Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale på Barm-senteret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Hamar, 31. august 2005

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale på Barm-senteret

Hamar, 31. august 2005


Takk for invitasjonen hit i dag til Kirkens sosialtjeneste, til BARM-senteret her på Hamar.

Det er imponerende å se hva dere får til.

Det varmer å se at det betyr noe for enkeltmennesker.

”Det er mange ikring deg som frys, ver du eit bål, strål varme ifrå deg!”

Det sa Halldis Moren Vesaas – og jeg ser at dere på BARM senteret lever etter dette.

Jeg ser visjonen deres er ”Det finnes alltid muligheter”, og verdiene deres er, ”Respekt, Kompetanse, Dristighet og Håp”. Dette er verdier og holdninger jeg deler med dere.

Organisasjonen Kirkens sosialtjeneste har en uvurderlig betydning for enkeltmennesker og for samfunnet. Som en nonprofit organisasjon, er deres aktivitet og virksomhet rettet mot brukerne. Ofte er frivillige organisasjonene i kontakt med grupper som ellers ikke blir hørt, og som først fanger opp endringer i vårt samfunn.

Sosial- og helsedirektoratet bevilget 4 millioner til oppfølgingsarbeidet Kirkens Sosialtjeneste driver i samarbeid med en rekke kommuner. Jeg er overbevist om at disse midlene har vært til nytte for de som trenger det.

Dere fyller derfor en rolle som verken den offentlige velferden eller markedet kan fylle. Dere har rettet dere inn mot en gruppe som er sårbare, de som er på vei bort fra rus og kriminalitet. Dere har som mål å være gode nettverk for den enkelte. Det er her vi trenger de frivillige organisasjonene.

Jeg vil dele noen ord av Henry Drummond med dere:

”Jeg skal jo bare en gang vandre gjennom denne verden. Alt det gode jeg kan gjøre, all den vennlighet jeg kan vise noe menneske, må jeg gjøre nu - må jeg ikke utsette og forsømme, for jeg kommer aldri denne veien igjen.”

Gode nettverk gir større mulighet for å kunne stoppe svingdøren som mange havner i, nemlig svingen rus, psykiatri og soning. Ikke minst er gode nettverk viktig, jeg ser dere kaller det medvandring - det var et godt begrep.

Her er dere unike – her har dere en viktig rolle å spille. Det er denne rollen til de frivillige organisasjonene som Regjeringen ønsker å satse videre på fremover. Derfor har Regjeringen utnevnt Valgerd Svarstad Haugland som landets første frivillighetsminister, for bedre å koordinere Regjeringens frivillighetspolitikk. Derfor har vi innført skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner.

Regjeringen ønsker at de ressursene og den kunnskapen som alle de frivillige organisasjonene besitter skal utnyttes bedre - slik at vi sammen kan bidra til bedre velferd for de som trenger det mest.

Takk for at jeg fikk komme. Lykke til med det videre arbeidet!