Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Innledning på halvårlig pressekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Grand Hotel, Oslo, 21. desember 2004

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Innledning på avsluttende pressekonferanse før jul

Grand Hotel, Oslo, 21. desember 2004

Vi er på rett vei
Men mer å gjøre!

Samarbeidsregjeringen har denne høsten tatt nye og viktige skritt for å gjennomføre sitt program i Sem-erklæringen.

Norsk økonomi er nå sterk, sysselsettingen øker og arbeidsledigheten har begynt å synke.

Vi er på rett vei, men regjeringen har fortsatt mer å gjøre.


I høst fikk vi en ryddig og god budsjettbehandling, som vil bidra til fortsatt vekst for å få flere i arbeid og øke satsingen på velferd.

Regjeringen har også fått vedtatt de første trinnene i en ny skattereform, som skal gi grunnlag for mer rettferdighet i beskatningen mellom de som har høye kapitalinntekter og de som har lønnsinntekter.

Regjeringen har aktivt fulgt opp opptrappingsplanen for psykisk helse, bevilgningene til drift og investeringer er kraftig øket.

Innenfor miljøpolitikken har regjeringen blant annet fått gjennomslag for den såkalte kvoteloven, som sammen med andre virkemidler sørger for at Norge som et av verdens første land har fått et heldekkende system for å redusere utslipp av klimagasser.

Regjeringen har også fått gjennomslag for en kraftig økning av bistand til utviklingsland, og innfrir løfte om en milliard kroner mer til utdanningsbistand.


Velferdsutfordringer

For Samarbeidsregjeringen er det en hovedsak å trygge velferden for alle. Mange av dagens velferdsordninger ble vedtatt i en annen tid og under andre forutsetninger og må derfor reformeres for å trygge velferden.

Typiske eksempler på dette er folketrygden og pensjonssystemet. Regjeringen har lagt fram forslag til en helhetlig pensjonsreform. Vi søker et bredt samarbeid i Stortinget for å få enighet om hovedlinjene. Arbeiderpartiets respons på dette gir åpninger for et samarbeid, og partiets standpunkter er i stor grad sammenfallende med Regjeringens. Regjeringspartiene er innstilt på forhandlinger både med Arbeiderpartiet og andre partier i opposisjon. Men hva er Arbeiderpartiets strategi? Vil partiet bare forhandle med et mindretall (SV og Sp)? Dette vil uansett valgresultat ikke gi noe robust flertall for en reform, noe som bør være siktemålet, slik også Arbeiderpartiet har framholdt tidligere.

Regjeringen vil også neste halvår legge fram forslag til en ny arbeids- og velferdsforvaltning. Tankene er bedre å samordne sosial- trygde- og arbeidsmarkedsordningene, med det som siktemål å få flere i arbeid isteden for passivt å motta trygd eller sosialhjelp.

Dette krever administrative reformer. Sentralt er det lagt grunnlag for dette gjennom det nye Arbeids- og sosialdepartementet som har alle disse områder som sitt ansvar. Vi vil nå følge opp med reformer både sentralt og lokalt.

Regjeringen legger stor vekt på forskning og utviklingsarbeid. Innovasjon og nyskapning er avgjørende for Norges framtid og mulighet til å hevde seg i en stadig sterkere internasjonal konkurranse. Dette er nødvendig for å trygge arbeid og velferd for alle.

Det er nylig offentliggjort skuffende resultater når det gjelder ferdighetene til norske elever i flere fag. Dette understreker behovet for Regjeringens skolereform; ”Kunnskapsløftet”, som er vedtatt av Stortinget.

Sentralt i denne reformen er en kraftig satsing på kompetansehevning blant lærerne. Regjeringen vil bruke mellom to og tre milliarder til dette, og de første 500 millioner kroner er avsatt til dette allerede i 2005 – budsjettet.

Internasjonale utfordringer

Internasjonale utfordringer må møtes gjennom et samarbeid mellom verdens nasjoner, først og fremst i FN.

FN går inn i et viktig år med vekt på reformer. Forberedelsene til toppmøtet i september vil stå sentralt, med oppfølgingen av Tusenårserklæringen og de mange viktige forslagene som nylig ble presentert av FNs høynivåpanel. Høynivåpanelet gir en ambisiøs – men samtidig realistisk – analyse av våre viktigste utfordringer. Den bekrefter at det ikke finnes alternativer til multilaterale løsninger på disse. Vi må alle vurdere anbefalingene nøye, og Norge vil være en aktiv deltaker i den videre prosessen.

FNs generalsekretær Kofi Annan tok initiativet til og er pådriver for den viktige og nødvendige moderniseringen av FN som det nå arbeides med. Generalsekretæren fortjener vår fulle støtte i dette arbeidet. Han gjør en utmerket jobb som leder for FN – ofte under vanskelige forhold. Den kritikken han nå utsettes for i forbindelse med ”olje-for-mat”- programmet er et eksempel på det. Denne kritikken er urimelig fordi den kommer før den uavhengige granskningskomitéen har konkludert.

Godt samarbeide

Samarbeidsregjeringen har nå sittet i godt over tre år og går inn i det siste året av denne stortingsperioden. De tre regjeringspartiene har bevist at de kan samarbeide og finne felles løsninger i alle spørsmål, også i de hvor det i utgangspunktet er noe ulike syn. Regjeringen innfrir gradvis stadig mer av det arbeidsprogram som ble utarbeidet gjennom Sem-erklæringen.

Det er mer uklart hva det sosialistiske regjeringsalternativet som søkes etablert vil stå for i praktisk politikk. Regjeringspartiene og regjeringen vil legge hovedvekten på å presentere sin egen politikk. Den er preget av valgfrihet og mangfold, verdiskapning og framtidstro, trygging av velferden og globalt ansvar. Nye oppgaver venter i 2005, og samarbeidsregjeringen vil offensivt ta tak i disse.