Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Ungt entreprenørskap i Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Hamar Arbeiderblad 9. mars 2004

Av statsminister Kjell Magne Bondevik

Ungt entreprenørskap i Hedmark

Artikkel i Hamar Arbeiderblad 9. mars 2004

I løpet av de tre siste årene har antallet ungdomsbedrifter økt med over 20 prosent. Hvert år. Bare i Hedmark deltar nå over 500 elever i prosjektet Ungt entreprenørskap. Det lover godt for fremtiden. Jeg vil utfordre det lokale næringslivet her til å bidra som mentorer i ungdomsbedriftene i sitt nærmiljø. Slik kan vi skape og sikre enda flere arbeidsplasser.

Innlands-Norge har sterke tradisjoner innenfor biologiske næringer som landbruk og skogbruk . Internasjonale handelsavtaler setter nå innlandets tradisjonelle næringsveier under sterkt press. Samtidig har regionen mange muligheter som det er grunn til å se nærmere på.

Vi må styrke verdiskapningen Som en konkret oppfølging av Regjeringens innovasjonsinitiativ vil det bli etablert en rekke prosjekt som har som målsetting å styrke verdiskapingen i hele landet. Det vil være prosjekt som skal aktivere både sentrale, regionale og lokale myndigheter i et tett og integrert samarbeid med næringsliv og kompetansemiljøer av nær sagt alle slag. Det vil være prosjekt som skal ta for seg områder hvor vi har spesielle utfordringer, men også områder hvor vi allerede har en sterk posisjon, slik som innenfor landbruket.

Gjennvunnet konkurranseevne

Høy lønnsvekst siden midten på 90-tallet og stigende offentlige utgifter ga oss lenge et høyt og særnorsk rentenivå. Resultatet var en sterk krone og svekket konkurranseevne for bedriftene. Mange bedrifter har hatt det tøft. Noen har lagt ned, redusert virksomheten eller flyttet ut. Arbeidsplasser har gått tapt. Regjeringen har fra sin første arbeidsdag møtt dette med en nødvendig stram økonomisk politikk. Sammen med moderate lønnsoppgjør har det lagt til rette for en betydelig lavere rente og svakere krone. Vi har også gitt bedriftene historisk store skatte- og avgiftslettelser. Resultatet er intet mindre enn at næringslivet på kort sikt har gjenvunnet konkurranseevnen.

Økt optimisme

Utviklingen i næringslivet går nå riktig vei. Vi opplever et trendskifte i de fleste bransjer. Det har i løpet av de siste ukene vært mange oppslag i media om positive nyheter fra næringslivet, noe vi ikke akkurat har vært bortskjemte med de siste to tre årene. Statistisk Sentralbyrå meldte nylig at industrilederne er stadig mer optimistiske. Det er tegn til at investeringslysten er i ferd med å vende tilbake. Denne optimismen er dessverre til liten trøst for de som ikke har arbeid. Kampen mot arbeidsledigheten må derfor nå møtes med nyskapning og kreativitet, slik at vi kan skape flere arbeidsplasser.