vi fordi EU- og EØS-utvidelsene er viktige bidrag til fred, politisk stabilitet og økt velferd i hele Europa. Vi er partnere i det indre marked (EØS) og i NATO. Og vi er også i samme gruppe for spill om kvalifisering til neste fotball-VM. Foreløpig ligger dere best an…

Hr President,

Norge er stolt av sin store dramatiker Henrik Ibsen. Men kanskje er hans største verk like italienske som de er norske? Ibsen følte det som om han i Italia hadde sluppet fra mørket ut i lys og sol. Han mente selv siden at all diktingen hans tok ny form av livet der. Det var da også i Italia han skrev verk som Et dukkehjem og Peer Gynt. Det var også i Italia han for første gang møtte den unge komponisten Edvard Grieg og ba ham sette musikk til Peer Gynt.

Grieg reiste til Italia fordi det er musikkens land. Ikke bare har Italia gitt oss mange av tidenes største komponister. Italia har vært det åndelige hjemland for enda flere. Mange slo seg ned der og fant inspirasjon i det vakre landskapet, den rike kulturarven og det livsglade folket.

Hr President,

Vi skal nå straks høre både engelsk, norsk og italiensk musikk ved den norske gruppen Trio Mediæval, som vil fremføre religiøs engelsk middelaldermusikk, napolitansk 1500-tallsmusikk og moderne norsk musikk.

Før dette, vil jeg utbringe en skål for Dem, hr. President og fru Ciampi, og for de norsk-italienske forbindelser.