Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

SV fører Norge bak lyset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel av politisk rådgiver Øistein Mjærum, Statsministerens kontor, Dagsavisen 7. august 2004

Politisk rådgiver Øistein Mjærum, Statsministerens kontor

SV fører Norge bak lyset

Artikkel i Dagsavisen 7. august 2004


I Dagsavisen har aksjonen tellhim.no startet en ny debattside. De påstår at formålet er å fortelle Bush at nordmenn flest er imot krigen i Irak. Den første kronikken var skrevet av bl.a. Inga Marthe Thorkildsen fra Sosialistisk Venstreparti. Kronikken holdt dessverre et sannhetsnivå som til og med lå langt under Colin Powell sitt innlegg i FNs sikkerhetsråd.

Det kan virke som mange på venstresiden faktisk ble litt skuffet da Bondevik ikke ville støtte den amerikanske invasjonen i Irak. Nå gjør de i hvert fall alt de kan for å skape et inntrykk av at Norge støttet invasjonen. Norges holdning til krigen i Irak har vært konsekvent og klar: Norge støttet ikke krigen i Irak. Vi deltok derfor ikke i den. Regjeringen mente de fredelige muligheter til å løse konflikten ikke var uttømt og at FN-inspektørene burde fått mer tid. Dette vet selvsagt amerikanske myndigheter. Bondevik har flere ganger sagt direkte i fra til Bush, både før og etter invasjonen, at Norge ikke kunne støtte USA. We-have-told-him.

Sosialistisk Venstreparti har fått med seg en rekke kulturpersonligheter på en kampanje som de påstår handler om å fortelle Georg W. Bush at nordmenn var imot USAs krig i Irak. De skriver at dette er nødvendig siden den norske regjering etter deres mening ikke tør si i fra hva nordmenn mener om dette. Påstandene om Bondeviks og regjeringens holdninger i forhold til invasjonen i Irak og hva regjeringen har sagt til amerikanske myndigheter er grovt feilaktige. En skulle nesten tro at forfatterne kun har basert seg informasjonskilder som har et presisjonsnivå på høyde med amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Forfatterne skriver også at det verden trenger er regjeringer som ikke ”piper forsiktig”. Det er jeg helt enig i. Å påstå at Norge ikke sier i fra når USA torturerer Irakere er blank løgn. Ved en rekke anledninger, blant annet under Nato-toppmøte i Itsanbul, sa Norge klart i fra. Bondevik snakket i klartekst mens alle Nato sine statsledere var tilstede, inkludert president Bush. Statsministeren understreket at amerikanske overgrep i Irak også skader vestlige lands troverdighet i arbeidet for demokrati og menneskerettigheter, samt vårt arbeid for å bedre forholdene mellom den kristne og muslimske kulturkrets. Han understreket at det måtte være samsvar mellom det som sies og gjøres i vårt arbeid for demokrati og menneskerettigheter. Jeg tror verken statslederne eller de diplomatene som var tilstede oppfattet dette som musepip. Bondeviks innlegg er tidligere referert i norsk presse og burde derfor være kjent for forfatterne.

FN har bedt verdens land bidra til stabilisering av Irak, også gjennom militære bidrag. Norges bidrag har hjemmel både i Sikkerhetsrådets resolusjon 1483 og 1511. Det er merkelig at mange av de som tidligere la sterkt vekt på FNs rolle og anbefalinger, nå suverent overser FNs entydige anmodninger. Men noen mener tydeligvis at FN er en organisasjon man bare skal lytte til hvis det passer.

Kronikken føyer seg godt inn i rekken av mange tvilsomme forsøk fra venstresiden på å få det norske folk til å tro at Norge støttet invasjonen i Irak. Det hadde vært en stor fordel om både SV-politikere og andre kunne forholdt seg til fakta hvis de ønsker å føre en seriøs debatt om hva regjeringen har gjort og ikke gjort.

Tellhim.no og Dagsavisen starter nok ikke opp en slik debattspalte først og fremst for å påvirke og informere Bush. For venstresiden og Dagsavisen handler nok dette først og fremst om norsk politikk. Dette bekrefter da også Dagsavisens kulturredaktør når hun sier at ”dette er viktigere i Norge enn i USA”.

Nå forsøker også noen i Senterpartiet å kaste seg på debatten. Senterungdommen foreslår at Island bør overta utdelingen av Nobels fredspris siden Norge etter deres mening nå har blitt en krigernasjon. De sier til Dagsavisen at ”Island er et fredelig land som ikke sier ja til alt USA foreslår”. Jeg kan da opplyse Senterungdommen om at Island, i motsetning til Norge, støttet USA sin krig i Irak. Island lar også USA ha en stor militærbase på øya, noe norske myndigheter ikke har tillat.

Vi bør absolutt ha en frisk debatt om norsk utenrikspolitikk. Men den bør bygge på fakta og ikke fiksjon. Jeg synes derfor det er synd at Dagsavisen i stede for å speile en bredere samfunnsdebatt om et så viktig tema har valgt å gi spalteplass til en ensidig propagandakampanje, bygd på desinformasjon. Sosialistisk Venstreparti, som var de som hadde ideen til denne kampanjen, kan derimot være fornøyd. Om de ikke har fått inn nok penger til en helsidens annonse i Washington Post har de i hvert fall sikret seg en gratis annonsekampanje i Dagsavisen.