Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Hilsen ved Kirkens Bymisjons 150-årsjubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo Spektrum, 22. januar 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Kirkens Bymisjons 150-års jubileum

Oslo Spektrum, 22. januar 2005

Kjære Kirkens Bymisjon, gratulerer med dagen!

Takk for den innsats dere har gjort i 150 år!

Kirkens Bymisjon løser viktige samfunnsoppgaver. - 70 ulike virksomheter på landsbasis, fra store institusjoner til mindre prosjekter, og med svært forskjellig faglig profil.

Brukerne og pasientene, de som ofte sitter nederst ved bordet blir sett og hørt. Den kompetansen de svakeste har, blir tatt på alvor. Og dette er utfordrende for oss på det politiske plan; makter vi å rette vår oppmerksomhet dit den bør være? Kirkens Bymisjon representerer dermed ikke bare utfordringer, men dere er også et korrektiv som vi trenger!

Men ikke bare er dere allsidige – dere representerer samtidig en faglig styrke som jeg vet imponerer de mange som samarbeider med dere, både i offentlig virksomhet og for øvrig. Dere oppleves som profesjonelle, i ordets beste forstand, både i måten dere møter brukere og pårørende på, og som samarbeidspartnere og forhandlingsmotparter. Virksomheten har rett og slett på en utmerket måte klart å kombinere profesjonell faglighet med nærhet.

Personlig liker jeg godt deres kjente symbol med lyset og brosteinen. Det symboliserer for oss alle hva dette egentlig handler om; å være tilstede – der det trengs – for den som er der.

Regjeringen ønsker at de ressursene og den kunnskapen som alle de frivillige organisasjonene besitter skal utnyttes bedre slik at vi sammen kan bidra til bedre velferd for de som trenger det mest. Jeg vil her særlig trekke fram personer med psykiske helseproblemer, de med rusmiddelavhengighet og innsatsen mot fattigdom - og da særlig barn som lever i fattigdom. Dette er alle prioriterte områder for regjeringen – og det er derfor spesielt gledelig at Kirkens Bymisjon har disse gruppene som ”kjerneområdene” i sitt arbeid.

Fjorårets TV-aksjon i samarbeid med Rådet for psykisk helse viste at det norske folk også anerkjenner den viktige jobben dere gjør blant dem i samfunnet som har det spesielt vanskelig. Like viktig som pengene som ble samlet inn var at TV-aksjonen satte samfunnets åpenhet på dagsorden. Kirkens Bymisjon viser dette i handling hver eneste dag.

Som en gave fra Regjeringen i forbindelse med jubileet, har vi kjøpt et el-piano. Det står like bak meg her. Dette var etter ønske fra dere i Kirkens Bymisjon selv. Jeg håper det vil gi en god ramme rundt deres mange utendørsgudstjenester og på andre arrangementer.

Lykke til med jubileet! Lykke til med arrangementene utover i jubileumsåret. Lykke til med det videre arbeidet!

”Respekt, rettferdighet og omsorg” står det om i Bymisjonens visjon. Lykke til med dette.