Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Statsministeren forsvarer ikke sosial dumping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Artikkel av statssekretær Odd Jostein Sæter, Nationen, 7. april 2005

Statssekretær Odd Jostein Sæter (KrF)

Statsministeren forsvarer ikke sosial dumping

Artikkel i Nationen, 7. april 2005

Nationens kommentar 6. april gir et uriktig inntrykk av at statsministeren forsvarer sosial dumping og økt markedsliberalisme i EU. Statsministeren støtter ikke sosial dumping. Han har derimot understreket betydningen av sosiale spørsmål, sysselsetting, likestilling og miljø overfor EU.

Dette la Statsministeren også stor vekt på under sine samtaler med Europakommisjonens president Barroso og EU-formannskapet ved Luxembourgs statsminister Juncker i februar i år.

Dette er også et hovedpoeng i brevet fra EFTA-landene som Nationen viser til. Brevet det vises til er for øvrig EØS/EFTA-landenes kommentar til EUs midtveisgjennomgang av Lisboa-strategien, og er utformet i samarbeid med Island og Liechtenstein.

Et velfungerende indre marked er viktig for å sikre god markedsadgang og forutsigbare rammevilkår for norsk næringsliv. EØS-avtalen sikrer Norge deltakelse i det indre marked. Den inkluderer regelverk som ivaretar sosiale hensyn, miljø og sikkerhet. Det er i vår interesse at dette regelverket videreutvikles. EFTA-landene er derfor positive til at EU nå utarbeider et nytt regelverk for handel med tjenester, noe statsministeren også gir uttrykk for i det omtalte brevet. Samtidig har statsministeren og Norge som nevnt framhevet behovet for å sike sosiale hensyn i denne sammenheng.

Utkastet til tjenestedirektiv er nå til drøfting i Europaparlamentet og hos medlemslandene. Fram til direktivet er ferdig utformet vil vi fortsette å være tydelige i våre samtaler med EU når det gjelder vårt syn: økonomisk vekst må balanseres mot hensyn til sysselsetting, samt miljø- og sosiale hensyn.