Historisk arkiv

Middagstale til Russlands statsminister Mikhail Fradkov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Moskva, 20. juni 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale under offisiell middag gitt av
Russlands statsminister Fradkov

Moskva, 20. juni 2005

Kjære kollega, kjære venner,

Det er en stor glede for meg å besøke Russland, og jeg setter stor pris på den gjestfrihet som er vist meg.

Da president Putin besøkte Norge i november 2002, var det et høydepunkt i vårt naboforhold. Besøket markerte en ny giv i vårt samarbeid, for å møte dagens utfordringer.

Våre politiske kontakter er nå tettere enn noensinne. Dette er ikke minst tilfellet nå i jubileumsåret 2005. Hundre år etter at vi etablerte diplomatiske forbindelser står det økonomiske samarbeid sentralt. Jeg er derfor spesielt glad for å kunne ha med på dette besøket høytstående representanter for en rekke store norske bedrifter som arbeider på det russiske markedet. Kultursamarbeidet blomstrer også. Den kultur-historiske utstillingen “Norge og Russland – naboer gjennom 1000 år” som nå kan oppleves i St. Petersburg, bærer bud om det.

Jeg tror det er grunnlag for å si at forholdet mellom Norge og Russland er bedre og mer substansielt enn noensinne.

Et gammelt russisk ordtak sier: “vær en venn, men ikke bli det plutselig”. Norge og Russland har vært naboer så langt tilbake som vi kan huske. Vennskapet, som ble konsolidert da våre folk sto sammen mot nazismen for 60 år siden, har utviklet seg til noe mer enn godt naboskap. Det har blitt til et nært partnerskap, basert på felles interesser og felles utfordringer.

I nordområdene høster vi av rike felles fiskeressurser. De ønsker vi oss også i fremtiden og derfor må disse ressursene beskyttes mot overbeskatning og forurensning. Atomavfall må sikres. Olje og gass må utvinnes på en forsvarlig og miljøvennlig måte. Lykkes vi, vil det gagne våre folk.

Mulighetene er mange, potensialet i partnerskapet stort, ikke minst i nord. En klar avgrensningslinje i havet vil åpne nye samarbeidsmuligheter. I den første norsk-russiske avtale om fred, inngått i Novgorod i 1326, heter det at “vi overlater grensen til Gud og den norske kongen å trekke slik det tykkes ham og hans samvittighet”. Dette er nok ikke et prinsipp vi kan benytte i dag – nå må vi finne en løsning som er i begge parters interesse og som er klar og skaper forutsigbarhet. Norske selskaper er rede til å investere i Russland – både på sokkelen i nord, og i landbasert næring. Forutsigbarhet i lov og rettsvesen er derfor viktig for våre bedrifter. Vi håper også å se russiske selskaper aktive på norsk sokkel.

Norge vil fortsatt være aktivt engasjert til støtte for en russisk politikk som retter seg mot økt integrasjon med Europa, WTO-medlemskap, styrket samarbeid mellom Russland og NATO og kamp mot terrorisme og våpenspredning.

Fra norsk side vil vi fortsette vårt langsiktige arbeid for å bygge bro over verdimessige og politiske kløfter og skillelinjer i Europa. Norge og Russland bør samarbeide om å oppnå disse mål.

La meg utbringe en skål for Dem, herr statsminister, for det russiske folk, for vårt vennskap og for et fortsatt nært samarbeid mellom våre to land!