Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Likestilling for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen 5. mars 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Likestilling for alle

Artikkel i Dagsavisen 5. mars 2005

Det nærmer seg igjen kvinnedagen 8. mars. Jeg vil benytte anledningen til å gratulere alle kvinner med dagen! Men den har like mye et budskap til oss menn.

Likestilling handler om rettferdighet. Det er et mål at kvinner og menn skal ha samme rettigheter, plikter og muligheter på ulike samfunnsområder. Lik rett til innflytelse og påvirkning, samt deling av ansvar og byrder er viktig både for menn og kvinner.

Kvinners inntreden i maktposisjoner og det offentlige rom er vesentlig i utviklingen av vårt demokrati og et likestilt samfunn. Makt- og demokratiutredningen som ble lagt frem i 2003 viser at maktens posisjoner i overveiende grad fortsatt er menns posisjoner. De fant at 84 prosent av alle maktposisjonene i det norske samfunnet i dag bekles av menn og 16 prosent av kvinner. Det er imidlertid stor forskjell mellom sektorene.

Dessverre er det blant annet altfor få kvinner i lederverv i næringslivet. Regjeringen satte derfor et krav om at det skal være 40 % kvinneandel i styrene til alle offentlige eide foretak og privat eide allmennaksjeselskaper. Dersom ikke næringslivet klarer å oppfylle dette målet selv, må vi bruke lovgivning for å få det gjennom. Reglene vil innebære økt rettferdighet og demokrati, og en styrking av ledelsen i næringslivet og bedriftenes konkurranseevne.

Når det gjelder nedsetting av offentlige lov og utvalg har vi den senere tid en positiv utvikling når det gjelder kjønnsbalanse. Statistikken viser at i 2003 var 43 prosent av medlemmene i slike utvalg kvinner. Men fortsatt er det store variasjoner mellom sektorene. Regjeringen vil arbeide for at denne positive utvikingen fortsetter.

Trafficking er en grov nedverdigelse av kvinner som må bekjempes på bred front. Vi står dessverre overfor et svært sammensatt problem. Det involverer internasjonal organiserte kriminelle, det omfatter hjelpetiltak ovenfor kvinner som er ofre i dette, det griper inn i hvordan vi jobber for å forhindre at slike overgrep skjer i kvinnenes hjemland – for å nevne noe.

Regjeringen la fram sin handlingsplan mot trafficking i 2003. Den er et viktig verktøy i denne kampen. 100 millioner kroner er satt av til arbeidet med å iverksette 23 tiltak over en treårsperiode. Handlingsplanen har som hovedmål å beskytte ofre, ta bakmenn, forhindre rekruttering av kvinner og barn, samt å begrense etterspørsel. Fokuset er altså bredt, slik det må være for å bekjempe dette best mulig.

Regjeringen har besluttet å inkorporere FNs kvinnekonvensjon og rasediskrimineringskonvensjon i henholdsvis likestillingsloven og en ny lov mot etnisk diskriminering. Det gjør dem til del av norsk lov og de får en sterkere rettslig status enn i dag. Dette er et viktig signal for å bekjempe diskriminering og oppnå likestilling.

Det er viktig å gå foran og ta grep som gir internasjonale konvensjoner om menneskerettigheter en høy status i nasjonal lovgivning.

Likestilling handler også om likestilling i hjemmet. Menn blir fremdeles ikke verdsatt i samfunnet som omsorgspersoner på lik linje med kvinner. Det er derfor gledelig å se at flere menn vil bruke mer tid hjemme. Forskning viser hvor viktig det er for barn å knytte nære bånd til pappa tidlig i livet. Det er et viktig tegn på likestilling når pappa vil ta ut en større del av permisjonen. Far får ta mer aktiv del i barnas viktige første år og får bedre se de store utfordringene som et barn bringer med seg inn i hjemmet.

Myten om at vi har oppnådd likestilling er et stort hinder for å oppnå reell likestilling mellom kvinner og menn. Fortsatt legger tradisjonelle oppfatninger som knyttes til det å være kvinne eller mann begrensninger på vår væremåte. Når kjønn hindrer oss i å se enkeltmennesker, slår det begge veier - både mot kvinner og mot menn. Regjeringen vil fortsette med å bidra til en enda mer offensiv likestillingspolitikk der rettferdighet og like muligheter vil være bærende målsetninger, uavhengig av kjønn.