Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Sammen mot HIV/AIDS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel i Dagsavisen 4. juni 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Sammen mot HIV/AIDS

Artikkel i Dagsavisen 4. juni 2005

I fjor besøkte jeg Mathare - slummen, et av Nairobis fattigste områder. Der var aids en del av hverdagen for de aller fleste. Verdenssamfunnet har et ansvar for å gripe fatt i disse problemene. Å kjempe mot aids er ressurskrevende – men vi har ikke råd til å la være. I 2005 bruker vi derfor en milliard bistandskroner til hiv/aids-bekjempende og forebyggende tiltak.

Neste uke går Arctic 46664 av stabelen i Tromsø. Gjennom en stor konsert i Tromsø skal det samles inn penger til en av verdens virkelig store utfordringer; kampen mot HIV og AIDS. Tidligere president og fredsprisvinner Nelson Mandela skal delta.

Nesten 40 millioner mennesker er hiv-positive i følge UNAIDS. 77 % av alle HIV-smittede lever i Afrika sør for Sahara. Nelson Mandelas hjemland, Sør Afrika er hardt rammet. Det betyr mer fattigdom og fortvilelse, og enda større problemer i framtiden. Derfor er kampen mot hiv/aids sentral i kampen mot fattigdom. Vi må fokusere på strategier som vi vet virker, og spesielt for de som er hardest rammet.

Vi trenger et helt alfabet av tiltak, og vi trenger dem nå.

Fra norsk side er vi svært opptatt av å bidra til den sammensatte og omfattende støtte som er nødvendig for å gjøre fattige i stand til å kjempe for seg selv og sine barn. Dette er avgjørende også i hiv/aids-kampen.

Norge bidrar via flere kanaler, blant annet som del av den bistand vi gir til våre samarbeidsland. Vi støtter også multilaterale organisasjoner som UNAIDS, vaksinefondet IAVI, det globale fondet for aids, tuberkulose og malaria - GFATM - og mikrobisid-partnerskapet IPM.

Vi støtter også spesifikke tiltak for å behandle smittede, via Verdens Helseorganisasjon og i samarbeid med president Bill Clintons stiftelse.

Forskningen har de siste årene gitt oss fornyet håp om at også mennesker i utviklingsland kan få tilgang til medisiner og behandling. Prisen på aidsmedisiner er i ferd med å synke til et nivå der det er mulig å øke antall behandlede dramatisk.

Kampen mot aids er en sentral del av den totale innsatsen for å bekjempe fattigdommen i verden. Dersom vi ikke greier å snu utviklingen når det gjelder aids, så vil vi heller ikke greie å få bukt med fattigdommen. Vi må ha et helhetsperspektiv i det vi gjør, og vi må holde verdenssamfunnets oppmerksomhet fokusert på denne enorme katastrofen.

Norge ønsker å være i front i denne kampen. Vi ønsker å være en pådriver i forhold til å skape oppmerksomhet og samle støtte. Vi ønsker også å være en pådriver for å sikre at hiv/aids-bekjempelsen drives så effektivt og koordinert som mulig.

Vi må satse på kapasitetsbygging og skape utvikling og framgang som varer, og vi må bygge på de innspill og ideer som kommer fra utviklingslandene selv. De vet best hva som fungerer. Kvinnen på landsbygda i Kenya, ungdommen i slummen i Malawi, bestemoren som tar seg av de ti ungene i Zambia – de må være med i prosessen for å skape løsninger som kan fungere i deres lokalsamfunn, i deres liv. Utviklingen må drives innenfra – men med solid, forutsigbar og pålitelig støtte utenfra.

Vi må alle være med i kampen mot HIV/AIDS. De trenger oss til å kjempe for seg nå - slik at de kan bli i stand til å kjempe for seg selv i fremtiden.

Det vil vi alle vinne på.