Statsminister Kjell Magne Bondevik
Drammen åpner 1905-markeringen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Statsministerens kontor
Artikkel i Drammens Tidende 25. januar 2005
Tale/innlegg | Dato: 25.01.2005
Statsminister Kjell Magne Bondevik
Drammen åpner 1905-markeringen
Artikkel i Drammens Tidende 25. januar 2005
5. februar går startskuddet for markeringen av at det er hundre år siden unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i 1905. Stedet er Drammen Teater. Den fjernsynsoverførte festforestillingen fra den gjenreiste praktbygningen vil fortelle folk landet over at nå er vi i gang.
I år skal vi glede oss over at Norge og Sverige skiltes i fred. Norge kan se tilbake på hundre år på egne ben. Og vi skal møte fremtiden som gode naboer.
I 1905 trakk vi linjene bakover for å gå fremover. For første gang siden senmiddelalderen ble Norge igjen fullt selvstendig. For første gang siden middelalderen fikk vi egen kongefamilie.
Mangfoldig
Markeringen blir mangfoldig. Selskapet Hundreårsmarkeringen Norge 2005 og dets mange samarbeidspartnere byr på arrangementer som folk landet over kan delta i. Starten går altså i Drammen Teater 5. februar, avslutningen kommer i Oslo Spektrum 27. november.
Hovedmarkeringene kommer på og nær de viktige datoene i 1905. Det blir offisielle besøk til og fra Norge, og norske markeringer i mange land.
Stortinget
Det var konflikten om utenrikspolitikken og eget norsk konsulatvesen som førte til at Lagtinget 23. mai 1905 vedtok loven om norske konsulater, som kong Oscar II nektet å sanksjonere. Christian Michelsens samlingsregjering søkte avskjed, men kongen nektet å innvilge. 7. juni 1905 besluttet Stortinget at regjeringen skulle utøve kongens myndighet, fordi Oscar II ikke lenger fungerte som Norges konge.
7. juni i år minnes Stortinget dette. Denne dagen vil den felles regjeringsgaven til de to folk bli overrakt: et bokverk om svensk-norsk historie fra unionens start i 1814 til i dag. Det vil vise at unionstiden som helhet var en fredelig veksttid for Norge.
10.-11. juni besøker Oscar IIs tippoldebarn Carl XVI Gustaf Norge, i forbindelse med åpningen av ny Svinesundbro og Nobels Fredssenter i Oslo.
Fred
13. august 1905 ga en folkeavstemning i Norge bred støtte til unionsoppløsningen. 31. august møttes de to statsministrene i Karlstad i Värmland. Etter vanskelige forhandlinger, og med militære styrker langs grensen, ble de 23. september enige om å skilles i fred.
23. september i år vil de to regjeringene markere forliket med et demokratiseminar i Karlstad, der min kollega Göran Persson og jeg deltar.
Monarki
Karlstad-forliket ble godkjent av Stortinget og Riksdagen. 26. oktober frasa Oscar II seg Norges trone. Unionen var formelt oppløst.
12.-13. november 1905 ble det holdt ny folkeavstemning, nå om vår styreform. Det var stort flertall for at Norge burde fortsette tusen års tradisjon med monarki. 18. november 1905 valgte Stortinget prins Carl av Danmark til konge.
25. november 1905 kom kong Haakon, dronning Maud og kronprins Olav til Kristiania. 27. november avla kongen ed til Stortinget, før han ledet sitt første statsrådsmøte. Norges hverdag på egne ben kunne begynne.
Kongevalget i 1905 vil i år bli markert med blant annet regjeringsarrangement på Akershus slott 25. november.
Nærhet
Etter unionsoppløsningen var ikke forholdet mellom våre to land det beste. Tanken på Norge som lillebror var utbredt. Et viktig bidrag til å bedre klimaet kom i 1929, da kronprins Olav giftet seg med prinsesse Märtha, Oscar IIs barnebarn.
I århundret siden 1905 har demokrati og industrialisering slått gjennom for fullt i våre to land. Særlig etter 1945 har forholdet mellom broderfolkene blitt stadig tettere og mer jevnbyrdig på nær sagt alle områder.
Nytt århundre
Årets markering skal vise en moderne nasjon med åpenhet og samarbeid som idealer. Vår forståelse for fortid og samtid skal gi forventing til fremtiden. Norge skal tegnes tydelig som miljø-, energi-, kultur-, kunnskaps- og fredsnasjon.
Vi fører en aktiv politikk for å ta vare på norsk natur og miljø, blant annet ved tiltak for å møte klimautfordringene og ved vern av flere naturområder. Som stabil energileverandør bidrar Norge til renere kraft utover landegrensene, ikke minst som stor gassleverandør.
Operaen som nå reises i Bjørvika fremhever Norge som kulturnasjon. Samtidig bygger vår kulturpolitikk på en sterk og mangfoldig frivillig sektor som mobiliserer viktige ressurser landet over.
I årene fremover kan vårt økonomiske grunnlag bare sikres av et kunnskapsbasert næringsliv. Nyskapning og innovasjon sikrer og skaper arbeidsplasser. Vi legger grunnlaget for dette ved å styrke forskningen og ved det nye apparatet for næringslivet, Innovasjon Norge. Vi vil heve kvaliteten i skolen gjennom reformen ”Kunnskapsløftet”.
Det går en linje fra Karlstad-forliket i 1905 til våre to lands roller som fredsnasjoner i dag. Vi vet - av egen erfaring - at små stater trygges best ved fred, folkerett og mellomstatlig samarbeid. Derfor er Norge med i fredsarbeid flere steder, som i Sudan og Sri Lanka. Slik skal historien om en fredelig unionsoppløsning føres videre i Norge som fredsnasjon.