Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Hilsen på Landskonferansen for frivillighetssentraler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 21. juni 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Landskonferansen for frivillighetssentraler

Oslo, 21. juni 2005

Kjære alle sammen,

Jeg håper at dere har hatt to givende dager sammen. Å ha møteplasser som dette er viktig for å få påfyll i en hektisk hverdag og bevare perspektivene i det man holder på med. Og jeg er glad for denne anledningen til å møte dere. Regjeringen er opptatt av å styrke og legge til rette for en mangfoldig frivillig sektor. Frivillighetssentralene er en spennende nyskapning i vårt lands tradisjonsrike og mangfoldige frivillige organisasjonsliv.

Frivillighetssentralene er etablert for å stimulere til økt lokal innsats, og det er en oppgave dere har mestret godt. De fleste sentralene er i dag møteplasser med stor bredde i aktivitetene.

Særlig gledelig er aktiviseringen av nye grupper frivillige. Det er flere hjemmeværende, trygdede og arbeidsledige i frivillighetssentralene enn i andre frivillige organisasjoner. Dette kommer nok av at sentralene også er åpne på dagtid og gir muligheter for dem som har tid til overs på denne tiden av døgnet. Sentralene har dermed skapt rom for at flere kan engasjere seg.

Jeg er også kjent med at frivillighetssentralene driver aktiv rekruttering av enkeltpersoner. Det er udelt positivt å bli spurt om å delta. Dere har gjort det lettere for flere å delta, og har på denne måten også ”tråkket” opp nye veier for rekruttering og organisering av lokal frivillig innsats. Sentralene har gått foran og vist nye veier, også for de tradisjonelle frivillige organisasjonene.

Å gå inn i frivillig arbeid gir utløp for visjoner, interesser, engasjement og handlekraft. Det er en egenverdi for vårt samfunn og en nødvendighet for demokratiet å ha aktive og engasjerte samfunnsborgere. Frivillig engasjement bidrar til at folk kommer i kontakt med hverandre, og opplever sosialt fellesskap knyttet til interesser og felles innsats. Organisasjonslivet er så mangfoldig og har så mange store og viktige oppgaver at det skulle være plass og behov for alle.

Frivillighetssentralene representerer noe av det beste i lokalsamfunnet. Dere har som mål å samarbeide med de positive kreftene som finnes lokalt: ulike lag og foreninger, menigheter, offentlige myndigheter og enkeltpersoner. Å knytte kontakter, utvikle nettverk og koble de som har noe til felles, er viktige og nyttige oppgaver. Frivillighetssentralene er viktige fordi arbeidet er lokalt forankret og tar utgangspunkt i lokale behov.

Jeg kommer hit direkte fra Russland. Det gode arbeidet spres! Det er frivillighetssentraler der også. De har kommet i stand som et resultat av et samarbeid med Norge. Flere steder i Russland er det ønske om å starte sentraler på bakgrunn at de erfaringer som er gjort. Jeg håper at det arbeidet og den kontakten som er etablert mellom nordmenn og russere utvikler seg videre.

Jeg ønsker hver og en av dere lykke til videre i det viktige arbeidet dere gjør. Jeg vil takke dere for den verdifulle innsatsen!