Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Solsikkedagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Vanylven, Møre og Romsdal, 26. august 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Solsikkedagene

Vanylven, Møre og Romsdal, 26. august 2005

Kjære alle sammen,

Det er med glede jeg har takket ja til å komme hit og åpne Solsikkedagene. Hos dere vet jeg solsikken er symbol på optimisme, trivsel, vekst og samhold. Og det er noe som det virkelig er bruk for i distrikts-Norge.

I fjor vant Vanylven Regjeringens landsomfattende konkurranse om å dyrke fram den største solsikken og stakk av gårde med premien på en million kroner til næringsutvikling. Det var flott at dette igjen inspirerte til å lage verdens største solsikke i stål, som resultat av mangt et dugnadsarbeid i kommunen. Jeg vet dere har mistet arbeidsplasser og at folketallet går nedover. Men i stedet for å la mismotet ta overhånd, har dere arbeidet for å skape vekst gjennom trivsel, slik at folk blir boende.

Det er mange som kunne lære av Vanylvens dugnadsånd. Hvordan dere har ryddet opp i bygda. Gjort villniss til fine plener, satt ut bord og benker og pyntet med blomster. Alt på dugnad.

Uansett hvilken politikk vi hadde forsøkt å få til fra regjeringskvartalet i Oslo, så hadde den vært dømt til å mislykkes dersom politikken nasjonalt ikke klarte å bygge opp under den mobilisering og det engasjement som ytes lokalt.

Det er innsatsen fra ildsjelene og deres hjelpere i lokalsamfunn som her i Vanylven som er selve bærebjelken i det særegne norske bosettingsmønsteret.

Det er helt sentralt i regjeringens politikk at samfunnet skal og må bygges nedenfra. Gjennom familiene, lokale bedrifter, lokale lag og organisasjoner, og lokaldemokratiet. Ikke ovenfra og ned.

Dere som bor her, er med i en stor nasjonal bevegelse. Antall nordmenn som bidrar med frivillig arbeid bare stiger. For syv år siden deltok 52 prosent av befolkningen med frivillig ubetalt innsats til frivillige organisasjoner i løpet av et år - i fjor var tallet steget til 59 prosent. Frivillig innsats og dugnadsånden er sterkt rotfestet hos oss.

Allerede Frans av Asissi så hemmeligheten, at ”det er ved å glemme seg selv at man finner seg selv”. Frivillig innsats gir mening og fellesskap.

Vi politikere kan vedta mye, men vi kan ikke vedta engasjement, entusiasme og glød. Som politikere kan vi legge til rette for alle de som vil være med å skape gode fellesskap og levende lokalsamfunn. Det har en egenverdi at folk ønsker å gjøre en innsats for andre. Det er flott at mennesker gir av tid og krefter til en sak de brenner for. Dette vil vi støtte opp under.

Regjeringen har utpekt Valgerd Svarstad Haugland som landets første frivillighetsminister, og hennes departement skal samordne Regjeringens politikk overfor frivillige organisasjoner.

Frivillig innsats er en av bærebjelkene i vårt samfunn. Her finner vi hverdagsheltene som ikke bare tror at det er noen andre, eller staten, som ordner opp. Det offentliges innsats kan og skal ikke stå alene.

Vi ser at i mange lokalsamfunn i distriktene går folketallet ned, slik som her i Vanylven. Hovedgrunnen de fleste steder er at ungdommen søker seg utdanning og derfor flytter ut. Det er viktig at ungdom tar utdanning, det er ikke problemet. Problemet for distriktene er at for få ungdommer flytter tilbake etterpå. Og de attraktive og moderne jobbene kommer ikke lett til utkantområdene, selv om vi i politikken forsøker å stimulere til det.

Norske lokalsamfunn i distriktene er sårbare, avhengig av en næring eller noen få bedrifter som de ofte er. Samarbeidsregjeringen vil legge til rette for at folk skal kunne bo og virke der de selv ønsker. Dette gjelder enten det er på bygdene eller i byene. Vi trenger da en politikk som tar utgangspunkt i de ulike regionale forhold i vårt mangslungne land.

Viktige virkemidler er støtte til næringsvirksomhet, til utviklingen av attraktive steder og ikke minst det grunnleggende offentlige velferdstilbudet innenfor skole og helse, som er selve fundamentet i det norske samfunnet.

Det er et mål for Samarbeidsregjeringen å videreutvikle små og store steder som er unike og attraktive for næringsliv, innbyggere og tilreisende. Vi ønsker ikke at forskjellene mellom by og bygd skal viskes ut. Mangfoldet og variasjonene i landet er en viktig ressurs, og overhodet ikke noe problem.

Kjære alle sammen,

Samfunnet skapes av mennesker, ikke av usynlige krefter, men av oss som bor, arbeider og lever her. Ja – vi er samfunnet.

Det er et stort positivt driv i det norske folk som vi vil bruke og utvikle. En vilje til personlig ansvar. Vårt land ligger i verdenstoppen når det gjelder dugnadsånd og frivillig arbeid.

Det tegner godt – forskere har utpekt frivillig sektor til den viktigste kraften for samfunnsutvikling i vårt nettopp påbegynte århundre.

Vi trenger ildsjeler!

Dere skal vite at deres innsats blir verdsatt.

La meg si det klart og tydelig: - En varm takk til alle dere som yter en stor frivillig innsats for samfunnet!

Samfunnet trenger flere som bryr seg!

Vi ønsker frihet for den enkelte, men samtidig ansvar for hverandre. Slik bygger vi et varmere samfunn.

Det har bodd folk her i uminnelige tider. Utgravninger tyder på at den første sunnmøring bodde her. Dette ga inspirasjon til dette monumentet som jeg nå skal avduke, et monument skapt av flere kunstnere. Måtte monumentet bli en inspirasjon for befolkningen her til fortsatt å strekke dere etter trivsel og vekst!