Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Tyssedal kraftstasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Tyssedal, Hordaland, 14. mai 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av Tyssedal Kraftstasjon

Tyssedal, Hordaland, 14. mai 2005

Kjære alle sammen!

Det er en stor glede å være her. Det er en stor glede nettopp i år, hvor Norge markerer sitt hundreårsjubileum som selvstendig nasjon. De siste hundre år har vi hatt en rivende industriell og teknologisk utvikling. Denne utviklingen har forvandlet Norge fra et av Europas fattigste land, til en moderne og velstående nasjon.

Vannkraften er en viktig del av vår historie og kulturarv. Her i denne praktfulle kraftstasjonshallen tar man vare på historien og kulturarven på en flott måte.

Byggingen av Tysso I begynte i 1906, og var starten på en av de første store industrireisingene i Norge. Da hele anlegget sto ferdig i 1918 var kraftverket det største høytrykksanlegget i Europa, og det produserte kraft til verdens største karbidfabrikk.

Kraftverket var i drift helt til slutten av 1980-tallet, da det ble faset ut. Heldigvis så man at verket hadde verdi utover kraftproduksjon. I år 2000 ble kraftverket fredet. Rundt oss ser vi resultatet av fem års restaureringsarbeid. Dette er et av Norges største restaureringsprosjekter med en prislapp på 45 millioner kroner.

Tyssedal har gjort et solid grunnlagsarbeid for å bli vurdert som UNESCO verdensarvområde. Listen er meget anerkjent. Miljøverndepartementet har nå bedt Riksantikvaren gjennomgå kandidatlisten for nye søknader. Blant de som vil bli vurdert er Tyssedal kraftstasjon. Jeg kan selvfølgelig ikke foregripe noen avgjørelse, men Tyssedal kraftstasjon er åpenbart en interessant kandidat.

Som vi ser, er kraftverket brakt tilbake til fordums prakt med sine buede vinduer og søylegang. Arkitektene, Astrup og Nordan, ville frydet seg over resultatet.

Jeg må si at alle, ikke minst de som har vært involvert i arbeidet, kan være stolte over dette storslagne kraftverk og eksempel på norsk krafthistorie.

Herved erklærer jeg den nyrestaurerte Tysso I kraftstasjon for åpnet.